Dačić:Nema popuštanja, Tači na redu

Niš -- Premijer Ivica Dačić kaže Srbija nema više prostora za popuštanje u dijalogu sa Prištinom, i da je kosovski premijer Hašim Tači taj koji treba da popusti.

Izvor: Tanjug
Podeli

"Dogovor jeste moguć, ja se trudim, šest puta sam razgovarao sa Tačijem, ali ako Tači smatra da ne mora da popušta da bi bilo dogovora onda je veoma teško očekivati postizanje dogovora", rekao je premijer i dodao:

"Ako neko očekuje da će Srbija stalno da popušta želim da im poručim: mi više nemamo gde da popuštamo, došli smo do duvara. Ne lažemo, ne cenkamo se, i kažemo to otvoreno. Dakle, moguć je dogovor, ali smo još daleko od toga", rekao je Dačić.

Zajednica srpskih opština na Kosovu ne mora da ima zakonodavna, ali mora da ima izvršna ovlašćenja da bi uopšte imala čime da se bavi, rekao je predsednik Vlade Srbije i poručio da je dogovor moguć, ali da je još daleko od toga.

"Ako neko misli da će Srbi na Kosovu da se bave izdavanjem časopisa i da je to dovoljna nadležnost zajednice, onda smo mi daleko od dogovora, rekao je Dačić novinarima u Nišu.

Premijer je rekao i da je dokument koji je danas objavljen u medijima, kao navodni nact sporazuma Beogada i Prištine, nije autentičan, budući da EU do sada nije istupila ni sa kakvim predlogom.

"Nije autentičan, kao što nije tačan nijedan od objavljenih dokumenata ili priča o tome šta je dogovoreno. Do sada nije ponuđen nikakav dokument koji bi bio predlog EU niti je takav papir bio predmet bilo kakvih rasprava i razgovora u dosadašnjim susretima", kazao je Dačić.

Sa Prištinom, kako je naglasio, još nema nikakavog dogovora niti sporazuma, i sadašnja pozicija sa jedne strane može da dovede do dogovora ali je još daleko da se o tome razmišlja zato što Priština nije pomerila mnogo svoje pozicije u odnosu na početne.

"Oni ne prihvataju da zajednica srpskih opština ima izvršna ovlašćenja. Ostaje nam da vidimo da li je moguće doći do nekakvog dogovora. Sledeći sastanak je zakazan za 20. mart u Briselu, i videćemo kako će se odvijati razgovori ovih dana", rekao je Dačić, zaključivši da nema da saopšti nikakve nove detalje u odnosu na stanje od pre nekoliko dana.

Premijer Dačić danas je u Nišu prisustvovao sastanku s predsednicima opština i gradonačelnicima juga Srbije. On je izjavio da je razvoj tog dela zemlje državni projekat, a da će plan oživljavanja juga biti završen za mesec.

Kosovo

"EU ne može da pomogne Srbiji"

Kosovska Mitrovica -- Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin kaže da Srbija treba da se "priključi životnoj snazi Rusije" jer EU ne može da joj obezbedi brz ekonomski razvoj.

Kosovo nedelja 31.03. 20:23 Komentara: 159
strana 1 od 108 idi na stranu