KiM: Policija kontroliše tablice

Prvog dana primene uredbe o zabrani korišćenja tablica MUP-a Srbije sa oznakama kosovskih gradova, kosovska policija samo upozorava vozače.

Izvor: B92

Petak, 01.06.2012.

07:17

Default images

Šef beogradskog tima u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović rekao da je reč o jednostranom aktu Prištine, mimo dogovorenog u Briselu.

Kosovska vlada zabranila je ranije nove srpske registarske oznake sa inicijalima kosovskih gradova, a u Pokrajini će od danas kosovska policija smatrati nelegalnim i stare srpske registarske tablice sa oznakama KM, PR, GL, PZ, UR i PE.

Podsetimo, Vlada Kosova je prošle godine kosovskim Srbima dala rok za promenu registrarskih tablica. Rok je ponovo produžen u martu, kada je utvrđeno da je poslednji rok za promenu registarskih tablica 1. jun.

Prvog dana primene uredbe na putevima nema vozila sa starim oznakama MUP-a Srbije, javlja dopisnik B92. Iako ih kojim slučajem bude, policija ih danas neće oduzimati, već će samo upozoravati vozače.

Kosovska policija je i pre isteka roka za preregistraciju na administrativnim prelazima često oduzimala nove registrske oznake MUP-a Srbije sa inicijalima gradova na Kosovu.

Najviše neregistovanih automobila ima u srpskim mestima oko Gnjilana i na severu Kosova. Euleks se još uvek nije oglasio kako će njihovi službenci na prelazima Brnjak i Jarinje na severu Kosova regulisati saobraćaj.

U četvrtak je bio poslednji dan za preregistraciju vozila, što je iskoristio veliki broj kosovskih Srba. Nezadovoljstvo kod njih je svakako veliko jer kosovske Srbe registracija za dvoje tablica, kosovskih i srpskih, košta oko 600 evra.

Takođe, agencije koje obavljaju prevoz putnika sa Kosova ka centralnoj Srbiji imaju uvećane troškove, jer im je za tablice, kosovske ili srpske, neophodno i osiguranje koje se plaća na administrativnim prelazima i koje iznosi 60 evra za 15 dana za boravak na Kosovu ili u Srbiji.

Iz MUP-a Kosova je saopšteno da je do sada registrovano preko 7.000 automobila, ali da će se taj broj povećati, jer ima dosta onih koji još čekaju tablice iz registracionog centra, tako da se očekuje da bude oko 10.000 preregistrovanih vozila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: