"Srbija će sama odlučiti o NATO"

Vrhovni komandant Savezničke odbrane za transformaciju Stefan Abrijel kaže da je bilo kakva odluka Srbije o članstvu u NATO suverena stvar zvaničnog Beograda.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 14.06.2011.

13:18

Default images

Francuski general je rekao da NATO želi onaj nivo odnosa koji Srbija želi.

"NATO je otvoren za saradnju, ali poštuje u potpunosti odluku svake suverene zemlje", rekao je Abrijel, odgovarajući na pitanje o vojnoj neutralnosti Srbije.

Francuski general je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milojem Miletićem održanoj u pauzi Strategijske vojne konferencije za partnere, istakao da je Srbija ključni faktor bezbednosti na Balkanu i dodao da će jačanje odnosa Srbije i NATO-a koristiti celom regionu.

"Da ne bude zabune, partnerstvo nije regrutovanje zemalja i ljudstva da se bore za ciljeve NATO, već je to strateško oruđe za stvaranje mreže bezbednosti", naglasio je Abrijel.

"Partnerstvo nije čekaonica za NATO", dodao je francuski general.

Prema njegovim rečima, to što Srbija želi da bude vojno neutralna, ne znači da ne može da sarađuje sa severnoatlantskom Alijansom.

"Imamo primere Austrije, Švajcarske, Finske sa kojima sarađujemo iako nisu članice Alijanse", rekao je general Abrijel.

On je naveo da Srbija kao članica Partnerstva za mir sarađuje sa NATO, uz ocenu da od toga imaju korist i Beograd i Brisel. Abrijel je objasnio da NATO može da koristi srpska vojna iskustva i da kroz zajedničku saradnju radi na prevenciji kriza.

Kao zajednička dobra, zbog kojih je potrebna saradnja svih, francuski general je naveo vodene tokove, otvorena mora, međunarodni vazdušni prostor i svemir.

"Na primer, za svemir nema nikakvih pravnih okvira, i kada oni budu postavljeni vojne snage će se uključiti u sve to", naveo je francuski general.

Francuski general je, na pitanje novinara kako se oseća u Beogradu, s obzirom da je NATO pre 12 godina bombardovao Srbiju, rekao da "treba da znamo šta se dogodilo u prošlosti i da pamtimo to, ali da danas treba da budemo okrenuti budućnosti".

Lazanski: Konferencija nije korak ka članstvu

Komentator lista Politika Miroslav Lazanski ocenio je da održavanje Strategijske konferencije NATO i partnerskih zemalja u Beogradu ne predstavlja korak ka članstvu Srbije u tom vojnom savezu.

Lazanski je ocenio da bi NATO voleo da vidi Srbiju u svom sastavu ali da to neće biti postignuto konferencijom jer je ona prošle godine održana u Finskoj a naredne će biti u Švedskoj, koje su takođe vojno neutralne zemlje.

"Ne bih ja to gledao tako da je ovo korak ka približavanju NATO, ipak je narod taj koji na kraju odlučuje. S obzirom ko su ovde NATO lobisti iz nevladinog sektora, teško da će narod Srbije uskoro promeniti negativno mišljenje koje ima o tom savezu", rekao je on.

On je ocenio da bi raspoloženje prema tom vojnom savezu moglo da se promeni jedino ako bi se NATO potrudio da Srbija nešto dobije na Kosovu, ali da do toga neće doći ukoliko Severnoatlantski savez bude indiferentan ili otvoreno protiv srpskih interesa na Kosovu.

"Kako ubediti građane da članstvom u tom savezu štitimo teritorijalnu celovitost kada je NATO taj koji nam je tu celovitost uzeo", rekao je on.

Lazanski je ocenio da ulazak u NATO nije prečica za ulazak u Evropsku uniju za neku zemlju, iako to može da bude dobar znak i da ceo proces neznatno ubrza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: