Utorak, 14.06.2011.

13:18

"Srbija će sama odlučiti o NATO"

Vrhovni komandant Savezničke odbrane za transformaciju Stefan Abrijel kaže da je bilo kakva odluka Srbije o članstvu u NATO suverena stvar zvaničnog Beograda.

Izvor: Beta

"Srbija æe sama odluèiti o NATO" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

51 Komentari

Sortiraj po:

Milan

pre 12 godina

Ne budite naivni! Kada se narod ovde za bilo sta pitao?!
Da li vas je neko pitao 1991. godine da li zelite da ratujete ili da li zelite da budete pod sankcijama? Da li vas je neko 99. pitao da li ste za rat sa NATO paktom? O cemu vi pricate Lazanski? Ko pita narod, bice kako veliki odluce, a to ce biti 100% ulazak u NATO, jer sve oko Srbije je NATO ili u bliskoj buducnosti ima da bude NATO!

Nata

pre 12 godina

Igor kaze: "… da ne bi smo postali ubice kao oni"?
Zasto "postali" u buducem vremenu?
Ko je ubio neduzne ljude u Srebrenici? Ko mi je ubio Zorana Djindjica? Ko je ubio Brice Tatona? Ko je ubio Curuviju?
Za to se nije trazio referendum. Ne budimo nevinasca i naivci. Ko nama daje prava da se uporedjujemo sa Svajcarskom i prizeljkujemo neutralnost? Mi jadni, siromasni, bez prijatelja, bez ugleda? Jok Rusi ce da nas brane. Ma necu bre sa cetnicima, hocu sa ostalim svetom, pa kako njima tako i nama. A u ratove i onako ne idu posteni ljudi, vec dobrovljci. Dakle Igore, za tebe ne bi trebalo da bude brige.

Rista

pre 12 godina

Kao i za vreme Drugog Svetskog rata i danas postoje Saveznici i Sile Osovine - samo su se drave malo pomenule. Saveznici su sada sve Zapadne zemlje (Serverna Amerika i Evropa) a protivnici su Severna Koreja i Iran. Kao i pre (Svajcarska, Spanija) tako i sada ima zemalja koje mogu ostati neutralne (Rusija, Izrael) - ali vecina ostalih zemalja koja se nadje na putu ako neko zlo krene - nema izbora. Biraj prijatelje dok mozes, posle moze biti kasno!

Bora

pre 12 godina

Referendum je nepotreban jer dve trecine naroda po istrazivanju nije za
ulazak u NATO,sto je posledica bombardovanja i okupacije Kosova.Jedino u
slucaju pravedne podele Kosova narod bi mozda promenio stav,jer samo NATO
moze da ubedi Albance na kompromis.

Mare

pre 12 godina

Mnogi ovde kazu "Srbi godinama trovani mrznjom prema zapadu"
Nismo trovani mrznjom nego osiromasenim uranijumom i ubijani bombama i zbog toga NATO ne mozemo ocima da vidimo.
Nikad u NATO

Raja

pre 12 godina

@Nikola
Upravo tako, NATO & JNA su imali neku svrhu i smisao u drugoj polovini XX veka ,njihovo vreme je prošlo i pominjaće se samo u udžbenicima istorije.

Jovan

pre 12 godina

"Na primer, za svemir nema nikakvih pravnih okvira, i kada oni budu postavljeni vojne snage će se uključiti u sve to", naveo je francuski general."
Ovakve izjave vojnih lica kojima je na pameti samo rat, ubrzace kraj ove planete. Ova izjava izaziva zebnju.

Safet Cara

pre 12 godina

Pa Srbija je navikla da bude na onoj strani koja gubi. Podsjetimo se, dok vas NATO bombardovao mjesecima, nije Rusija mogla ni da dize glas, a kamo li da vas brani. Albanija je u NATO, a i Kosovo ce uskoro. NATO bice ovim Albanskim drzavama garancija odbrane protiv svakog agresora, pa i onih koji Kosovo jos uvek zovu Kosmet, i milse da Kosovo pripada njima.

zdr

pre 12 godina

Naravno da ce sama odluciti. Ali...

Jedan od osnovnih ciljeva Rusije je da ogranici sirenje NATO-a narocito na zemlje za koje smatra da su pod ruskom interesnom sferom. Mislim da je Rusije porucila Srbiji da ako ude u NATO da ce prestati podrzavati srpsku politiku na Kosovu i da ce priznati isto. Amerika sa druge strane zeli prosirenje NATO-a i mislim da je kazala Srbiji da ce u slucaju ulaska pomoci Srbiju sa ulaskom u EU.

Srbija treba sama da odluci sta joj je u interesu. Mislim da ce u doglednoj buducnosti ostati neodlucna a neodlucnost nije nikom nikad nista dobro donela.

mamut

pre 12 godina

Ako neko želi da sazna kakve su kontakte imali NATO i Jugoslavija preporučujem ovaj link: http://www.vreme.com/cms/view.php?id=936410
Korisno je a i da se nezaboravi.

Kole

pre 12 godina

Srbija sama da odluči da li hoće štap ili šargarepu ! .... Pa posle malo dobija štap, za svaki slučaj. ..... A šta će joj ta šargarepa, ionako se ubajatila, verovatno je i kontaminirana ešerihijom ...

H. Bitic

pre 12 godina

Gradjanima Srbije nije potreba porobljivacku alijansu kao sto je NATO. Ako stvarno gospoda zapadnjaci ne misle da ne ratuju, da ne porobljavaju male e nejake nadore, zasto onda trose toliko para u naoruzanju, ne samo zemljine kugle, vec planiraju da da postave vojne baze i na mesec. Ko je toliko naivan pa da veruje da ce planirane rakete na granice Rusije, stvarno se postavljaju da se stite od Severne Koreje i Irana? Ha, ha, ha, pokusavam da se smijem, a povraca mi se!

Konstantinos Veliki

pre 12 godina

NATO savez je obrambeni savez najjacih i gospodarski najrazvijenijih drzava svijeta, zar samo Srbija ne zeli biti u ovome "klubu"?

mens

pre 12 godina

Sasvim je legitimno da se na referendumu proveri volja naroda u vezi clanstva u NATO, medjutim, potpuno je degutantno to sto se svi na to pozivaju a istovremeno odluku o neutralnosti niko nije preispitao na istom tom referendumu. Sve je politika, sve su to manipulatori, svima je cenzus u glavi. Dakle ZASTO STE DONELI ODLUKU O NEUTRALNOSTI VAN REFERENDUMA????

lela

pre 12 godina

srbija - faktor stabilnosti i lider prosperiteta na balkanu! WOW!

a da treba da prestanemo da se non stop durimo i izigravamo uvredjene snase to sigurno! pamet u glavu! diplomatijom se boriti za sve ce doneti prosperitet gradjanima srbije i ocuvanje nacionalnog identiteta (sto nije isto sto i olicenje simbola zvano "ratko mladic")!

Lajavi Pevac

pre 12 godina

@ Bucka, Da smo izgubili rat, kako ovde mnogi predstavljaju, zar bi danas pitanje Kosmeta bilo i dalje otvoreno??? Siguran sam, da ne bi. Čitav taj period zahteva jednu svestranu analizu, bez paušalnih ocena. Svaki iole razborit čovek, koji uporedi ono što je nama ponuđeno Sporazumom iz Rambujea sa pratećim Aneksima (koji se u celosti ne mogu naći na internetu iz nekog volšebnog razloga,a lično imao sam privilegiju da čitam u celosti ove dokumente u Narodnoj biblioteci Srbije) i ono što je ugovoreno Rezolucijom 1244 i sporazumom iz Kumanova, može videti dramatične razlike u korist Srbije. Prema tome ne znam o kojem porazu govoriš? p.s. Voleo bi da se neki informativni portal usudi staviti u celosti pomenute dokumente, da svaki građanin to može pročitati, te da izvuče sam zaključke o našem "porazu". Smatram da građani imaju pravo na to.

Nemanja

pre 12 godina

Prvi PUT u zivotu vidim fenomenalan clanak, i jos FENOMENALNIJE komentarre, slazem se sa vecinom KONACNO....

Idemo u NATO i EU konacno!!!!!

EU?

pre 12 godina

@Srbija u EU
Da su četnici Draže Mihajlovića, inače britanski i američki saveznici (za razliku od ruskih-partizana!), pobedili 1945-e Kraljevina Srbija (ili Jugoslavija?) bi odavno bila članica EU i NATO i ne bi nam se dogodile '90-e i svi ti nesrećni ratovi. Medjutim, Sovjeti, tj. Staljin, su na Jalti od Ruzvelta i Čerčila tražili (na žalost i dobili) Jugoslaviju, kao svoju interesnu zonu i tu je početak naše propasti......

Paor Power

pre 12 godina

Ovo me podsetilo na film "Tito i Ja" kad Miki Manojlovic kaze: Zoran ce sam da odluci da li ce ici na Titov rodjendan!

Kao da se mi tu nesto pitamo, kako oni pucnu prstima tako mi igramo nema tu neke nauke i prostora za diskusiju.

Igor

pre 12 godina

Ne nikad necu da glasam da Srbija udje u NATO niti u bilo koji vojni savez. Ne zbog toga sto su ubijali civile, rusili infrastrukturu, niti zbog toga sto u Srbiji posle bombardovanja Tumor ili ti Rak odneli 100.000 zivota a tek ce ih odneti. Vec zbog toga da ne bismo postali kao oni. UBICE!!!

nemanja nemanjic

pre 12 godina

Mozemo sa svima da saradjujemo, sa istokom i zapadom, ali ne da i budemo clanice bilo kakvih alijansi, ne da koriste nas vazdusni prostor, ne da grade baze ovde itd...samo nam to treba da postanemo opet epicentar sukoba!

Nikada u NATO jer ne zelim da za par god, 15-20 god, neko od mojih bliznjih ode i bombarduje tamo neko "Jugoslaviju" zarad "demokratije"(citaj novog svetskog poretka)..

Dzoni

pre 12 godina

Posle recenog trebalo bi da je svima jasno da je NATO napravio veliki gest prema Srbiji odrzavanjem jedne ovakve konferencije u Beogradu. Interes Srbije mora da bude dobar odnos sa NATO, pogotovo zbog gorkih iskustava iz proslosti. Naravno da NATO zeli da vidi Srbiju u alijansi ne samo iz politickih razloga nego zbog relativno dobrog ugleda Vojske. Neutralnost ima jedino onda smisla kada je druge zemlje priznaju i postuju. Inace, nije "Abrijel" nego "Abrial".

NSboy

pre 12 godina

Bombardovanje je bila cena Miloševićeve bahate politike 90-tih,ja nesvahatam ljude koji pričaju o Nato bombardovanju kao da smo mi bili anđeli. I pitanje da li bi ikada srušili Slobu da nam Nato nije lupio šamar.

Srbija u EU

pre 12 godina

Problem u Srbiji je jako teze prirode .
Udbasi su ovde decenijama trovali narod laznom Srpskom istorijom, dezinformacijama, lazima, mrznji prema zapadu, otvorenom rusofilstvu, i u takvoj situaciji prosto receno narod tesko moze da rasudjuje sta je pravo a sta nije, sto je i jako razumljivo.
Srbija i gradjani Srbije moraju dobiti zvanicnu istoriju Srbije sa posebnim osvrtom na period od 41-e do 45-e godine a ne onu istoriju koju su ucili u udbaskim udzbenicima.
Da se sazna istina o Malom Jozi i njegovim sankama, njegovim drugovima i drugaricama prvoborcima , da se sazna istina sta su oni radili kada su upadali u Srbiju 45-e godine sa koznim mantilima i otimali nam nasa imanja, stanove kuce, proterivali nase dedove i oceve,i da se sazna istina o borbi svih gradjana Srbije i generala Mihajlovica kako protiv nemackih fasista , tako i protiv komunista rusofila.
Posle toga, sve ce biti lako, i gradjani ce sami znati gde im je put, a to je put ka Evropskoj civilizaciji naroda i Evropskoj Uniji, a ne put ka Rusofilstvu kojim su decenijama Udbasi trovali ovaj narod.
Vreme je za istinu.

daki

pre 12 godina

Bravo Lazanjski!Jos da se to sve objasni Kostunici koji, na ovako prljav i perfidan nacin manipulisuci zrtvama bobmbardovanja pokusava da predje cenzus.
Nemaju plan i program,nemaju nista a pecaju na "patriotizam".Muka mi je od DSS-a vise nego od Seselja i Radikala!
Narod je taj koji odlucuje pa kad ja kao glasac ostanem sam sa sobom iza paravana moja je stvar kako cu glasati.Naravno,ponude za clanstvo jos nema a kad je bude tad cemo pricati!

Ivan78

pre 12 godina

Zashto se ljudi protive referendumu po pitanju ulaska u NAT-o pakt?
JA sam zadji put izashao na glasanje kad je trebalo glasati protiv SM-a posle toga na zalost nisam jer nema za koga da glasam a ne padam na pricu da treba da glasam za manje zlo ali bih izashao i na ulicu opet ako treba da demonstriram protiv ulaska u NAT-o pakt.Prosto interesi NAT-o pakta i nashe zemlje su u koaliziji.POdrzavali su secesiju nashe drzave uzeli na deo teritorija ubijali nashe civile pod njihovom kotrolom se vrshio egzodus srba sa kosova i shto je najtuznije za to nikada niko nece da odgovara!Srbi imaju jako kratko pamcenje za bilo koju politicku opciju da su.I nemoj te mi reci kako ja ne racionalno razmishljam to je samo jedna floskula koja se ovde potura
kao i relano stanje na terenu.Prvo naprave stanje na terenu pa onda ga konstatuju.

Bucko razmisljam

pre 12 godina

"Srbija će sama odlučiti o NATO"

Logicno da ce Srbija sama odluciti da zeli u NATO !
Da je neko zeleo da "primora" Srbiju na nesto sto ona sama ne zeli da uradi, mogli su to da ostvare jos 1999. kada smo ih "POBEDILI" !
Jedna malecka "klauzula" u "kumanovskom sporazumu" mogla je da sadrzi i "rok" do kada Srbija mora biti "normalna drzava" koja deli civilizacijske vrednosti sa demokratskim, zapadnim Svetom tj. SAD i EU !

Šumadinac

pre 12 godina

Jedan sasvim normalan vojni samit , koji se kao uvek ovde u našoj palanki od zemlje koristi za nacionalizam i koristi za podsećanje na podsećanje na prošlost. Ovo pomirenje koje je vrlo brzo usperlo između Srbije i Nato pakta je uspeh i kada se već sećamo prošlosti setimo se ko nam je u istoriji kroz oba svetska rata bio saveznik ,ko nam je slao pomoć kada nam je najteže bilo zbog naših političara, setimo se Srebrnice.Sećanje izgleda da je kod nas vrlo selektivno.

paul the octopus

pre 12 godina

Nije narod taj koji treba da odlucuje, jer je on decenijama trovan mrznjom prema zapadu. Nama ovde treba Tadicev zdrav razum da nam popravi buducnost i ja sam protiv referenduma i emotivnih eksplozija. Ozalosceni u Nato bombardovanju i sami pitaju Nato da im pomogne u pronalaznju istine. Ja sam takodje protiv onih koji su kontrolisali Topcider kada su dva mlada vojnika izgubila zivot i niko mene nije pitao za referendum i da li ja podrzavam zastitu Ratku Mladicu, pa su opet to radili preko moje grbace. Ne moze referendum kako kome odgovara, nego onako kako je to potrebno za buduci napredak.

Nikola

pre 12 godina

Sloba je dozvolio sverc cigareta preko Srbije u evropu, nije vracao kredite koje je Srbija nasledila raspadom sfrj, nije saradjivao sa Hagom i pored svega ja ga opet gotivim ali realno evropa i NATO nisu mogli dozvoliti takvu tiraniju na evro kontinentu koji inace delimo sa drugim evropljanima.

JC Denton

pre 12 godina

"Bliska saradnja, bez članstva" - podržavam. Prema mom mišljenju, ovo znači da smo sa NATO organizacijom u dobrim odnosima, ali ne i toliko dobrim da im pomažemo u realizaciji njihovih ciljeva. Mislim da ovo zadovoljava onu izreku "oprostiti, ali ne zaboraviti", u kontekstu sadašnjosti i događanja iz 1999. godine.

Bonaca

pre 12 godina

I to samo i jedino na REFERENDUMU, pa da vidimo sta narod misli, a ne grupa poslanika koje jedinu interesuju plate i dnevnice. Tvrdim da ce narod u ogromnoj vecini jasno i glasno reci NE U NATO!

Zoze

pre 12 godina

Informativan i dobar tekst! Nadam se da ce oni polu i neinformisani, koji koriste svaku priliku da negativno komentarisu konferenciju, realno sagledati situaciju i uvaziti ovaj tekst i stavove obojce citiranih!

daki

pre 12 godina

Bravo Lazanjski!Jos da se to sve objasni Kostunici koji, na ovako prljav i perfidan nacin manipulisuci zrtvama bobmbardovanja pokusava da predje cenzus.
Nemaju plan i program,nemaju nista a pecaju na "patriotizam".Muka mi je od DSS-a vise nego od Seselja i Radikala!
Narod je taj koji odlucuje pa kad ja kao glasac ostanem sam sa sobom iza paravana moja je stvar kako cu glasati.Naravno,ponude za clanstvo jos nema a kad je bude tad cemo pricati!

Zoze

pre 12 godina

Informativan i dobar tekst! Nadam se da ce oni polu i neinformisani, koji koriste svaku priliku da negativno komentarisu konferenciju, realno sagledati situaciju i uvaziti ovaj tekst i stavove obojce citiranih!

Bonaca

pre 12 godina

I to samo i jedino na REFERENDUMU, pa da vidimo sta narod misli, a ne grupa poslanika koje jedinu interesuju plate i dnevnice. Tvrdim da ce narod u ogromnoj vecini jasno i glasno reci NE U NATO!

JC Denton

pre 12 godina

"Bliska saradnja, bez članstva" - podržavam. Prema mom mišljenju, ovo znači da smo sa NATO organizacijom u dobrim odnosima, ali ne i toliko dobrim da im pomažemo u realizaciji njihovih ciljeva. Mislim da ovo zadovoljava onu izreku "oprostiti, ali ne zaboraviti", u kontekstu sadašnjosti i događanja iz 1999. godine.

Šumadinac

pre 12 godina

Jedan sasvim normalan vojni samit , koji se kao uvek ovde u našoj palanki od zemlje koristi za nacionalizam i koristi za podsećanje na podsećanje na prošlost. Ovo pomirenje koje je vrlo brzo usperlo između Srbije i Nato pakta je uspeh i kada se već sećamo prošlosti setimo se ko nam je u istoriji kroz oba svetska rata bio saveznik ,ko nam je slao pomoć kada nam je najteže bilo zbog naših političara, setimo se Srebrnice.Sećanje izgleda da je kod nas vrlo selektivno.

Igor

pre 12 godina

Ne nikad necu da glasam da Srbija udje u NATO niti u bilo koji vojni savez. Ne zbog toga sto su ubijali civile, rusili infrastrukturu, niti zbog toga sto u Srbiji posle bombardovanja Tumor ili ti Rak odneli 100.000 zivota a tek ce ih odneti. Vec zbog toga da ne bismo postali kao oni. UBICE!!!

paul the octopus

pre 12 godina

Nije narod taj koji treba da odlucuje, jer je on decenijama trovan mrznjom prema zapadu. Nama ovde treba Tadicev zdrav razum da nam popravi buducnost i ja sam protiv referenduma i emotivnih eksplozija. Ozalosceni u Nato bombardovanju i sami pitaju Nato da im pomogne u pronalaznju istine. Ja sam takodje protiv onih koji su kontrolisali Topcider kada su dva mlada vojnika izgubila zivot i niko mene nije pitao za referendum i da li ja podrzavam zastitu Ratku Mladicu, pa su opet to radili preko moje grbace. Ne moze referendum kako kome odgovara, nego onako kako je to potrebno za buduci napredak.

Ivan78

pre 12 godina

Zashto se ljudi protive referendumu po pitanju ulaska u NAT-o pakt?
JA sam zadji put izashao na glasanje kad je trebalo glasati protiv SM-a posle toga na zalost nisam jer nema za koga da glasam a ne padam na pricu da treba da glasam za manje zlo ali bih izashao i na ulicu opet ako treba da demonstriram protiv ulaska u NAT-o pakt.Prosto interesi NAT-o pakta i nashe zemlje su u koaliziji.POdrzavali su secesiju nashe drzave uzeli na deo teritorija ubijali nashe civile pod njihovom kotrolom se vrshio egzodus srba sa kosova i shto je najtuznije za to nikada niko nece da odgovara!Srbi imaju jako kratko pamcenje za bilo koju politicku opciju da su.I nemoj te mi reci kako ja ne racionalno razmishljam to je samo jedna floskula koja se ovde potura
kao i relano stanje na terenu.Prvo naprave stanje na terenu pa onda ga konstatuju.

Srbija u EU

pre 12 godina

Problem u Srbiji je jako teze prirode .
Udbasi su ovde decenijama trovali narod laznom Srpskom istorijom, dezinformacijama, lazima, mrznji prema zapadu, otvorenom rusofilstvu, i u takvoj situaciji prosto receno narod tesko moze da rasudjuje sta je pravo a sta nije, sto je i jako razumljivo.
Srbija i gradjani Srbije moraju dobiti zvanicnu istoriju Srbije sa posebnim osvrtom na period od 41-e do 45-e godine a ne onu istoriju koju su ucili u udbaskim udzbenicima.
Da se sazna istina o Malom Jozi i njegovim sankama, njegovim drugovima i drugaricama prvoborcima , da se sazna istina sta su oni radili kada su upadali u Srbiju 45-e godine sa koznim mantilima i otimali nam nasa imanja, stanove kuce, proterivali nase dedove i oceve,i da se sazna istina o borbi svih gradjana Srbije i generala Mihajlovica kako protiv nemackih fasista , tako i protiv komunista rusofila.
Posle toga, sve ce biti lako, i gradjani ce sami znati gde im je put, a to je put ka Evropskoj civilizaciji naroda i Evropskoj Uniji, a ne put ka Rusofilstvu kojim su decenijama Udbasi trovali ovaj narod.
Vreme je za istinu.

nemanja nemanjic

pre 12 godina

Mozemo sa svima da saradjujemo, sa istokom i zapadom, ali ne da i budemo clanice bilo kakvih alijansi, ne da koriste nas vazdusni prostor, ne da grade baze ovde itd...samo nam to treba da postanemo opet epicentar sukoba!

Nikada u NATO jer ne zelim da za par god, 15-20 god, neko od mojih bliznjih ode i bombarduje tamo neko "Jugoslaviju" zarad "demokratije"(citaj novog svetskog poretka)..

Paor Power

pre 12 godina

Ovo me podsetilo na film "Tito i Ja" kad Miki Manojlovic kaze: Zoran ce sam da odluci da li ce ici na Titov rodjendan!

Kao da se mi tu nesto pitamo, kako oni pucnu prstima tako mi igramo nema tu neke nauke i prostora za diskusiju.

H. Bitic

pre 12 godina

Gradjanima Srbije nije potreba porobljivacku alijansu kao sto je NATO. Ako stvarno gospoda zapadnjaci ne misle da ne ratuju, da ne porobljavaju male e nejake nadore, zasto onda trose toliko para u naoruzanju, ne samo zemljine kugle, vec planiraju da da postave vojne baze i na mesec. Ko je toliko naivan pa da veruje da ce planirane rakete na granice Rusije, stvarno se postavljaju da se stite od Severne Koreje i Irana? Ha, ha, ha, pokusavam da se smijem, a povraca mi se!

Lajavi Pevac

pre 12 godina

@ Bucka, Da smo izgubili rat, kako ovde mnogi predstavljaju, zar bi danas pitanje Kosmeta bilo i dalje otvoreno??? Siguran sam, da ne bi. Čitav taj period zahteva jednu svestranu analizu, bez paušalnih ocena. Svaki iole razborit čovek, koji uporedi ono što je nama ponuđeno Sporazumom iz Rambujea sa pratećim Aneksima (koji se u celosti ne mogu naći na internetu iz nekog volšebnog razloga,a lično imao sam privilegiju da čitam u celosti ove dokumente u Narodnoj biblioteci Srbije) i ono što je ugovoreno Rezolucijom 1244 i sporazumom iz Kumanova, može videti dramatične razlike u korist Srbije. Prema tome ne znam o kojem porazu govoriš? p.s. Voleo bi da se neki informativni portal usudi staviti u celosti pomenute dokumente, da svaki građanin to može pročitati, te da izvuče sam zaključke o našem "porazu". Smatram da građani imaju pravo na to.

Bucko razmisljam

pre 12 godina

"Srbija će sama odlučiti o NATO"

Logicno da ce Srbija sama odluciti da zeli u NATO !
Da je neko zeleo da "primora" Srbiju na nesto sto ona sama ne zeli da uradi, mogli su to da ostvare jos 1999. kada smo ih "POBEDILI" !
Jedna malecka "klauzula" u "kumanovskom sporazumu" mogla je da sadrzi i "rok" do kada Srbija mora biti "normalna drzava" koja deli civilizacijske vrednosti sa demokratskim, zapadnim Svetom tj. SAD i EU !

Mare

pre 12 godina

Mnogi ovde kazu "Srbi godinama trovani mrznjom prema zapadu"
Nismo trovani mrznjom nego osiromasenim uranijumom i ubijani bombama i zbog toga NATO ne mozemo ocima da vidimo.
Nikad u NATO

NSboy

pre 12 godina

Bombardovanje je bila cena Miloševićeve bahate politike 90-tih,ja nesvahatam ljude koji pričaju o Nato bombardovanju kao da smo mi bili anđeli. I pitanje da li bi ikada srušili Slobu da nam Nato nije lupio šamar.

Kole

pre 12 godina

Srbija sama da odluči da li hoće štap ili šargarepu ! .... Pa posle malo dobija štap, za svaki slučaj. ..... A šta će joj ta šargarepa, ionako se ubajatila, verovatno je i kontaminirana ešerihijom ...

Nikola

pre 12 godina

Sloba je dozvolio sverc cigareta preko Srbije u evropu, nije vracao kredite koje je Srbija nasledila raspadom sfrj, nije saradjivao sa Hagom i pored svega ja ga opet gotivim ali realno evropa i NATO nisu mogli dozvoliti takvu tiraniju na evro kontinentu koji inace delimo sa drugim evropljanima.

Nemanja

pre 12 godina

Prvi PUT u zivotu vidim fenomenalan clanak, i jos FENOMENALNIJE komentarre, slazem se sa vecinom KONACNO....

Idemo u NATO i EU konacno!!!!!

Raja

pre 12 godina

@Nikola
Upravo tako, NATO & JNA su imali neku svrhu i smisao u drugoj polovini XX veka ,njihovo vreme je prošlo i pominjaće se samo u udžbenicima istorije.

EU?

pre 12 godina

@Srbija u EU
Da su četnici Draže Mihajlovića, inače britanski i američki saveznici (za razliku od ruskih-partizana!), pobedili 1945-e Kraljevina Srbija (ili Jugoslavija?) bi odavno bila članica EU i NATO i ne bi nam se dogodile '90-e i svi ti nesrećni ratovi. Medjutim, Sovjeti, tj. Staljin, su na Jalti od Ruzvelta i Čerčila tražili (na žalost i dobili) Jugoslaviju, kao svoju interesnu zonu i tu je početak naše propasti......

mamut

pre 12 godina

Ako neko želi da sazna kakve su kontakte imali NATO i Jugoslavija preporučujem ovaj link: http://www.vreme.com/cms/view.php?id=936410
Korisno je a i da se nezaboravi.

Safet Cara

pre 12 godina

Pa Srbija je navikla da bude na onoj strani koja gubi. Podsjetimo se, dok vas NATO bombardovao mjesecima, nije Rusija mogla ni da dize glas, a kamo li da vas brani. Albanija je u NATO, a i Kosovo ce uskoro. NATO bice ovim Albanskim drzavama garancija odbrane protiv svakog agresora, pa i onih koji Kosovo jos uvek zovu Kosmet, i milse da Kosovo pripada njima.

mens

pre 12 godina

Sasvim je legitimno da se na referendumu proveri volja naroda u vezi clanstva u NATO, medjutim, potpuno je degutantno to sto se svi na to pozivaju a istovremeno odluku o neutralnosti niko nije preispitao na istom tom referendumu. Sve je politika, sve su to manipulatori, svima je cenzus u glavi. Dakle ZASTO STE DONELI ODLUKU O NEUTRALNOSTI VAN REFERENDUMA????

Dzoni

pre 12 godina

Posle recenog trebalo bi da je svima jasno da je NATO napravio veliki gest prema Srbiji odrzavanjem jedne ovakve konferencije u Beogradu. Interes Srbije mora da bude dobar odnos sa NATO, pogotovo zbog gorkih iskustava iz proslosti. Naravno da NATO zeli da vidi Srbiju u alijansi ne samo iz politickih razloga nego zbog relativno dobrog ugleda Vojske. Neutralnost ima jedino onda smisla kada je druge zemlje priznaju i postuju. Inace, nije "Abrijel" nego "Abrial".

Nata

pre 12 godina

Igor kaze: "… da ne bi smo postali ubice kao oni"?
Zasto "postali" u buducem vremenu?
Ko je ubio neduzne ljude u Srebrenici? Ko mi je ubio Zorana Djindjica? Ko je ubio Brice Tatona? Ko je ubio Curuviju?
Za to se nije trazio referendum. Ne budimo nevinasca i naivci. Ko nama daje prava da se uporedjujemo sa Svajcarskom i prizeljkujemo neutralnost? Mi jadni, siromasni, bez prijatelja, bez ugleda? Jok Rusi ce da nas brane. Ma necu bre sa cetnicima, hocu sa ostalim svetom, pa kako njima tako i nama. A u ratove i onako ne idu posteni ljudi, vec dobrovljci. Dakle Igore, za tebe ne bi trebalo da bude brige.

Jovan

pre 12 godina

"Na primer, za svemir nema nikakvih pravnih okvira, i kada oni budu postavljeni vojne snage će se uključiti u sve to", naveo je francuski general."
Ovakve izjave vojnih lica kojima je na pameti samo rat, ubrzace kraj ove planete. Ova izjava izaziva zebnju.

zdr

pre 12 godina

Naravno da ce sama odluciti. Ali...

Jedan od osnovnih ciljeva Rusije je da ogranici sirenje NATO-a narocito na zemlje za koje smatra da su pod ruskom interesnom sferom. Mislim da je Rusije porucila Srbiji da ako ude u NATO da ce prestati podrzavati srpsku politiku na Kosovu i da ce priznati isto. Amerika sa druge strane zeli prosirenje NATO-a i mislim da je kazala Srbiji da ce u slucaju ulaska pomoci Srbiju sa ulaskom u EU.

Srbija treba sama da odluci sta joj je u interesu. Mislim da ce u doglednoj buducnosti ostati neodlucna a neodlucnost nije nikom nikad nista dobro donela.

Konstantinos Veliki

pre 12 godina

NATO savez je obrambeni savez najjacih i gospodarski najrazvijenijih drzava svijeta, zar samo Srbija ne zeli biti u ovome "klubu"?

Bora

pre 12 godina

Referendum je nepotreban jer dve trecine naroda po istrazivanju nije za
ulazak u NATO,sto je posledica bombardovanja i okupacije Kosova.Jedino u
slucaju pravedne podele Kosova narod bi mozda promenio stav,jer samo NATO
moze da ubedi Albance na kompromis.

lela

pre 12 godina

srbija - faktor stabilnosti i lider prosperiteta na balkanu! WOW!

a da treba da prestanemo da se non stop durimo i izigravamo uvredjene snase to sigurno! pamet u glavu! diplomatijom se boriti za sve ce doneti prosperitet gradjanima srbije i ocuvanje nacionalnog identiteta (sto nije isto sto i olicenje simbola zvano "ratko mladic")!

Rista

pre 12 godina

Kao i za vreme Drugog Svetskog rata i danas postoje Saveznici i Sile Osovine - samo su se drave malo pomenule. Saveznici su sada sve Zapadne zemlje (Serverna Amerika i Evropa) a protivnici su Severna Koreja i Iran. Kao i pre (Svajcarska, Spanija) tako i sada ima zemalja koje mogu ostati neutralne (Rusija, Izrael) - ali vecina ostalih zemalja koja se nadje na putu ako neko zlo krene - nema izbora. Biraj prijatelje dok mozes, posle moze biti kasno!

Milan

pre 12 godina

Ne budite naivni! Kada se narod ovde za bilo sta pitao?!
Da li vas je neko pitao 1991. godine da li zelite da ratujete ili da li zelite da budete pod sankcijama? Da li vas je neko 99. pitao da li ste za rat sa NATO paktom? O cemu vi pricate Lazanski? Ko pita narod, bice kako veliki odluce, a to ce biti 100% ulazak u NATO, jer sve oko Srbije je NATO ili u bliskoj buducnosti ima da bude NATO!

paul the octopus

pre 12 godina

Nije narod taj koji treba da odlucuje, jer je on decenijama trovan mrznjom prema zapadu. Nama ovde treba Tadicev zdrav razum da nam popravi buducnost i ja sam protiv referenduma i emotivnih eksplozija. Ozalosceni u Nato bombardovanju i sami pitaju Nato da im pomogne u pronalaznju istine. Ja sam takodje protiv onih koji su kontrolisali Topcider kada su dva mlada vojnika izgubila zivot i niko mene nije pitao za referendum i da li ja podrzavam zastitu Ratku Mladicu, pa su opet to radili preko moje grbace. Ne moze referendum kako kome odgovara, nego onako kako je to potrebno za buduci napredak.

Bucko razmisljam

pre 12 godina

"Srbija će sama odlučiti o NATO"

Logicno da ce Srbija sama odluciti da zeli u NATO !
Da je neko zeleo da "primora" Srbiju na nesto sto ona sama ne zeli da uradi, mogli su to da ostvare jos 1999. kada smo ih "POBEDILI" !
Jedna malecka "klauzula" u "kumanovskom sporazumu" mogla je da sadrzi i "rok" do kada Srbija mora biti "normalna drzava" koja deli civilizacijske vrednosti sa demokratskim, zapadnim Svetom tj. SAD i EU !

Bonaca

pre 12 godina

I to samo i jedino na REFERENDUMU, pa da vidimo sta narod misli, a ne grupa poslanika koje jedinu interesuju plate i dnevnice. Tvrdim da ce narod u ogromnoj vecini jasno i glasno reci NE U NATO!

Šumadinac

pre 12 godina

Jedan sasvim normalan vojni samit , koji se kao uvek ovde u našoj palanki od zemlje koristi za nacionalizam i koristi za podsećanje na podsećanje na prošlost. Ovo pomirenje koje je vrlo brzo usperlo između Srbije i Nato pakta je uspeh i kada se već sećamo prošlosti setimo se ko nam je u istoriji kroz oba svetska rata bio saveznik ,ko nam je slao pomoć kada nam je najteže bilo zbog naših političara, setimo se Srebrnice.Sećanje izgleda da je kod nas vrlo selektivno.

Zoze

pre 12 godina

Informativan i dobar tekst! Nadam se da ce oni polu i neinformisani, koji koriste svaku priliku da negativno komentarisu konferenciju, realno sagledati situaciju i uvaziti ovaj tekst i stavove obojce citiranih!

daki

pre 12 godina

Bravo Lazanjski!Jos da se to sve objasni Kostunici koji, na ovako prljav i perfidan nacin manipulisuci zrtvama bobmbardovanja pokusava da predje cenzus.
Nemaju plan i program,nemaju nista a pecaju na "patriotizam".Muka mi je od DSS-a vise nego od Seselja i Radikala!
Narod je taj koji odlucuje pa kad ja kao glasac ostanem sam sa sobom iza paravana moja je stvar kako cu glasati.Naravno,ponude za clanstvo jos nema a kad je bude tad cemo pricati!

Srbija u EU

pre 12 godina

Problem u Srbiji je jako teze prirode .
Udbasi su ovde decenijama trovali narod laznom Srpskom istorijom, dezinformacijama, lazima, mrznji prema zapadu, otvorenom rusofilstvu, i u takvoj situaciji prosto receno narod tesko moze da rasudjuje sta je pravo a sta nije, sto je i jako razumljivo.
Srbija i gradjani Srbije moraju dobiti zvanicnu istoriju Srbije sa posebnim osvrtom na period od 41-e do 45-e godine a ne onu istoriju koju su ucili u udbaskim udzbenicima.
Da se sazna istina o Malom Jozi i njegovim sankama, njegovim drugovima i drugaricama prvoborcima , da se sazna istina sta su oni radili kada su upadali u Srbiju 45-e godine sa koznim mantilima i otimali nam nasa imanja, stanove kuce, proterivali nase dedove i oceve,i da se sazna istina o borbi svih gradjana Srbije i generala Mihajlovica kako protiv nemackih fasista , tako i protiv komunista rusofila.
Posle toga, sve ce biti lako, i gradjani ce sami znati gde im je put, a to je put ka Evropskoj civilizaciji naroda i Evropskoj Uniji, a ne put ka Rusofilstvu kojim su decenijama Udbasi trovali ovaj narod.
Vreme je za istinu.

Nemanja

pre 12 godina

Prvi PUT u zivotu vidim fenomenalan clanak, i jos FENOMENALNIJE komentarre, slazem se sa vecinom KONACNO....

Idemo u NATO i EU konacno!!!!!

NSboy

pre 12 godina

Bombardovanje je bila cena Miloševićeve bahate politike 90-tih,ja nesvahatam ljude koji pričaju o Nato bombardovanju kao da smo mi bili anđeli. I pitanje da li bi ikada srušili Slobu da nam Nato nije lupio šamar.

Nikola

pre 12 godina

Sloba je dozvolio sverc cigareta preko Srbije u evropu, nije vracao kredite koje je Srbija nasledila raspadom sfrj, nije saradjivao sa Hagom i pored svega ja ga opet gotivim ali realno evropa i NATO nisu mogli dozvoliti takvu tiraniju na evro kontinentu koji inace delimo sa drugim evropljanima.

Konstantinos Veliki

pre 12 godina

NATO savez je obrambeni savez najjacih i gospodarski najrazvijenijih drzava svijeta, zar samo Srbija ne zeli biti u ovome "klubu"?

EU?

pre 12 godina

@Srbija u EU
Da su četnici Draže Mihajlovića, inače britanski i američki saveznici (za razliku od ruskih-partizana!), pobedili 1945-e Kraljevina Srbija (ili Jugoslavija?) bi odavno bila članica EU i NATO i ne bi nam se dogodile '90-e i svi ti nesrećni ratovi. Medjutim, Sovjeti, tj. Staljin, su na Jalti od Ruzvelta i Čerčila tražili (na žalost i dobili) Jugoslaviju, kao svoju interesnu zonu i tu je početak naše propasti......

Dzoni

pre 12 godina

Posle recenog trebalo bi da je svima jasno da je NATO napravio veliki gest prema Srbiji odrzavanjem jedne ovakve konferencije u Beogradu. Interes Srbije mora da bude dobar odnos sa NATO, pogotovo zbog gorkih iskustava iz proslosti. Naravno da NATO zeli da vidi Srbiju u alijansi ne samo iz politickih razloga nego zbog relativno dobrog ugleda Vojske. Neutralnost ima jedino onda smisla kada je druge zemlje priznaju i postuju. Inace, nije "Abrijel" nego "Abrial".

JC Denton

pre 12 godina

"Bliska saradnja, bez članstva" - podržavam. Prema mom mišljenju, ovo znači da smo sa NATO organizacijom u dobrim odnosima, ali ne i toliko dobrim da im pomažemo u realizaciji njihovih ciljeva. Mislim da ovo zadovoljava onu izreku "oprostiti, ali ne zaboraviti", u kontekstu sadašnjosti i događanja iz 1999. godine.

lela

pre 12 godina

srbija - faktor stabilnosti i lider prosperiteta na balkanu! WOW!

a da treba da prestanemo da se non stop durimo i izigravamo uvredjene snase to sigurno! pamet u glavu! diplomatijom se boriti za sve ce doneti prosperitet gradjanima srbije i ocuvanje nacionalnog identiteta (sto nije isto sto i olicenje simbola zvano "ratko mladic")!

zdr

pre 12 godina

Naravno da ce sama odluciti. Ali...

Jedan od osnovnih ciljeva Rusije je da ogranici sirenje NATO-a narocito na zemlje za koje smatra da su pod ruskom interesnom sferom. Mislim da je Rusije porucila Srbiji da ako ude u NATO da ce prestati podrzavati srpsku politiku na Kosovu i da ce priznati isto. Amerika sa druge strane zeli prosirenje NATO-a i mislim da je kazala Srbiji da ce u slucaju ulaska pomoci Srbiju sa ulaskom u EU.

Srbija treba sama da odluci sta joj je u interesu. Mislim da ce u doglednoj buducnosti ostati neodlucna a neodlucnost nije nikom nikad nista dobro donela.

Igor

pre 12 godina

Ne nikad necu da glasam da Srbija udje u NATO niti u bilo koji vojni savez. Ne zbog toga sto su ubijali civile, rusili infrastrukturu, niti zbog toga sto u Srbiji posle bombardovanja Tumor ili ti Rak odneli 100.000 zivota a tek ce ih odneti. Vec zbog toga da ne bismo postali kao oni. UBICE!!!

Safet Cara

pre 12 godina

Pa Srbija je navikla da bude na onoj strani koja gubi. Podsjetimo se, dok vas NATO bombardovao mjesecima, nije Rusija mogla ni da dize glas, a kamo li da vas brani. Albanija je u NATO, a i Kosovo ce uskoro. NATO bice ovim Albanskim drzavama garancija odbrane protiv svakog agresora, pa i onih koji Kosovo jos uvek zovu Kosmet, i milse da Kosovo pripada njima.

Lajavi Pevac

pre 12 godina

@ Bucka, Da smo izgubili rat, kako ovde mnogi predstavljaju, zar bi danas pitanje Kosmeta bilo i dalje otvoreno??? Siguran sam, da ne bi. Čitav taj period zahteva jednu svestranu analizu, bez paušalnih ocena. Svaki iole razborit čovek, koji uporedi ono što je nama ponuđeno Sporazumom iz Rambujea sa pratećim Aneksima (koji se u celosti ne mogu naći na internetu iz nekog volšebnog razloga,a lično imao sam privilegiju da čitam u celosti ove dokumente u Narodnoj biblioteci Srbije) i ono što je ugovoreno Rezolucijom 1244 i sporazumom iz Kumanova, može videti dramatične razlike u korist Srbije. Prema tome ne znam o kojem porazu govoriš? p.s. Voleo bi da se neki informativni portal usudi staviti u celosti pomenute dokumente, da svaki građanin to može pročitati, te da izvuče sam zaključke o našem "porazu". Smatram da građani imaju pravo na to.

Nata

pre 12 godina

Igor kaze: "… da ne bi smo postali ubice kao oni"?
Zasto "postali" u buducem vremenu?
Ko je ubio neduzne ljude u Srebrenici? Ko mi je ubio Zorana Djindjica? Ko je ubio Brice Tatona? Ko je ubio Curuviju?
Za to se nije trazio referendum. Ne budimo nevinasca i naivci. Ko nama daje prava da se uporedjujemo sa Svajcarskom i prizeljkujemo neutralnost? Mi jadni, siromasni, bez prijatelja, bez ugleda? Jok Rusi ce da nas brane. Ma necu bre sa cetnicima, hocu sa ostalim svetom, pa kako njima tako i nama. A u ratove i onako ne idu posteni ljudi, vec dobrovljci. Dakle Igore, za tebe ne bi trebalo da bude brige.

mens

pre 12 godina

Sasvim je legitimno da se na referendumu proveri volja naroda u vezi clanstva u NATO, medjutim, potpuno je degutantno to sto se svi na to pozivaju a istovremeno odluku o neutralnosti niko nije preispitao na istom tom referendumu. Sve je politika, sve su to manipulatori, svima je cenzus u glavi. Dakle ZASTO STE DONELI ODLUKU O NEUTRALNOSTI VAN REFERENDUMA????

Paor Power

pre 12 godina

Ovo me podsetilo na film "Tito i Ja" kad Miki Manojlovic kaze: Zoran ce sam da odluci da li ce ici na Titov rodjendan!

Kao da se mi tu nesto pitamo, kako oni pucnu prstima tako mi igramo nema tu neke nauke i prostora za diskusiju.

nemanja nemanjic

pre 12 godina

Mozemo sa svima da saradjujemo, sa istokom i zapadom, ali ne da i budemo clanice bilo kakvih alijansi, ne da koriste nas vazdusni prostor, ne da grade baze ovde itd...samo nam to treba da postanemo opet epicentar sukoba!

Nikada u NATO jer ne zelim da za par god, 15-20 god, neko od mojih bliznjih ode i bombarduje tamo neko "Jugoslaviju" zarad "demokratije"(citaj novog svetskog poretka)..

Ivan78

pre 12 godina

Zashto se ljudi protive referendumu po pitanju ulaska u NAT-o pakt?
JA sam zadji put izashao na glasanje kad je trebalo glasati protiv SM-a posle toga na zalost nisam jer nema za koga da glasam a ne padam na pricu da treba da glasam za manje zlo ali bih izashao i na ulicu opet ako treba da demonstriram protiv ulaska u NAT-o pakt.Prosto interesi NAT-o pakta i nashe zemlje su u koaliziji.POdrzavali su secesiju nashe drzave uzeli na deo teritorija ubijali nashe civile pod njihovom kotrolom se vrshio egzodus srba sa kosova i shto je najtuznije za to nikada niko nece da odgovara!Srbi imaju jako kratko pamcenje za bilo koju politicku opciju da su.I nemoj te mi reci kako ja ne racionalno razmishljam to je samo jedna floskula koja se ovde potura
kao i relano stanje na terenu.Prvo naprave stanje na terenu pa onda ga konstatuju.

Bora

pre 12 godina

Referendum je nepotreban jer dve trecine naroda po istrazivanju nije za
ulazak u NATO,sto je posledica bombardovanja i okupacije Kosova.Jedino u
slucaju pravedne podele Kosova narod bi mozda promenio stav,jer samo NATO
moze da ubedi Albance na kompromis.

Rista

pre 12 godina

Kao i za vreme Drugog Svetskog rata i danas postoje Saveznici i Sile Osovine - samo su se drave malo pomenule. Saveznici su sada sve Zapadne zemlje (Serverna Amerika i Evropa) a protivnici su Severna Koreja i Iran. Kao i pre (Svajcarska, Spanija) tako i sada ima zemalja koje mogu ostati neutralne (Rusija, Izrael) - ali vecina ostalih zemalja koja se nadje na putu ako neko zlo krene - nema izbora. Biraj prijatelje dok mozes, posle moze biti kasno!

Milan

pre 12 godina

Ne budite naivni! Kada se narod ovde za bilo sta pitao?!
Da li vas je neko pitao 1991. godine da li zelite da ratujete ili da li zelite da budete pod sankcijama? Da li vas je neko 99. pitao da li ste za rat sa NATO paktom? O cemu vi pricate Lazanski? Ko pita narod, bice kako veliki odluce, a to ce biti 100% ulazak u NATO, jer sve oko Srbije je NATO ili u bliskoj buducnosti ima da bude NATO!

Mare

pre 12 godina

Mnogi ovde kazu "Srbi godinama trovani mrznjom prema zapadu"
Nismo trovani mrznjom nego osiromasenim uranijumom i ubijani bombama i zbog toga NATO ne mozemo ocima da vidimo.
Nikad u NATO

Raja

pre 12 godina

@Nikola
Upravo tako, NATO & JNA su imali neku svrhu i smisao u drugoj polovini XX veka ,njihovo vreme je prošlo i pominjaće se samo u udžbenicima istorije.

H. Bitic

pre 12 godina

Gradjanima Srbije nije potreba porobljivacku alijansu kao sto je NATO. Ako stvarno gospoda zapadnjaci ne misle da ne ratuju, da ne porobljavaju male e nejake nadore, zasto onda trose toliko para u naoruzanju, ne samo zemljine kugle, vec planiraju da da postave vojne baze i na mesec. Ko je toliko naivan pa da veruje da ce planirane rakete na granice Rusije, stvarno se postavljaju da se stite od Severne Koreje i Irana? Ha, ha, ha, pokusavam da se smijem, a povraca mi se!

Kole

pre 12 godina

Srbija sama da odluči da li hoće štap ili šargarepu ! .... Pa posle malo dobija štap, za svaki slučaj. ..... A šta će joj ta šargarepa, ionako se ubajatila, verovatno je i kontaminirana ešerihijom ...

mamut

pre 12 godina

Ako neko želi da sazna kakve su kontakte imali NATO i Jugoslavija preporučujem ovaj link: http://www.vreme.com/cms/view.php?id=936410
Korisno je a i da se nezaboravi.

Jovan

pre 12 godina

"Na primer, za svemir nema nikakvih pravnih okvira, i kada oni budu postavljeni vojne snage će se uključiti u sve to", naveo je francuski general."
Ovakve izjave vojnih lica kojima je na pameti samo rat, ubrzace kraj ove planete. Ova izjava izaziva zebnju.