Hrvatska: Pravna pomoć veteranima

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor održala je danas sastanak o strategiji kojom bi se hrvatski veterani zaštitili od optužnica koje stižu iz Srbije.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 28.03.2011.

15:58

Default images

Ona se sastala sa vodećim pravnim stručnjacima, predstavnicima državnog tužilaštva i Akademije pravnih nauka Hrvatske.

Na sastanku su analizirani pravni aspekti zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine Republike Srbije, saopšteno je iz službe za odnose s javnošću.

Na osnovu pravne analize zaključeno je da se hitno podstakne organizacija regionalne konferencije, na kojoj bi se usaglasili pravni standardi u cilju jačanja pravne sigurnosti i regionalne saradnje u predmetima ratnih zločina, navodi se u saopštenju.

Predstavnici Akademije pravnih nauka došli su na sastanak s analizom zakona Srbije, kojima se Srbija proglasila nadležnom za proganjanje ratnih zločina na području bivše Jugoslavije.

Nakon sastanka, na kome su bili i državni tužilac Mladen Bajić, ministri unutrašnjih poslova i pravde Tomislav Karamarko i Dražen Bošnjaković, kao i potpredsednik Sabora Vladimir Šeks, nije bilo službenih izjava.

Srpski zakon protivan konvencijama UN

Zakon o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine Republike Srbije iz 2003. godine suprotan je standardima evropske civilizacije i konvencijama UN, ocenili su hrvatski pravni stručnjaci u naučnoj studiji koju su predali vladi.

To je novinarima danas izjavio predsednik Akademije pravnih nauka Hrvatske Željko Horvatić posle radnog sastanka u vladi s premijerkom Jadrankom Kosor o pravnoj pomoći hrvatskim veteranima i sprečavanja njihovog eventualnog progona.

Iz vlade je posle susreta kratko saopšteno da su predstavnici Akademije na sastanak doneli analizu srpskog zakona na osnovu koje je zaključeno da se hitno podstakne organizacija regionalne konferencije na kojoj bi se usaglasili pravni standardi radi jačanja pravne sigurnosti i regionalne saradnje u predmetima ratnih zločina.

Drugih izjava zvaničnika nakon sastanka, koji je bio zatvoren za javnost, nije bilo. Na sastanku je bio i državni tužilac Mladen Bajić.

Na osnovu spornog zakona iz 2003. Srbija se proglasila nadležnom za suđenja za ratne zločine na području bivše Jugoslavije, a tako je pokrenula i postupke protiv hrvatskih veterana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: