Da li opozicija može da se udruži?

U danima kada se obeležava deset godina od pobede nekadašnjeg DOS-a, današnji opozicionari kažu da je takvo udruživanje nemoguće.

Izvor: B92

Sreda, 29.09.2010.

18:34

Default images

Srpski opozicionari nemaju lepo mišljenje jedni o drugima i međusobno se optužuju za saradnju sa vlastima.

Tomislav Nikolić, Vojislav Koštunica, Velimir Ilić, Vojislav Šeselj i Čedomir Jovanović, tako bi barem u teoriji danas izgledala ujedinjena opozicija Srbije.

Ideja da se ova četvorka okupi oko bilo kakvog cilja je nemoguća misija. Okolnosti su drugačije, a razlike prevelike da bi se opozicija okupila na način na koji je to urađeno pre 10 godina.

"Zavisi koga računate u opozicjiu. LDP nije opozicija, radikali su zatvoreni u svoje čekanje da se vrati Šešelj, DSS pokušava da nađe svoj put, kao hoće da sarađuju, a sve će učniti da ne sarađuju i da mene za to da okrive“, navodi lider SNS-a Tomislav Nikolić.

"Ne mogu da zamislim da bismo mogli da sačinimo jednu zajedničku listu ili posle izbornu koja bi činila većinu u Skupštini. Ja mislim da mi naprednjaci moramo to da izguramo sami“, kaže on.

DSS Vojislava Koštunice bio je u opoziciji pre deset godina, a opozicija su i danas. Eventualne koalicije će za DSS biti tema tek posle izbora. U toj stranci kažu da su, za razliku od drugih, kao i pre deset godina, dosledni protivnici vlasti.

Radikali nikada ne bi mogli sa naprednjacima. Za njih su dojučerašnje stranačke kolege neprijatelji isto koliko i vlast, osim toga imaju specifičan program.

"Ne prihvatamo da nam se nametne ulazak, da moramo u EU, to je štetno za srpske interese, tako ne vidim po kom osnovu bi ostale stranke mogle da uđu u koaliciju sa nama, to je nemoguće“, kaže Dragan Todorović (SRS).

U LDP kažu da sebe smatraju pravom opozicijom, podržavaju vlast onda kada radi u initeresu građana, a kritikuju kad treba.

"Opozicija ne može da se okupi oko jedne ideje zato što ta opozicija, izuzimajući LDP, nema nikakvu ideju. To je osnovni problem, ako mogu tako da kažem, LDP je veća opozicija današnjoj opoziciji, nego što je opozicija vlasti“, smatra Nenad Milić (LDP).

Svaka od ovih stranaka uverena je da će građani prepoznati ispravnost njihove politike i poveriti im svoj glas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: