Srbiji prva "mapa puta" u regionu

Potpredsednik Evropske komisije Žak Baro uručio je predsedniku Srbije Borisu Tadiću mapu puta Evropske unije za liberalizaciju viznog režima za građane Srbije.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 07.05.2008.

07:25

Default images

Baro je pozvao Srbiju da potvrdi svoju političku volju da uspostavi još jače veze sa Evropskom unijom. Srpski zvaničnici obećali su da će uraditi sve kako bi vize bile ukinute sledeće godine i naveli da se nadaju da će Srbija do kraja godine postati kandidat za članstvo u Uniji.

Potpredsednik Evropske komisije rekao je da nekoliko dana uoči izbora, koji su od suštinskog značaja za budućnost Srbije, donosi jasan dokaz volje Evropske unije da konkretizuje evropsku perspektivu koja je ponuđena Srbiji.

"Brza izrada plana za liberalizaciju viznog režima je ubedljiv i konkretan znak političke podrške Evropske unije Srbiji i ujedno završetak prve etape dijaloga između Srbije i Evrospke unije u oblasti viza", rekao je Baro i na srpskom jeziku dodao: "Srbija i svi njeni građani dobrodošli su u porodicu Evrope".

Plan za liberalizaciju viznog režima detaljno opisuje niz mera koje bi trebalo sprovesti u oblasti bezbednosti putnih isprava, efikasnog nadzora spoljnih granica, borbe protiv ilegalne imigracije, organizovanog kriminala i korupcije, kao i u oblasti poštovanja demokratskih vrednosti i osnovnih prava.

"Republika Srbija je odlučna da u najskorijem periodu ispuni sve preostale obaveze definisane ovim planom, kako bi već 2009. godine, znači već sledeće godine, naši građani putovali bez viza po državama EU. Mi ćemo to uraditi, ja vam to obećavam, kao što sam obećao da ćemo potpisati i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju", rekao je predsednik Srbije Boris Tadić.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić je današnji dan posvetio ministru unutrašnjih poslova Draganu Jočiću.

"Ja današnji dan želim da posvetim ministru Draganu Jočiću jer on i njegova ekipa i generalno MUP je imalo veliko i zaslužno učešće u ovom činu danas i želim Draganu da se što pre oporavi i vrati se u javni život naše zemlje", kazao je Đelić.

Tzv. "mapa puta" je dokument kojim se definišu konkretne mere koje Srbija mora da usvoji da bi srpski državljani bili oslobođeni viznog režima za ulazak u zemlje Unije.

Jedna od mera neohodnih za libealizaciju viznog režima je i bezbednost putnih isprava i potredsednik Vlade uručio je Barou model novog srpskog pasoša sa biometrijskim podacima.

Počela primena viznih olakšica

Ambasade više evropskih zemalja u Beogradu počele su da primenjuju odluku o proširenju režima besplatnih viza koju su zajednički objavili 16 zemalja EU i Norveška.

Kako je objašnjeno Beti u diplomatskim predstavništvima nekoliko zemalja EU, proširenje režima besplatnih viza i već postojećih viznih olakšica koje su na snazi od početka godine, odnosi se pre svega na mlađe od 25 godina i građane koji imaju blisku rodbinu u inostranstvu.

Turističke vize i dalje će se izdavati pod nepromenjenim uslovima.

Na inicijativu Francuske, 17 evropskih država odlučilo je juče da proširi režim besplatnih viza za građane Srbije i na mlade do 25 godina i bližu rodbinu srpskih državljana koji žive u tim zemljama.

To su Francuska, Slovenija, Nemačka, Austrija, Kipar, Danska, Španija, Estonija, Grčka, Mađarska, Italija, Litvanija, Luksemburg, Slovačka, Švedska i Češka, kao i Norveška, koja nije članica EU, ali je deo šengenskog prostora.

Ambasada Grčke u Beogradu je, kako je danas rečeno agenciji Beta, i pre jučerašnje najave počela da primenjuje odluku o viznim olakšicama za određene grupe građana, a ona je sada proširena i na nove dve kategorije građana.

U Ambasadi, međutim, preciziraju da vizne olakšice ne važe za građane Srbije koji putuju u Grčku kao turisti.

"Turističke vize ne spadaju u ovu odluku", napomenuto je u Ambasadi i rečeno da procedura za dobijanje turističke vize ostaje ista, a taksa za izdavanje vize se plaća do 35 evra, u zavisnosti od načina putovanja.

U nemačkoj ambasadi u Beogradu agenciji Beta danas je rečeno da su i u tom diplomatskom predstavništvu počeli da primenjuju smernice o izdavanju besplatnih viza za veći broj državljana Srbije, ali za sada ne mogu da iznesu druge detalje.

Na sajtu nemačke ambasade, uz zajedničko saopštenje 17 evropskih zemalja o izdavanju besplatnih viza za građnje Srbije, objavljeno je da "Nemačka podržava da se većem broju državljana Srbije izdaju besplatne vize".

Prema Sporazumu o viznim olakšicama, koji je stupio na snagu 1. januara 2008, pojednostavljena je procedura izdavanja viza za više kategorija stanovnika, uključujući studente i bliske rođake koji putuju u posetu članovima porodice koji žive u Nemačkoj, navodi se na sajtu.
Izdavanje viza za kategorije stanovnika obuhvaćene olakšicama besplatno je, dok se za turističke vize plaća taksa od 35 evra. Prema najavljenim novim olakšicama, izdavanje besplatnih viza se proširuje na osobe mlađe od 25 godine.

Francuska ambasada je od juče počela da primenjuje odluku o proširenju režima besplatnih viza u okviru viznih olakšica koje su već na snazi od početka godine.

Ovo je maksimalno fleksibilna interpretacija olakšica koje već postoje. Ukoliko se osoba mlađa od 25 godina kvalifikuje za dobijanje vize, dobiće je besplatno, objašnjavaju u francuskoj ambasadi.

Uz podsećanje da je, prema Sporazumu o viznim olakšicama, koji je na snazi od početka godine, 17 kategorija građana bilo određeno za besplatne šengenske vize, kada putuju službeno, u Ambasadi Francuske procenjuju da će nakon nove odluke oko 80 odsto viza za srpske građane biti besplatno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: