DSS: Povući odluku o izborima

DSS i Nova Srbija smatraju da je raspisivanje izbora kršenje koalicionog sporazuma, dok DS smatra da to nije slučaj.

Izvor: FoNet, Beta

Četvrtak, 13.12.2007.

13:07

Default images

Oprečne stavove povodom raspisivanja izbora izneli su još juče partneri u vladajućoj koaliciji. Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić ponovo je danas govorio o izborima i pozvao predsednika Skupštine Olivera Dulića da povuče odluku o raspisivanju predsedničkih izbora jer smatra da nije doneta u skladu sa Ustavnim zakonom.

"Ustavni zakon jasno kaže da predsednik Skupštine može da raspiše izbore po stupanju na snagu neophodnih zakona, što se nije desilo," rekao je Aligrudić za skupštinskom govornicom tokom sednice.

Aligrudić je objasnio da u zakonima o odbrani, službama bezbednosti i spoljnim poslovima piše da stupaju na snagu osam dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku, dok se, prema njegovim rečima, u Zakonu o vojsci navodi da stupa na snagu prvog januara 2008. godine.

Pošto ti uslovi nisu ispunjeni, kako je ocenio Aligrudić, predsednik Skupštine nije postupio po Ustavnom zakonu kada je raspisao predsedničke izbore.

Aligrudić je rekao da će DSS odgovoriti Demokratskoj stranci na raspisivanje izbora tek nakon 19. decembra, odnosno posle sednice Saveta bezbednosti UN na kojoj će se raspravljati o Kosovu. On je istakao da su za DSS te stvari (Kosovo i Metohija) svete.

Aligrudić je istakao i da do tada DSS neće ugrožavati rad parlamenta ni Vlade Srbije.

NS: Nije isključen bojkot predsedničkih izbora

Nije isključena mogućnost da širi blok parlamentarnih stranaka bojkotuje predsedničke izbore zbog načina na koji su raspisani, izjavila je danas potpredsednica Nove Srbije Dubravka Filipovski.

Ona je za Radio Beta RFI rekla da su zbog toga "mogući i parlamentarni izbori, a možda i izbori na svim nivoima".

"Odluku o eventualnom izlasku iz vladajuće koalicije i izlasku na predsedničke izbore Nova Srbija neće doneti pre 19. decembra", kazala je Dubravka Filipovski.

Ona je ocenila da je raspisivanje predsedničkih izbora pre sednice Saveta bezbednosti UN i bez dogovora sa koalicionim partnerima državnička neodgovornost i politička kratkovidost Demokratske stranke.

"Ovaj jednostrani potez DS predstavlja krizu u vladajućoj koaliciji. Kako će se situacija dalje odvijati, zavisi od 19. decembra, od sednice SB UN", kazala je ona.

Kolundžija: Ko su stručne službe?

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Nada Kolundžija upitala je "koje su to pravne službe Vlade i na osnovu čega procenjuju zakonitost odluka predsednika Skupštine, kada za to nemaju ustavna ovlašćenja.

Ona je izrazila nadu da stabilnost vladajuće koalicije u Srbiji neće biti narušena odlukom predsednika parlamenta Olivera Dulića da predsedničke izbore raspiše za 20. januar.

Kolundžija je objasnila da je Dulić morao da raspiše izbore u skladu sa Ustavnim zakonom za sprovođenje Ustava pre 31. decembra.

Ona veruje da DSS, kao koalicioni partner u Vladi, neće podržati nekog drugog predsedničkog kandidata protiv kandidata DS-a Borisa Tadića.

"Verujem da i oni, kao i DS, imaju na umu stabilnost Srbije, potrebu da građani imaju normalne, mirne procese u zemlji, kao i osećaj građana da je važno da ova koalicija bude stabilna, opstane i uradi veliki posao koji je pred nama", rekla je Kolundžija.

Kolundžija je podsetila da je koalicioni sporazum koji su usaglasili lideri vladajućih stranaka predviđao da izbori budu raspisani u roku koji je utvrđen Ustavnim zakonom ukoliko ne bude ugrožena teritorijalna celovitost zemlje.

"Svakako, ne postoji nijedan pokazatelj koji pokazuje da je stabilnost države ugrožena, ni da bi izbori doveli stabilnost države u pitanje", ocenila je poslanica DS-a.

Milosavljević: Koalicija se ne dovodi u pitanje

Potpredsednik G17 plus Tomica Milosavljević izjavio je danas da podržava raspisivanje predsedničkih izbora i da ne veruje da će zbog toga doći do raspada vladajuće koalicije.

Milosavljević, koji je ministar zdravlja Srbije, rekao je novinarima u Institutu za javno zdravlje Batut da ne veruje u mogućnosti raspada vladajuće koalicije, već u "različite interpretacije nečega što je činjenica".

"Izbore raspisuje predsednik Skupštine pošto konstatuje da li su stečeni svi uslovi predviđeni Ustavom, a ja sam siguran da predsednik Skupštine to ima u vidu kada ih raspisuje", rekao je Milosavljević.

On je podsetio da je G17 plus još pre nekoliko meseci saopštio da podržava predsedničkog kandidata Borisa Tadića jer je to dobar način podele odgovornosti unutar vladajuće koalicije.

Nikolić: Život teče dalje

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić izjavio je danas da odluka o raspisivanju predsedničkih izbora "verovatno neustavna", ali je naglasio da ne treba on to da procenjuje.

Komantarišući optužbe Demokratske stranke Srbije da je predsednik Skupštine Srbije Oliver Dulić prekršio Ustavni zakon pošto pre raspisivanja izbora nije sačekao da neophodni zakoni stupe na snagu, Nikolić je novinarima u parlamentu rekao da je to verovatno tačno.

"Međutim, život teče dalje. Izbori su raspisani, a ja nisam u poziciji ni da ih sprečim, ali ni da dozvolim da prođu bez nas," naglasio je on i najavio da će Centralna otadžbinska uprava SRS-a sutra raspravljati o predsedničkom kandidatu te stranke.

Dačić: Vladajuća koalicija više ne postoji

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić smatra da vladajuća koalicija više ne postoji i da je potrebno raspisati opšte izbore u Srbiji.

"Prestanite sa farsom i saopštite to građanima i raspišite parlamentarne, pokrajinske, lokalne i predsedničke izbore", zatražio je Dačić u Skupštini Srbije tokom rasprave o budžetu.

Dačić je protestovao što pre raspisivanja predsedničkih izbora o tome nije bilo razgovora unutar vladajuće koalicije, kao ni sa drugim parlamentarnim strankama.

Palma: Možda bojkot izbora

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković - Palma izjavio je Tanjugu da izbore za predsednika Srbije nije trebalo raspisivati pre sednice Saveta bezbednosti o Kosovu.

"Zbog toga nije isključeno da će izbore bojkovati narodnjačka koalicija, odnosno DSS, Nova Srbija i Jedinstvena Srbija", dodao je on.

"Nije trenutak za predizbornu kampanju i svađe u trenutku kada branimo Kosovo i ne znam zašto je predsednik Skupštine Srbije Oliver Dulić žurio i baš sada raspisao izbore", kazao je Marković.

On je dodao i da će sada da razmisli o svojoj kandidaturi, kao i da će odluku o tome, ako Jedinstvena Srbija bude učestovala na izborima, doneti posle 19. decembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: