PREDSEDNISTVO KOSOVSKOG PARLAMENTA PROSIRENO JEDNIM CLANOM

Izvor: B92

Utorak, 16.04.2002.

20:00

Default images
Skupstina Kosova izglasala je u utorak, na prvoj sednici prvog redovnog zasedanja, odluku o imenovanju 16 skupstinski odbora, od kojih su tri pripala srpskoj koaliciji "Povratak". Uprkos protivljenju 16 poslanika srpske koalicije, Skupstina Kosova je verifikovala osnivanje odbora, od kojih ce u sedam predsedavajuci biti iz Demokratskog saveza Kosova, u cetiri iz Demokratske partije Kosova, u jednom Alijanse za buducnost Kosova, dok su jedno mesto predsedavajuceg dobili predstavnici nesprske manjine u pokrajini. Srpski poslanici su bili protiv formiranja Odbora za spoljnu politiku, Komisije za hitne intevencije i Komisije za finansije jer su te oblasti, po njihovoj oceni, u nadleznosti UNMIK-a i Kfora.

Skupstina Kosova donela je odluku o pokretanju izmene Ustavnog okvira, odnosno prosirenju Predsednistva parlamenta jos jednim clanom Alijanse za buducnost Kosova. Clan Predsednistva Gojko Savic izjavio je da ova odluka predstavlja direktno krsenje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN–a. Odluku Skupstine ce prihvatiti ili odbaciti sef UNMIK-a Mihael Stajner, javlja dopisnik Radija B92 Fatmir Seholi. Pre pocetka rada parlament je doneo odluku da se u dnevni red kao posebne tacke uvrste situacija u Mitrovici i pitanje Sporazuma izmedju Srbije i Makedonije o granici izmedju Kosova i Makedonije. Opste je prihvacen stav predsednika poslanicke grupe Rugovinog Demokratskog saveza Kosova da "u Mitrovici postoje paramilitarne formacije, odnosno da 'cuvari mosta' vrse nasilje nad Albancima, zbog cega narod bezi iz Mitrovice, da se u kancelariji administratora Kosova Stajnera naimenuje koordinator za povratak Albanaca kucama. Takodje i da se preispita i ponisti Sporazum Covic – Hekerup, a ponistenjem Sporazuma Makedonije i Srbije o granici zastiti teritorijalni suverenitet i integritet Kosova". Ovo poslednje pitanje je, prema oceni Fatmira Limaja iz Demokratske partije Kosova, "iskrslo tek nakon ulaska Misije na Kosovo". O svim tim pitanjima bice vodjena rasprava u nastavku redovnog zasedanja kosovskog parlamenta.

Ivanovic trazi raspravu i o Srbima u drugim gradovima Kosova Skupstina se nije izjasnjavala o predlogu srpskih poslanika da se na sednici u utorak razgovara o novom talasu nasilja, koji poslednjih dana uzima maha nad Srbima na Kosovu.

Clan Predsednistva Oliver Ivanovioc ocenio da je preuranjeno govoriti o situaciji u Kosovskoj Mitrovici i rekao da to nije pitanje za prvo redovno zasedanje, jer se ne moze posmatrarti izolovano. Naglasavajuci da je pitanje Kosovske Mitrovice od egzistencijalne vaznosti za preostale Srbe na Kosovu, Ivanovic je zatrazio da se rasprava povede i o tome gde su, da li ih ima i kakva prava uzivaju Srbi u drugim gradovima na Kosovu - Pristini, Peci, Prizrenu, Urosevcu, Gnjilanu i ostalima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: