Koštunica: Statut separatistički

Predsednik DSS-a Vojislav Koštunica ocenio je da je Statut Vojvodine separatištički i protivustavan i da je njegov cilj da se napravi "država u državi".

Izvor: B92

Nedelja, 08.11.2009.

13:26

Default images

"Posle svih nesreća i deoba koje su nas kao narod zadesile, vladajući režim sada svojom neodgovornom i potpuno nerazumnom politikom pravi podelu između Srbije i Vojvodine", navodi se u izjavi Koštinice dostavljenoj agenciji Beta.

Prema njegovim rečima, po novon Statutu Vojvodine više nije dovoljno dobra ambasada Srbije u Briselu, jer postoje poslovi koje Ministarstvo spoljnih polova Srbije ne može da obavi i za Vojvodinu, nego Pokrajina mora da ima svoja posebna predstavništva u inostranstvu.

Dodao je da po novom Statutu postoje i sporazumi koje ne treba više da potisuje Srbija, već to treba da čini Vojvodina koja će sklapati međuregionalne sporazume čak i bez obaveze da ih odobri Vlada Srbije.

Predsednik DSS-a je dodao da će Srbija "ubuduće imati dve vlade, dve nacionale akademije, latinično pismo u Vojvodini kao osnov za stvaranje novog identiteta, što sve zajedeno daje poseban separatistiočki pečat Statutu Vojvodine"

Koštunica je ocenio da je za celovitost zemlje posebno opasna odredba o referendumu o teritoriji Vojvodine, jer se ta odredba može tumačiti i kao uspostavljenje posebnog teritorijalnog integriteta Vojvodine u odnosu na Srbiju.

"Zato je ogromna odgovornost na poslanicima Skupštine Srbije koji treba da daju poslednju reč o Statutu. Na narodim poslanicima je da donesu odluku da li braniti interese naroda i odbaciti Stutut ili će, služeći partijskim interesima, postati saučesnici u razgrađivanju države", naveo je Koštunica.

Poslanici Skupštine Vojvodine usvojili su u subotu uveče pravno-tehničko usaglašavanje predloga Statuta sa predlogom zakona o utvrđivanju nadležnosti Pokrajine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: