Pajtić: Statut nije separatistički

Predsednik izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je da će pokrajina posle usvajanja Statuta i pratećeg zakona imati veću automoniju nego ranije.

Izvor: B92, Beta

Subota, 07.11.2009.

01:14

Default images

On je naveo da će ipak ta autonomija biti mnogo manja nego u velikom broju regija u Evropi. Pajtić je u izjavi novinarima u Skupštini Vojvodine uoči sednice, na čijem dnevnom redu su ova dva dokumenta, odbacio optužbe da je Statut separatistički akt i dodao da će to biti jasno svima već nekoliko nedelja nakon usvajanja.

"Nikada ne bih glasao za neki akt koji bi stavio pod znak pitanja suverenitet Srbije, niti bi to učinio ijedan poslanik Skupštine Vojvodine", kazao je predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić.

On je rekao da je uveren da će predlog zaključka o usaglašavanju Statuta i Zakona o nadležnosti dobiti dvotrećinsku većinu u Skupštini Vojvodine.
Naveo je da očekuje da će se i predlog Statuta i Predlog zakona o nadležnostima vrlo brzo naći na dnevnom redu Skupštine Srbije, gde će, kako je kazao, ovi akti takođe dobiti uverljivu većinu.

Pajtić je rekao da je SPS dostavio dodatne pravno-tehničke primedbe koje je Izvršno veće Vojvodine usvojilo.

Poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine najavili su da će napustiti sednicu pošto ne žele da drugi put raspravljaju o Statutu Vojvodine.

Rebuplički i pokrajinski poslanici i funkcioneri Demokratske stranke Srbije organizovali su ispred Skupštine Vojvodine protest i ispred zgrade ostavili banane i jogurt.

Kako je objasnio funkcioner DSS-a Miloš Aligrudić, jogurt su doneli kako bi poslanike SPS podsetili na tzv.jogurt-revoluciju iz 1988. kada je Vojvodini ukinuta automonija, a banane zato što ne žele da se od Vojvodine pravi banana republika.

Šef poslaničkog kluba Srpske radikalne stranke Milorad Mirčić, s druge strane, najavljuje radikalizaciju protesta ukoliko Statut i zakon o nadležnostima budu usvojeni.

"SRS je kritikovao ove predloge i u republičkom parlamentu će biti protiv usvajanja i preduzimaće sve moguće mere i parlamentarne i vanparlamentarne, čak smo spremni na radikalne mere kako bi građani ovog dela države shvatili da je ovo početak demontaže države", poručio je Mirčić.

Vlada Srbije je u četvrtak usvojila predlog zakona o prenosu nadležnosti, a vojvođanski parlament je oktobra prošle godine usvojio Statut koji bi trebalo da potvrdi Skupština Srbije.

SVM: Promene u Statutu prihvatljive

Predsednik pokrajinskog parlamenta i funkcioner SVM-a Šandor Egereši smatra da su promene u Statutu prihvatljive za većinu u Skupštini Vojvodine.

Egereši veruje da će izmenjeni akti već danas biti usvojeni i upućeni Skupštini Srbije.

Ispravke u Statutu, pre svega, odnose se na način na koji će biti sprovođeni referendumi u Vojvodini, na pitanja pokrajinske imovine i finansija, koja će biti definisana posebnim zakonom, kao i na sklapanje međuregionalnih sporazuma, a ne međunarodnih ugovora, kako je prvobitno glasilo.

"Kad pogledamo tekst tih izmenjenih delova Statuta, moram da kažem da je to prihvatljivo za većinu, ubeđen sam, u Skupštini Vojvodine. Mislim da one ne zadiru u suštinske ciljeve i članove u tekstu Statuta, što znači da možemo i treba da ih prihvatimo“, rekao je Egereši.

On je kazao da najverovatnije neće biti potrebno da se zapošljavaju novi ljudi u vojvođanskoj administraciji posle prenosa novih nadležnosti, ali ipak nije isključio takvu mogućnost.

"Kad govorimo o tome da otprilike 152 definisane nadležnosti treba da pređu u nadležnost pokrajine, onda moramo veoma detaljno da sagledamo šta može pokrajinska administracija da uradi sa trenutnim brojem zaposleniih. Mislim da nema potrebe da povećavamo taj broj, ubeđen sam da je ovakav sastav spreman i pripremljen da obavlja i nove nadležnosti“, smatra on.

Ako ovi akti prođu u oba parlamenta, pokrajinskom i republičkom, Vojvodina će ubuduće imati svoju razvojnu banku, predstavništvo u Briselu, kao i Akademiju nauka i umetnosti.

Kako je ranije najavljeno, čim predlog zakona o prenosu nadležnosti stigne u Skupštinu Srbije, redovno sednica će biti prekinuta, a hitno će se na dnevni red staviti dokumenti na čije izmene i usvajanje Vojvodina čeka više od godinu dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: