O novom ustavu u subotu?

Tekst novog ustava mogao bi se naći pred poslanicima Skupštine Srbije brže nego što je iko mogao predvideti - već krajem nedelje.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 25.09.2006.

14:24

Default images

Kako je za B92 nezvanično potvrđeno, poslanici bi o ustavu mogli da se izjašnjavaju u petak ili u subotu. No, tokom dana u republičkom parlamentu mogle su se čuti potpuno oprečne informacije o terminu za tu sednicu. Izvor iz vladajuće koalicije tvrdi da je odluka doneta posle odvojenih sastanaka premijera Koštunice s predsednikom Tadićem i s Tomislavom Nikolićem, na kojima je sve usaglašeno.

Radikali, međutim, tvrde da će pozvati na bojkot referenduma ako Vojvodina u novom ustavu bude posebno tretirana, odnosno ako, prema dogovoru DS-a i DSS-a, dobije neka obeležja države.

Ako se u toku dana premijer, predsednik i radikali dogovore o pitanjima vezanim za Vojvodinu, predlog novog ustava mogao bi se naći pred poslanicima krajem nedelje. Izvor B92 iz vladajuće koalicije tvrdi da je sve dogovoreno i da su prihvaćeni svi zahtevi radikala o Vojvodini.

Šta muči radikale

Čim je iz Vlade Srbije saopšteno da su se Vojislav Koštunica i Tomislav Nikolić usaglasili o svim odredbama ustava, zamenik predsednika SRS-a je izjavio da je problem položaj Vojvodine.

Nikolić kaže da će radikali pozvati na bojkot referenduma ako u tekstu ustava Vojvodina bude tretirana kao država sa grbom i zastavom. "I danas sam predsedniku Vlade u zaista kratkom razgovoru rekao da je to nešto što SRS nikada neće prihvatiti ni pod kojim izgovorom", rekao je Nikolić.

"Ni pod kojim izgovorom nećemo prihvatiti da učestvujemo u referendumu za ustav koji bi od Vojvodine napravio novo Kosovo i Metohiju. Dakle, mogu da razgovaraju danas sa nama, još uvek nije kasno, ali Vojvodina neće imati ustav i Skupština Vojvodine ne može da donosi zakone. Vojvodina ne može da bude država. Ako njih dvojica to prihvate, ako promene odluke svojih saradnika i svoje, možemo da nastavimo razgovore i vrlo brzo postignemo saglasnost“, rekao je on.

Dodao je da za radikale nije sporno da se predsednik bira nesporedno, na izborima, ali će insistirati da Srbija bude definisana kao država srpskog naroda.

Kako se nezvanično saznaje, premijer je ubeđen da će svi problemi sa radikalima biti prevaziđeni. Zato su, kako su rekli izvori iz vladajuće koalicije, poslanici DSS-a dobili preporuku da ne napuštaju Beograd u narednih sedam dana.

Ustav za jedan dan

Ipak, pada u oči žurba s kojom se pokušava doneti novi ustav. Poslanici koji bi o ustavu mogli da se izjasne za nekoliko dana, još nisu ni dobili pisani tekst, koji će, kako stvari stoje, u parlament stići i bez prethodne javne rasprave.

Primera radi, tzv. Žabljački ustav SRJ, koji i sada važi, donet je za četiri dana,  a sadašnji ustavotvorci očekuju da će taj posao biti gotov za jedan dan.

Posle Skupštine, koja dvotrećinskom većinom poslanika usvoji ustav, taj tekst mora biti potvrđen i na referendumu. Za uspeh je neophodna podrška više od polovine od ukupnog broja upisanih birača.

Koštunica i Tadić se usaglasili

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica i predsednik Srbije Boris Tadić završili su danas konsultacije o novom ustavu Srbije i usaglasili sve važne tačke ustavnog teksta.

Kako se navodi u saopštenju Vlade Srbije, oni su "posebno naglasili važnost da Srbija u ovom trenutku dobije novi ustav, kako bi se pravovremeno i na pravi način zaštitili suštinski državni i nacionalni interesi Srbije".

U razgovoru je istaknuto da "Kosovo i Metohiju moramo braniti i načelima međunarodnog prava, ali i unutrašnjim pravom, donošenjem novog ustava".

U saopštenju se ne navode detalji ustavnog teksta oko kojih su se Koštunica i Tadić usaglasili.

Koštunica i rukovodstvo Socijalističke partije Srbije takođe su završili konsultacije o novom ustavu i usaglasili sve važne tačke ustavnog teksta, prenela je Vlada Srbije.

Vladin ekspert, ministar Zoran Lončar, kaže da ne može da iznosi detalje jer su i dalje u toku politički razgovori. On ističe da su sve stranke shvatile da je donošenje novog ustava najviši državni i nacionalni interes.

"Znam da su sve stranke u ovom procesu usaglašavanja oko budućih ustavnih odredbi maksimalno konstruktivne i sve pokazuju jedan odavno nezabeležen stepen nacionalne svesti i odgovornosti i spremnosti da sosptvene stranačke interese podrede u ovom momentu najvažnijem državnom i nacionalnom interesu. Ne pregovara se među strankama, već se samo usaglašava oko odredbi budućeg ustava“, rekao je Lončar.

Vučetić: Biće bolji ustav

I dok ustavni stručnjaci, osim odredbe da je Kosovo sastavni deo Srbije, ne otkrivaju drugu sadržinu novog ustava, odlazeći predsednik Ustavnog suda Slobodan Vučetić kaže da će to biti moderan i demokratski tekst u koji su uvrštene ključne odredbe koje se tiču zaštite ljudskih prava i sloboda.

"Novi ustav će u svom najvažnijem, centralnom delu, a to su pitanja ljudskih prava i građanskih sloboda, biti kvalitetniji, potpuniji i usaglašeniji sa važećim pravilima međunarodnog prava i, posebno, Evropskom konvencijom o ljudskim pravima", kaže on.

"To je za građane najvažnije - da ustavom bude zaštićen od bilo čije i bilo kakve samovolje. Očekujem da ćemo u tom smislu imati preporuku više i legitimaciju više da se smatramo opravdanim kandidatom za članstvo u EU“, kaže Vučetić.

Kostreš traži tekst novog ustava Srbije

Predsednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš zatražio je od predsednika Skupštine Srbije Predraga Markovića da mu dostavi tekst predloga novog ustava Srbije kako bi se poslanici pokrajinskog parlamenta upoznali sa sadržinom.

Kostreš je u pismu naveo da je iz sredstava javnog informisanja saznao da su danas završene konsultacije u vezi sa novim ustavom Srbije i da su usaglašene sve važne tačke teksta za predlog novog ustava.

"Molim vas da mi dostavite usaglašeni tekst za novi ustav Srbije kako bi se poslanici Skupštine Vojvodine upoznali sa njegovom sadržinom, s obzirom na to da je 18. sednica Skupštine Vojvodine zakazana za 27. septembar ove godine", naveo je Kostreš.

"Bojkot ustava nebeske Srbije"

Omladina Liberalno-demokratske partije organizovala je danas ispred parlamenta akciju "Bojkot ustava nebeske Srbije".

Predsednik omladine LDP-a Marko Živković pozvao je građane da bojkotuju ustav koji nudi premijer Vojislav Koštunica, a iza kog stoje Tomislav Nikolić, Ivica Dačić, Mlađan Dinkić i Ratko Mladić.

"Takva politika najavljuje novi sukob s demokratskim svetom, a cenu te politike iz 1998. srpsko društvo je platilo 1999.", rekao je Živković. Ispred Skupštine Srbije se okupilo oko 100 članova Omladine LDP-a, koji su poslanike Srpske radikalne stranke i Socijalističke partije Srbije dočekivali zvižducima i uvredama.

Koštunica i Pjer Mazo o ustavu Srbije

Premijer Srbije Vojislav Koštunica danas je, tokom razgovora sa predsednikom Ustavnog saveta Francuske Pjerom Mazoom, izjavio je da je Srbija pred donošenjem novog ustava i ukazao da je postignut konsenzus svih relevantnih činilaca u zemlji oko njegovog donošenja.

"Predsednik Vlade Srbije je izrazio čvrsto uverenje da će se ubedljiva većina gradjana na referendumu izjasniti za novi Ustav Srbije", saopštila je vladina kancelarije za saradnju s medijima.

Predsednik Ustavnog suda Francuske je, kako se dodaje, u razgovoru istakao da Srbija i Francuska "neguju tradicionalno prijateljske odnose" i dodao da Ustavni savet Francuske ima veoma dobru saradnju sa Ustavnim sudom Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: