Ponedeljak, 25.09.2006.

14:24

O novom ustavu u subotu?

Tekst novog ustava mogao bi se naći pred poslanicima Skupštine Srbije brže nego što je iko mogao predvideti - već krajem nedelje.

Izvor: B92

O novom ustavu u subotu? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

16 Komentari

Sortiraj po:

meda

pre 17 godina

Ma nije problem u tome da li je ovo drzava Srpskog naroda ili gradjana, da li je Vojvodina republika ili regija. Sta god da odluce odlucili su neki bilmezi iza zatvorenih vrata u jednom danu. Bez javne rasprave i u potpunoj tajnosti. I zasto ?
I kako? I za koga ?
Ne odlucuje se o tome koje ce boje biti sluzbene carape vec kako ce biti postavljena i uredjena DRZAVS. Ali oni nisu usaglasili tekst vec ce ga dati na dan glasanja. A vi podanici izadite i potvrdite nas hir.

Boba

pre 17 godina

Pa da oni bi da smanje uticaj vojvodine na odlucivanje o trosenju para koje je stvorila vojvodina.
Pa da li ste culi gospodo da je ove godine vise hrane izvezeno nego uvezeno. Zna se gde se proizvodi najvise hrane. Volecu da vidim da ti nesto zaradis a tvoj komsija iz ulaza odlucuje gde ce ON potrositi,

Obeserver

pre 17 godina

Da, stvarno ko je procitao nacrt ustava, pa moze da ga kritikuje? Osim par stranackih komercijalni parola smisljenih za njihove interese za dobijanje vlasti niko i ne zna sta je u sadrzaju ustava. Da li nam novi ustav treba? DA! Da li je taj ustav napravljen za 1 dan? Ne mislim tako. Koliko ja znam na predlogu novog ustava sve stranke rade vec godinama (bar to pricaju), a na usaglasavanju i ovoj skupstini se radi vec vise od 1 godine. Kada se donose zakoni, onda je potrebna siroka skupstinska rasprava, jer se javnosti zele dati svi oprecni stavovi. Kada je u pitanju ustav - onda se podrazumeva da postoji visok konsenzus svih strana koje rade na njemu, sto znaci tu nece biti amandmana i sve strane ce ga prihvatiti ili mozda samo pojedine nece. No, to ce svakako biti manje od 67% poslanika. Ukoliko je postignut konsenzus izmedju DSS, SRS i DS, pitam se koje to stranke nece glasati za ustav? Koji je procenta takvih. Ne kazem da ne treba da bude rasprave - svakako da treba i bice, ali da li stvarno neko misli da ce tu biti nekih velikih i sustinskih detalja u raspravi. Ukoliko se zeli doneti ustav, onda ne... Drugacije, niko ne bi stavio na program tu diskusiju. Pitam se da li mesecima se te stvari rade u drugim drzavama ili se takodje na ovaj nacin rade. Mozda neko ima kreativnije resenje? Cujmo ga, ali posto smo mi ti koji kazemo da ucimo od drugih demokratija, onda to i uradimo.

Takodje, za one koji ne znaju - parlament se bira na neposrednim izborima da bi se delegirali PREDSTAVNICI naroda. Ti predstavnici su najcesce clanovi politickih stranaka, jer se stranke formiraju da bi se okupili gradjani koji dele zajednicke stavove na odredjene delove politickog drustva, a sa ciljem osvajanja vlasti. A vlast je zakonodavna, izvrsna i sudska. Zakonodavna je ta koja donosi sve zakone, jer su joj gradjani dali taj autoritet birajuci svoje prestavnike u parlamentu. Dakle, nisu se Toma, Voja i Boki i poslanici strana koje oni vode zasto sto oni to samo hoce, vec su im gradjani to rekli da rade i imaju puno pravo. Bas su Mile i Djole to isto u kafani juce hteli, pa nas niko ne slusa. Zasto, pitam se samo!? No, oni ce im pokazati na referendumu, jer to ce biti mesto da gradjani kazu kako njihovi predstavnici rade posao. Ovo naravno, sve vredi ako se posmatraju principi demokratije u svim drzavama i tu Srbija nista nije drugacije od bilo koje sto se ustava tice. Cak je i dosta zahtevnija zbog ovog ustava koji sada imamo i procedure za njegovo menjanje koje on propisuje.

Tu naravno ide i dalje - Da je neka zemlja demokratska ili nedemokratska ne znaci da li u preambuli ustava pise "drzava Srba i svih ostalih naroda koji zive u Srbiji" ili “drzava gradjana Srbije”. Dakle, dole ti nedemokratski Francuzi (zbog koji ono po cemu se danas karakterise demokratsko drustvo. Svi znamo 1789, zar ne? Kakve nedemokrate!) i svi drugi zapadno evropski politicki sistemi! Srbi ce njih nauciti demokratiji.

Sto se ti ce autonomije Vojvodine. Termin "balkanization" u engleskom jeziku u najaznacajnijim naucnim casopisima se vrlo cesto koristi i znaci rasparcavanje i potpuno suprotno od onoga cemu tezi EZ – ujedinjavanje (ko ne veruje neka pogleda ). I Wikipedia daje vrlo lepo objasnjenje o tome. Gledajuci sa Kanadske perspektive u kojoj svaka provincija ima vise prostora nego cela Evropa, zahtevi za takvim autonomijama deluju vise nego najbolja parodija na politiku koju neko moze da vodi. Ziveli kreatori nove kovanice u engleskom jeziku, ali nema razloga sada da kvarimo mukom steceni autoritet, zar ne?

Vojvodjanin

pre 17 godina

Smanjenje uticaja Vojvodine u Srbiji?? A sta da mi kazemo da zelimo smanjenje uticaja Srbije u Vojvodini? To je onda separatizam i ekstremizam, jel' da?
Nece Srbiji svanuti, dokle god se bavi nazadnom politikom, i zivi u proslosti, i nekim iluzijama...
Uostalom, gradjani Vojvodine ce pokazati sta misle o novom Ustavu, ako uopste i bude referenduma...

Nindza

pre 17 godina

Neka Toma Nikolic radi nesto korisno a ne da svoje sunarodnike iz Vojvodine (koji su 60-70% Srbi) poredi sa teroristima i Kosovom. Vojvodina je, kao takva, usla u sastav Srbije, a Kosovo je vestacki stvoreno, kao ustupak Albancima. Kosovo, od kad je pokrajina, je konstantno bojkotovalo institucije, a Vojvodina nikad. I zato kvazi politicari iz Beograda, pazite koga vredjate, kako vas bre nije sramota? Pa 40% finansija za izgradnju Djerdapa (pa i mnogih postrojenja na Kosovu) je izdvojila bas Pokrajina Vojvodina. Nema Vojvodina problem sa uzom Srbijom, vec sa izvesnim korovom iz Beograda...

Dick Steele

pre 17 godina

Ako mi neko od kritičara definicije Srbije kao "države srpskog naroda i svih nacionalnih manjina, koje u njoj žive (pri čemu se navode i imena manjina)" na primeru ostalih evropskih država dokaže da je to nekakvo nedemokratsko rešenje, onda svaka mu čast! Decenijama su nas učili da se moramo nazivati Jugoslovenima a ne Srbima, sada, posle 90 godina od obnavljanja države Srbije opet nekome smeta da se želimo zvati - Srbi?!? U Francuskom Ustavu postoji samo jedna nacija - Francuzi, brojne druge nacionalne grupe (avtohtone) uopšte nisu priznate, druge, novije (poreklom iz afrike i šire) još manje. U Španiji je pre par meseci izveden referendum, koji bi omogučio da se u Katalonskom statutu Katalonci nazivaju narodom. To znači, da španski Ustav njih danas ne tretira ni kao narodom ni kao etničkom grupom. Štoviše, njima se ne priznaje ni njihov jezik ni identitet. U Sloveniji Srbi i drugi narodi ex YUG nisu nacionalna manjina, dok u Srbiji Slovenci i ostali narodi ex Yug jesu. Velika većina evropskih država ima u ustavu nacionalnu a ne građansku odrednicu. U našem Ustavu će stajati da je Srbija država srpskog naroda i nacionalnih manjina (njih više od 20). I posle svega toga, NAŠ USTAV NEDEMOKRATSKI?!? Činjenice govore drugčije, zar ne?

dejan

pre 17 godina

Ne razumem neke ljude, konacno jedinstvo svih stranaka, prava odluka na pravom mestu i...opet nevalja. Ajde recite mi , zasto ne bi pisalo "Srbija drzava srpskog naroda i njenih gradjana"? koja evropska zemlja nema slicnu recenicu ? Mislim da mnogo ljudi koji salju komentare ovde pise iz inostranstva i u sebi misli "uh , pa cekaj , ako donesu ustav, privredni rast dobar, zemlji ide bolje, kud cu ja , sta ja trazim ovde, svaki razlog mog imigrantskog zivota prestaje..." Budite malo realni , ne mozete vi SRS tek tako odbaciti ako ima 30 % glasackog tela. Jedinstvo svih stranaka i to na ovom nivou , je nesto sto se nije desilo vecini zemalja u tranziciji.

goran

pre 17 godina

Podrzavam svako korak ka smanjenju uticaja Vojvodine u Srbiji makar on dosao i od Radikala
Kakvi su takvi su ali ponekad kazu i oni nesto pametno

Vojvodjanin

pre 17 godina

Ako u novom Ustavu, bude pisalo da je "Srbija drzava srpskog naroda i njenih gradjana", a ne "drzava svih njenih gradjana", jasno ce se staviti do znanja, kako razmislja trenutna vlast, zajedno sa SRS-om... Ja se secam jos kako su nas na predmetu Ustav i prava gradjana, ucili, da svi gradjani, koji zive i imaju drzavljanstvo neke zemlje, imaju jednaka prava... Ovako ce se pokazati da su Srbi jednakiji od ostalih... A to ce samo jos da dolije ulja na vatru, tj. onome sta misle o nama u svetu...
Srbija je drzava svih njenih gradjana. Tacka.
A oduvek se znalo da bi SRS ako moze, ukinuo Vojvodinu uopste, ne samo da ne da vecu autonomiju... Samo, malo su se zeznuli... Nece im ovo proci, nikako... Propasce referendum, samo tako...

tommy gun

pre 17 godina

Ljudi, pa niko od vas nije ni procitao verzije predlozenih nacrta ustava. Niko, izgleda, ne moze da se oslobodi slepe pristrasnosti.
Ne postoji Ustav koji se vise bavi ljudskim i manjinskim pravima od ovog. Nijedan ozbiljan profesor ustavnog prava ili analiticar nije izneo nijednu ozbiljnu kritiku. To su cinjenice.

Zeljko

pre 17 godina

Upravo ce ponasanje Tome Nikolica od Vojvodine da proizrokuje novi Kosmet!

I neka malo otvori oci: u Srbiji zive i drugi narodi osim nas Srba, tako da je Srbija svima drzava.

Dacha

pre 17 godina

Neverovatno je da šest godina posle demokratskih promena, mi i dalje treba da budemo taoci politike Srpske radikalne stranke. Politikom Socijalističke partije Srbije i Srpske radikalne stranke Kosovo je izgubljeno. I sada treba da se donese Ustav navrat-nanos i treba da se oduzmu ingerencije Vojvodini samo zato da bi se očuvala mitomanska priča. Potpuno je legitimno da Srbija u svoj Ustav upiše da je Kosovo deo Srbije. Ali, da se zbog Kosova, koje nije i neće biti deo Srbije, oduzimaju prava građanima Vojvodine, da se Vojvodini ne da veći stepen autonomije, iako je regionalizacija evropski trend i iako je veći stepen autonomije veća šansa za ekonomskim razvitkom i bržim uključivanjem u evropske tokove i Beograda i čitave Srbije, to je meni neverovatno. Žtrtvovati Vojvodinu, koja je šansa i perspektiva za Srbiju, za Kosovo, gde srpska vlast nema nikakve ingerencije i sva je prilika da ih neće ni imati, jeste antievropska i samoubilačka politika i nastavak Miloševićeve pogubne strategije.

Boba

pre 17 godina

Bice Bojkota.
Pisci ustava bi trebalo da vode racuna o procentu koji treba da se dobije da bi to proslo. Mislim da 80% manjina i bar 25% vojvodjana nece izaci ili ce glasati protiv. Kad se to lepo sabere...Ali s obzirom na nase iskustvo sa namestanjima takvih stvari referenduma bolje da ni nema jer svi znamo rezultat. Ali bice promatraca koji odlucuju o statusu

rosa

pre 17 godina

Sramota je da se ustav donosi za nekoliko nedelja. bice to pravi 'partijski' ustav, jer su se partije dogovorile, a gradjane ko pita. Prava smo banana drzava.

rosa

pre 17 godina

Sramota je da se ustav donosi za nekoliko nedelja. bice to pravi 'partijski' ustav, jer su se partije dogovorile, a gradjane ko pita. Prava smo banana drzava.

Boba

pre 17 godina

Bice Bojkota.
Pisci ustava bi trebalo da vode racuna o procentu koji treba da se dobije da bi to proslo. Mislim da 80% manjina i bar 25% vojvodjana nece izaci ili ce glasati protiv. Kad se to lepo sabere...Ali s obzirom na nase iskustvo sa namestanjima takvih stvari referenduma bolje da ni nema jer svi znamo rezultat. Ali bice promatraca koji odlucuju o statusu

Dacha

pre 17 godina

Neverovatno je da šest godina posle demokratskih promena, mi i dalje treba da budemo taoci politike Srpske radikalne stranke. Politikom Socijalističke partije Srbije i Srpske radikalne stranke Kosovo je izgubljeno. I sada treba da se donese Ustav navrat-nanos i treba da se oduzmu ingerencije Vojvodini samo zato da bi se očuvala mitomanska priča. Potpuno je legitimno da Srbija u svoj Ustav upiše da je Kosovo deo Srbije. Ali, da se zbog Kosova, koje nije i neće biti deo Srbije, oduzimaju prava građanima Vojvodine, da se Vojvodini ne da veći stepen autonomije, iako je regionalizacija evropski trend i iako je veći stepen autonomije veća šansa za ekonomskim razvitkom i bržim uključivanjem u evropske tokove i Beograda i čitave Srbije, to je meni neverovatno. Žtrtvovati Vojvodinu, koja je šansa i perspektiva za Srbiju, za Kosovo, gde srpska vlast nema nikakve ingerencije i sva je prilika da ih neće ni imati, jeste antievropska i samoubilačka politika i nastavak Miloševićeve pogubne strategije.

Zeljko

pre 17 godina

Upravo ce ponasanje Tome Nikolica od Vojvodine da proizrokuje novi Kosmet!

I neka malo otvori oci: u Srbiji zive i drugi narodi osim nas Srba, tako da je Srbija svima drzava.

Vojvodjanin

pre 17 godina

Ako u novom Ustavu, bude pisalo da je "Srbija drzava srpskog naroda i njenih gradjana", a ne "drzava svih njenih gradjana", jasno ce se staviti do znanja, kako razmislja trenutna vlast, zajedno sa SRS-om... Ja se secam jos kako su nas na predmetu Ustav i prava gradjana, ucili, da svi gradjani, koji zive i imaju drzavljanstvo neke zemlje, imaju jednaka prava... Ovako ce se pokazati da su Srbi jednakiji od ostalih... A to ce samo jos da dolije ulja na vatru, tj. onome sta misle o nama u svetu...
Srbija je drzava svih njenih gradjana. Tacka.
A oduvek se znalo da bi SRS ako moze, ukinuo Vojvodinu uopste, ne samo da ne da vecu autonomiju... Samo, malo su se zeznuli... Nece im ovo proci, nikako... Propasce referendum, samo tako...

tommy gun

pre 17 godina

Ljudi, pa niko od vas nije ni procitao verzije predlozenih nacrta ustava. Niko, izgleda, ne moze da se oslobodi slepe pristrasnosti.
Ne postoji Ustav koji se vise bavi ljudskim i manjinskim pravima od ovog. Nijedan ozbiljan profesor ustavnog prava ili analiticar nije izneo nijednu ozbiljnu kritiku. To su cinjenice.

goran

pre 17 godina

Podrzavam svako korak ka smanjenju uticaja Vojvodine u Srbiji makar on dosao i od Radikala
Kakvi su takvi su ali ponekad kazu i oni nesto pametno

Dick Steele

pre 17 godina

Ako mi neko od kritičara definicije Srbije kao "države srpskog naroda i svih nacionalnih manjina, koje u njoj žive (pri čemu se navode i imena manjina)" na primeru ostalih evropskih država dokaže da je to nekakvo nedemokratsko rešenje, onda svaka mu čast! Decenijama su nas učili da se moramo nazivati Jugoslovenima a ne Srbima, sada, posle 90 godina od obnavljanja države Srbije opet nekome smeta da se želimo zvati - Srbi?!? U Francuskom Ustavu postoji samo jedna nacija - Francuzi, brojne druge nacionalne grupe (avtohtone) uopšte nisu priznate, druge, novije (poreklom iz afrike i šire) još manje. U Španiji je pre par meseci izveden referendum, koji bi omogučio da se u Katalonskom statutu Katalonci nazivaju narodom. To znači, da španski Ustav njih danas ne tretira ni kao narodom ni kao etničkom grupom. Štoviše, njima se ne priznaje ni njihov jezik ni identitet. U Sloveniji Srbi i drugi narodi ex YUG nisu nacionalna manjina, dok u Srbiji Slovenci i ostali narodi ex Yug jesu. Velika većina evropskih država ima u ustavu nacionalnu a ne građansku odrednicu. U našem Ustavu će stajati da je Srbija država srpskog naroda i nacionalnih manjina (njih više od 20). I posle svega toga, NAŠ USTAV NEDEMOKRATSKI?!? Činjenice govore drugčije, zar ne?

dejan

pre 17 godina

Ne razumem neke ljude, konacno jedinstvo svih stranaka, prava odluka na pravom mestu i...opet nevalja. Ajde recite mi , zasto ne bi pisalo "Srbija drzava srpskog naroda i njenih gradjana"? koja evropska zemlja nema slicnu recenicu ? Mislim da mnogo ljudi koji salju komentare ovde pise iz inostranstva i u sebi misli "uh , pa cekaj , ako donesu ustav, privredni rast dobar, zemlji ide bolje, kud cu ja , sta ja trazim ovde, svaki razlog mog imigrantskog zivota prestaje..." Budite malo realni , ne mozete vi SRS tek tako odbaciti ako ima 30 % glasackog tela. Jedinstvo svih stranaka i to na ovom nivou , je nesto sto se nije desilo vecini zemalja u tranziciji.

Nindza

pre 17 godina

Neka Toma Nikolic radi nesto korisno a ne da svoje sunarodnike iz Vojvodine (koji su 60-70% Srbi) poredi sa teroristima i Kosovom. Vojvodina je, kao takva, usla u sastav Srbije, a Kosovo je vestacki stvoreno, kao ustupak Albancima. Kosovo, od kad je pokrajina, je konstantno bojkotovalo institucije, a Vojvodina nikad. I zato kvazi politicari iz Beograda, pazite koga vredjate, kako vas bre nije sramota? Pa 40% finansija za izgradnju Djerdapa (pa i mnogih postrojenja na Kosovu) je izdvojila bas Pokrajina Vojvodina. Nema Vojvodina problem sa uzom Srbijom, vec sa izvesnim korovom iz Beograda...

Vojvodjanin

pre 17 godina

Smanjenje uticaja Vojvodine u Srbiji?? A sta da mi kazemo da zelimo smanjenje uticaja Srbije u Vojvodini? To je onda separatizam i ekstremizam, jel' da?
Nece Srbiji svanuti, dokle god se bavi nazadnom politikom, i zivi u proslosti, i nekim iluzijama...
Uostalom, gradjani Vojvodine ce pokazati sta misle o novom Ustavu, ako uopste i bude referenduma...

Obeserver

pre 17 godina

Da, stvarno ko je procitao nacrt ustava, pa moze da ga kritikuje? Osim par stranackih komercijalni parola smisljenih za njihove interese za dobijanje vlasti niko i ne zna sta je u sadrzaju ustava. Da li nam novi ustav treba? DA! Da li je taj ustav napravljen za 1 dan? Ne mislim tako. Koliko ja znam na predlogu novog ustava sve stranke rade vec godinama (bar to pricaju), a na usaglasavanju i ovoj skupstini se radi vec vise od 1 godine. Kada se donose zakoni, onda je potrebna siroka skupstinska rasprava, jer se javnosti zele dati svi oprecni stavovi. Kada je u pitanju ustav - onda se podrazumeva da postoji visok konsenzus svih strana koje rade na njemu, sto znaci tu nece biti amandmana i sve strane ce ga prihvatiti ili mozda samo pojedine nece. No, to ce svakako biti manje od 67% poslanika. Ukoliko je postignut konsenzus izmedju DSS, SRS i DS, pitam se koje to stranke nece glasati za ustav? Koji je procenta takvih. Ne kazem da ne treba da bude rasprave - svakako da treba i bice, ali da li stvarno neko misli da ce tu biti nekih velikih i sustinskih detalja u raspravi. Ukoliko se zeli doneti ustav, onda ne... Drugacije, niko ne bi stavio na program tu diskusiju. Pitam se da li mesecima se te stvari rade u drugim drzavama ili se takodje na ovaj nacin rade. Mozda neko ima kreativnije resenje? Cujmo ga, ali posto smo mi ti koji kazemo da ucimo od drugih demokratija, onda to i uradimo.

Takodje, za one koji ne znaju - parlament se bira na neposrednim izborima da bi se delegirali PREDSTAVNICI naroda. Ti predstavnici su najcesce clanovi politickih stranaka, jer se stranke formiraju da bi se okupili gradjani koji dele zajednicke stavove na odredjene delove politickog drustva, a sa ciljem osvajanja vlasti. A vlast je zakonodavna, izvrsna i sudska. Zakonodavna je ta koja donosi sve zakone, jer su joj gradjani dali taj autoritet birajuci svoje prestavnike u parlamentu. Dakle, nisu se Toma, Voja i Boki i poslanici strana koje oni vode zasto sto oni to samo hoce, vec su im gradjani to rekli da rade i imaju puno pravo. Bas su Mile i Djole to isto u kafani juce hteli, pa nas niko ne slusa. Zasto, pitam se samo!? No, oni ce im pokazati na referendumu, jer to ce biti mesto da gradjani kazu kako njihovi predstavnici rade posao. Ovo naravno, sve vredi ako se posmatraju principi demokratije u svim drzavama i tu Srbija nista nije drugacije od bilo koje sto se ustava tice. Cak je i dosta zahtevnija zbog ovog ustava koji sada imamo i procedure za njegovo menjanje koje on propisuje.

Tu naravno ide i dalje - Da je neka zemlja demokratska ili nedemokratska ne znaci da li u preambuli ustava pise "drzava Srba i svih ostalih naroda koji zive u Srbiji" ili “drzava gradjana Srbije”. Dakle, dole ti nedemokratski Francuzi (zbog koji ono po cemu se danas karakterise demokratsko drustvo. Svi znamo 1789, zar ne? Kakve nedemokrate!) i svi drugi zapadno evropski politicki sistemi! Srbi ce njih nauciti demokratiji.

Sto se ti ce autonomije Vojvodine. Termin "balkanization" u engleskom jeziku u najaznacajnijim naucnim casopisima se vrlo cesto koristi i znaci rasparcavanje i potpuno suprotno od onoga cemu tezi EZ – ujedinjavanje (ko ne veruje neka pogleda ). I Wikipedia daje vrlo lepo objasnjenje o tome. Gledajuci sa Kanadske perspektive u kojoj svaka provincija ima vise prostora nego cela Evropa, zahtevi za takvim autonomijama deluju vise nego najbolja parodija na politiku koju neko moze da vodi. Ziveli kreatori nove kovanice u engleskom jeziku, ali nema razloga sada da kvarimo mukom steceni autoritet, zar ne?

Boba

pre 17 godina

Pa da oni bi da smanje uticaj vojvodine na odlucivanje o trosenju para koje je stvorila vojvodina.
Pa da li ste culi gospodo da je ove godine vise hrane izvezeno nego uvezeno. Zna se gde se proizvodi najvise hrane. Volecu da vidim da ti nesto zaradis a tvoj komsija iz ulaza odlucuje gde ce ON potrositi,

meda

pre 17 godina

Ma nije problem u tome da li je ovo drzava Srpskog naroda ili gradjana, da li je Vojvodina republika ili regija. Sta god da odluce odlucili su neki bilmezi iza zatvorenih vrata u jednom danu. Bez javne rasprave i u potpunoj tajnosti. I zasto ?
I kako? I za koga ?
Ne odlucuje se o tome koje ce boje biti sluzbene carape vec kako ce biti postavljena i uredjena DRZAVS. Ali oni nisu usaglasili tekst vec ce ga dati na dan glasanja. A vi podanici izadite i potvrdite nas hir.

rosa

pre 17 godina

Sramota je da se ustav donosi za nekoliko nedelja. bice to pravi 'partijski' ustav, jer su se partije dogovorile, a gradjane ko pita. Prava smo banana drzava.

Boba

pre 17 godina

Bice Bojkota.
Pisci ustava bi trebalo da vode racuna o procentu koji treba da se dobije da bi to proslo. Mislim da 80% manjina i bar 25% vojvodjana nece izaci ili ce glasati protiv. Kad se to lepo sabere...Ali s obzirom na nase iskustvo sa namestanjima takvih stvari referenduma bolje da ni nema jer svi znamo rezultat. Ali bice promatraca koji odlucuju o statusu

Dacha

pre 17 godina

Neverovatno je da šest godina posle demokratskih promena, mi i dalje treba da budemo taoci politike Srpske radikalne stranke. Politikom Socijalističke partije Srbije i Srpske radikalne stranke Kosovo je izgubljeno. I sada treba da se donese Ustav navrat-nanos i treba da se oduzmu ingerencije Vojvodini samo zato da bi se očuvala mitomanska priča. Potpuno je legitimno da Srbija u svoj Ustav upiše da je Kosovo deo Srbije. Ali, da se zbog Kosova, koje nije i neće biti deo Srbije, oduzimaju prava građanima Vojvodine, da se Vojvodini ne da veći stepen autonomije, iako je regionalizacija evropski trend i iako je veći stepen autonomije veća šansa za ekonomskim razvitkom i bržim uključivanjem u evropske tokove i Beograda i čitave Srbije, to je meni neverovatno. Žtrtvovati Vojvodinu, koja je šansa i perspektiva za Srbiju, za Kosovo, gde srpska vlast nema nikakve ingerencije i sva je prilika da ih neće ni imati, jeste antievropska i samoubilačka politika i nastavak Miloševićeve pogubne strategije.

Zeljko

pre 17 godina

Upravo ce ponasanje Tome Nikolica od Vojvodine da proizrokuje novi Kosmet!

I neka malo otvori oci: u Srbiji zive i drugi narodi osim nas Srba, tako da je Srbija svima drzava.

Vojvodjanin

pre 17 godina

Ako u novom Ustavu, bude pisalo da je "Srbija drzava srpskog naroda i njenih gradjana", a ne "drzava svih njenih gradjana", jasno ce se staviti do znanja, kako razmislja trenutna vlast, zajedno sa SRS-om... Ja se secam jos kako su nas na predmetu Ustav i prava gradjana, ucili, da svi gradjani, koji zive i imaju drzavljanstvo neke zemlje, imaju jednaka prava... Ovako ce se pokazati da su Srbi jednakiji od ostalih... A to ce samo jos da dolije ulja na vatru, tj. onome sta misle o nama u svetu...
Srbija je drzava svih njenih gradjana. Tacka.
A oduvek se znalo da bi SRS ako moze, ukinuo Vojvodinu uopste, ne samo da ne da vecu autonomiju... Samo, malo su se zeznuli... Nece im ovo proci, nikako... Propasce referendum, samo tako...

tommy gun

pre 17 godina

Ljudi, pa niko od vas nije ni procitao verzije predlozenih nacrta ustava. Niko, izgleda, ne moze da se oslobodi slepe pristrasnosti.
Ne postoji Ustav koji se vise bavi ljudskim i manjinskim pravima od ovog. Nijedan ozbiljan profesor ustavnog prava ili analiticar nije izneo nijednu ozbiljnu kritiku. To su cinjenice.

goran

pre 17 godina

Podrzavam svako korak ka smanjenju uticaja Vojvodine u Srbiji makar on dosao i od Radikala
Kakvi su takvi su ali ponekad kazu i oni nesto pametno

Dick Steele

pre 17 godina

Ako mi neko od kritičara definicije Srbije kao "države srpskog naroda i svih nacionalnih manjina, koje u njoj žive (pri čemu se navode i imena manjina)" na primeru ostalih evropskih država dokaže da je to nekakvo nedemokratsko rešenje, onda svaka mu čast! Decenijama su nas učili da se moramo nazivati Jugoslovenima a ne Srbima, sada, posle 90 godina od obnavljanja države Srbije opet nekome smeta da se želimo zvati - Srbi?!? U Francuskom Ustavu postoji samo jedna nacija - Francuzi, brojne druge nacionalne grupe (avtohtone) uopšte nisu priznate, druge, novije (poreklom iz afrike i šire) još manje. U Španiji je pre par meseci izveden referendum, koji bi omogučio da se u Katalonskom statutu Katalonci nazivaju narodom. To znači, da španski Ustav njih danas ne tretira ni kao narodom ni kao etničkom grupom. Štoviše, njima se ne priznaje ni njihov jezik ni identitet. U Sloveniji Srbi i drugi narodi ex YUG nisu nacionalna manjina, dok u Srbiji Slovenci i ostali narodi ex Yug jesu. Velika većina evropskih država ima u ustavu nacionalnu a ne građansku odrednicu. U našem Ustavu će stajati da je Srbija država srpskog naroda i nacionalnih manjina (njih više od 20). I posle svega toga, NAŠ USTAV NEDEMOKRATSKI?!? Činjenice govore drugčije, zar ne?

dejan

pre 17 godina

Ne razumem neke ljude, konacno jedinstvo svih stranaka, prava odluka na pravom mestu i...opet nevalja. Ajde recite mi , zasto ne bi pisalo "Srbija drzava srpskog naroda i njenih gradjana"? koja evropska zemlja nema slicnu recenicu ? Mislim da mnogo ljudi koji salju komentare ovde pise iz inostranstva i u sebi misli "uh , pa cekaj , ako donesu ustav, privredni rast dobar, zemlji ide bolje, kud cu ja , sta ja trazim ovde, svaki razlog mog imigrantskog zivota prestaje..." Budite malo realni , ne mozete vi SRS tek tako odbaciti ako ima 30 % glasackog tela. Jedinstvo svih stranaka i to na ovom nivou , je nesto sto se nije desilo vecini zemalja u tranziciji.

Nindza

pre 17 godina

Neka Toma Nikolic radi nesto korisno a ne da svoje sunarodnike iz Vojvodine (koji su 60-70% Srbi) poredi sa teroristima i Kosovom. Vojvodina je, kao takva, usla u sastav Srbije, a Kosovo je vestacki stvoreno, kao ustupak Albancima. Kosovo, od kad je pokrajina, je konstantno bojkotovalo institucije, a Vojvodina nikad. I zato kvazi politicari iz Beograda, pazite koga vredjate, kako vas bre nije sramota? Pa 40% finansija za izgradnju Djerdapa (pa i mnogih postrojenja na Kosovu) je izdvojila bas Pokrajina Vojvodina. Nema Vojvodina problem sa uzom Srbijom, vec sa izvesnim korovom iz Beograda...

Vojvodjanin

pre 17 godina

Smanjenje uticaja Vojvodine u Srbiji?? A sta da mi kazemo da zelimo smanjenje uticaja Srbije u Vojvodini? To je onda separatizam i ekstremizam, jel' da?
Nece Srbiji svanuti, dokle god se bavi nazadnom politikom, i zivi u proslosti, i nekim iluzijama...
Uostalom, gradjani Vojvodine ce pokazati sta misle o novom Ustavu, ako uopste i bude referenduma...

Obeserver

pre 17 godina

Da, stvarno ko je procitao nacrt ustava, pa moze da ga kritikuje? Osim par stranackih komercijalni parola smisljenih za njihove interese za dobijanje vlasti niko i ne zna sta je u sadrzaju ustava. Da li nam novi ustav treba? DA! Da li je taj ustav napravljen za 1 dan? Ne mislim tako. Koliko ja znam na predlogu novog ustava sve stranke rade vec godinama (bar to pricaju), a na usaglasavanju i ovoj skupstini se radi vec vise od 1 godine. Kada se donose zakoni, onda je potrebna siroka skupstinska rasprava, jer se javnosti zele dati svi oprecni stavovi. Kada je u pitanju ustav - onda se podrazumeva da postoji visok konsenzus svih strana koje rade na njemu, sto znaci tu nece biti amandmana i sve strane ce ga prihvatiti ili mozda samo pojedine nece. No, to ce svakako biti manje od 67% poslanika. Ukoliko je postignut konsenzus izmedju DSS, SRS i DS, pitam se koje to stranke nece glasati za ustav? Koji je procenta takvih. Ne kazem da ne treba da bude rasprave - svakako da treba i bice, ali da li stvarno neko misli da ce tu biti nekih velikih i sustinskih detalja u raspravi. Ukoliko se zeli doneti ustav, onda ne... Drugacije, niko ne bi stavio na program tu diskusiju. Pitam se da li mesecima se te stvari rade u drugim drzavama ili se takodje na ovaj nacin rade. Mozda neko ima kreativnije resenje? Cujmo ga, ali posto smo mi ti koji kazemo da ucimo od drugih demokratija, onda to i uradimo.

Takodje, za one koji ne znaju - parlament se bira na neposrednim izborima da bi se delegirali PREDSTAVNICI naroda. Ti predstavnici su najcesce clanovi politickih stranaka, jer se stranke formiraju da bi se okupili gradjani koji dele zajednicke stavove na odredjene delove politickog drustva, a sa ciljem osvajanja vlasti. A vlast je zakonodavna, izvrsna i sudska. Zakonodavna je ta koja donosi sve zakone, jer su joj gradjani dali taj autoritet birajuci svoje prestavnike u parlamentu. Dakle, nisu se Toma, Voja i Boki i poslanici strana koje oni vode zasto sto oni to samo hoce, vec su im gradjani to rekli da rade i imaju puno pravo. Bas su Mile i Djole to isto u kafani juce hteli, pa nas niko ne slusa. Zasto, pitam se samo!? No, oni ce im pokazati na referendumu, jer to ce biti mesto da gradjani kazu kako njihovi predstavnici rade posao. Ovo naravno, sve vredi ako se posmatraju principi demokratije u svim drzavama i tu Srbija nista nije drugacije od bilo koje sto se ustava tice. Cak je i dosta zahtevnija zbog ovog ustava koji sada imamo i procedure za njegovo menjanje koje on propisuje.

Tu naravno ide i dalje - Da je neka zemlja demokratska ili nedemokratska ne znaci da li u preambuli ustava pise "drzava Srba i svih ostalih naroda koji zive u Srbiji" ili “drzava gradjana Srbije”. Dakle, dole ti nedemokratski Francuzi (zbog koji ono po cemu se danas karakterise demokratsko drustvo. Svi znamo 1789, zar ne? Kakve nedemokrate!) i svi drugi zapadno evropski politicki sistemi! Srbi ce njih nauciti demokratiji.

Sto se ti ce autonomije Vojvodine. Termin "balkanization" u engleskom jeziku u najaznacajnijim naucnim casopisima se vrlo cesto koristi i znaci rasparcavanje i potpuno suprotno od onoga cemu tezi EZ – ujedinjavanje (ko ne veruje neka pogleda ). I Wikipedia daje vrlo lepo objasnjenje o tome. Gledajuci sa Kanadske perspektive u kojoj svaka provincija ima vise prostora nego cela Evropa, zahtevi za takvim autonomijama deluju vise nego najbolja parodija na politiku koju neko moze da vodi. Ziveli kreatori nove kovanice u engleskom jeziku, ali nema razloga sada da kvarimo mukom steceni autoritet, zar ne?

Boba

pre 17 godina

Pa da oni bi da smanje uticaj vojvodine na odlucivanje o trosenju para koje je stvorila vojvodina.
Pa da li ste culi gospodo da je ove godine vise hrane izvezeno nego uvezeno. Zna se gde se proizvodi najvise hrane. Volecu da vidim da ti nesto zaradis a tvoj komsija iz ulaza odlucuje gde ce ON potrositi,

meda

pre 17 godina

Ma nije problem u tome da li je ovo drzava Srpskog naroda ili gradjana, da li je Vojvodina republika ili regija. Sta god da odluce odlucili su neki bilmezi iza zatvorenih vrata u jednom danu. Bez javne rasprave i u potpunoj tajnosti. I zasto ?
I kako? I za koga ?
Ne odlucuje se o tome koje ce boje biti sluzbene carape vec kako ce biti postavljena i uredjena DRZAVS. Ali oni nisu usaglasili tekst vec ce ga dati na dan glasanja. A vi podanici izadite i potvrdite nas hir.