Raskol oko "Jata"

Aviomehaničari "Jat ervejza" saopštili su da će nastaviti štrajk, sve dok ne budu videli predlog Vlade Srbije za model raspodele zarada.

Izvor: B92

Petak, 11.02.2005.

08:38

Default images

Prvo su u avgustu štrajkovali aviomehaničari, onda inženjeri, a na početku ove godine godine piloti. Tako se u JAT-u zatvorio pun krug i sada je ponovo red na aviomehaničare. Štrajk koji je u četvrtak počeo jeste u zakonskim granicama, što znači da je samo smanjen broj letova na domaćim linijama, to jest za Crnu Goru. Međunarodni letovi odvijaju se uobičajeno.

"Minimalni zahtevi su da nam pod hitno isplate plate koje nam duguju. Mi smo svoj deo posla pošteno odradili, ne može niko da tvrdi da smo potrošili više nego što smo trebali da potrošimo. Država je vlasnik ove kompanije, ova država ima upravni odbor moje kompanije, ona imenuje generalnog direktora Jata. Nije sindikad mehaničara podelio više, nije podelio inžinjer više, niti čistačica. Podelio je čovek koji je bio određen od države", kaže Dragan Bogdanović, iz Sindikata aviomehaničara Jata.

Direktor kompanije, Aleksandar Milutinović, kome mnogi ne predviđaju da će još dugo ostati u ovom kabinetu, kaže da bi većina problema bila rešana kada bi Vlada prihvatila pojedinačni kolektivni ugovor koji je on pripremio, ali da Vlada nije zainteresovana za probleme Jata, sve dok u tom preduzeću ne dođe do štrajka: "Bez donošenja novog pojedinačnog kolektivnog ugovora nema izlaza, jer će uvek neka grupacija biti nezadovoljna, ako se raspodela napravi po nekom sistemu koji će neko da ad hoc izmisli. To nije dobro. Osnovni je problem što se vlada nije postavila kao partner da reši taj problem".

Piloti: Maltretiraju putnike

Piloti Jata, koji su nedavno i sami štrajkovali, sada smatraju da je štrajk aviomehaničara maltretiranje putnika. Oni poručuju kolegama koji održavaju avione na kojima oni lete da je njihov sporazum sa poslovodstvom o povećanju zarada iz sredine prošle godine, kriv za sve probleme koje ima nacionalna aviokompanija: "Povećanje plate njihovim strukturama u junu, zatim i potpunom obustavom u avgustu, rezultiralo je da u novembru ova kompanija nema više izvora iz kojih može da isplati zaradu. Za 3.700 ljudi, do toga su doveli gospoda avioinžinjeri i aviomehaničari" Ljupčo Nikodinovski, Sindikat pilota Jata.

Piloti takođe, zahtevaju od Vlade Srbije, Ministarstva za kapitalne investicije i poslovodstva "Jata" da što pre reše nastalu situaciju, kako kompanija ne bi propala. Jedan od pilota je rekao da se prvi put od 1983, desilo da je na liniji za London, za koju se inače, uvek traži karta više, imao samo pet putnika. Za njega je to siguran znak da kompanija propada i da, ako se ovakva situacija nastavi, "Jatu", "nema spasa".

I piloti i aviomehaničari zahtevaju da restrukturiranje kompanije počne što pre, ali imaju suprotne stavove o tome šta bi to trebalo da podrazumeva. Dok piloti traže otpuštanje viška zaposlenih u tehničkom delu preduzeća, aviomehaničari su već potpisali dokument u kome su zapretili da će svi napustiti firmu ukoliko bilo ko od njih bude otpušten. U kakvoj se situaciji trenutno nalazi JAT najbolje govori činjenica da je na poslednjem letu za London, za koji se ranije tražila karta više, bilo manje od 40 putnika.

Kontrapretnje

Ministar za kapitalne investicije, s druge strane, zapretio je da će sledećeg četvrtka biti doneta odluka o uvođenju privremenih mera u "Jat", ako sindikati tog avioprevoznika ne prihvate vladin pravilnik o raspodeli plata. Ilić je rekao da je Vlada Srbije utvrdila da je rukovodstvo nesposobno da vodi kompaniju i da SPO, kome po koalicionom dogovoru pripada mesto direktora "Jata", mora da se opredeli za drugu osobu umesto dosadašnjeg direktora.

Predsednik Sindikata aviomehaničara Dragan Bogdanović rekao je za B92 da su stavovi Vlade konačno korak napred, jer je ona ta koja mora da predlaže rešenja za izlazak "Jata" iz krize: "Da bi odluke Vlade uticale na štrajk aviomehaničara, mi prvo moramo da dobijemo zvaničnu informaciju od Vlade – šta je to i koji su konkretni potezi koje će oni preduzeti, da sednemo za jedan sto i da vidimo šta i kako dalje. Ja očekujem od odgovornih u ovoj državi da nas kontaktiraju, da sednemo, da vidimo koji su potezi koji oni predlažu, a mi možemo samo da ih podržimo da "Jat" vrate tamo gde mu je mesto, dakle u vodeće svetske kompanije."

Reagujući na ocenu ministra Ilića da je rukovodstvo "Jata" nesposobno, Aleksandar Milutinović kaže da će samo i isključivo SPO odlučiti da li on ostaje na mestu generalnog direktora: "Da li će Vlada većinski, protiv volje moje stranke i ministara iz moje stranke, mene smeniti, ili neće, to mene uopšte ne zanima. Vlada će uraditi onako kako misli da je dobro, recimo, ali niko pogotovo neki naši bivši članovi, kao što je Velimir Ilić, ne mogu da utiču na Srpski pokret obnove da li će menjati nekog, dovoditi novog čoveka, ili će zadržati onog koga su već doveli."

Predsednik Upravnog odbora Jat ervejza Miloš Aligrudić, izjavio je da bi uvođenje prinudnih mera ili stečaja moglo da bude rešenje trenutne krize u nacionalnoj avio kompaniji. Vlada Srbije je prisiljena da brzo reaguje i do kraja godine raščisti situaciju u Jatu kako bi se mogao očekivati pozitivan ishod razgovora sa MMF-om, Pariskim i Londonskim klubom oko dugovanja Jata, kaže Aligrudić.

"Jednostavno, za to se mora iznaći rešenje, jako brzo. Ako je to rešenje stečaj Jat ervejza, jer u nekom smislu bi mogli biti ispunjeni uslovi za to, stim da napominjem da tu treba voditi računa da u ukupnom obimu poslovanja treba ukalkulisati i period sankcija koji je direktno pogađao Jat ervejz. Da li su to neke privremene mere koje bi praktično suspendovale dobar deo zakona koji se odnosi na poslovanje javnih preduzeća i radno-pravni status radnika, ili pak, možemo na jedan drugi, miran, način da prođemo kroz sve ovo tokom ove godine", rekao je Aligrudić.

U januaru su štrajkovali piloti, a štrajk su najavili i stjuarti i stjuardese.

Samo jedan domaći let

Medija centar "Jat ervejza" saopštio je da će u domaćem aviosaobraćaju danas biti samo jedan kružni let na liniji Beograd-Tivat-Podgorica-Beograd zbog štrajka aviomehaničara državne aviokompanije. Poletanje sa beogradskog aerodroma je u 15.20, a povratak iz Podgorice u 19 sati.

Štrajkači su najavili da će štrajk biti u zakonskim okviru kojim je predvidjeno da se moraju obaviti svi medjunarodni i humanitarni letovi i najmanje 30 odsto domaćeg avio-saobraćaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: