Kuda ide "Vukovarska trojka"

Predsednik Srbije Boris Tadić traži od Tribunala u Hagu da suđenje "Vukovarskoj trojci" ustupi pravosuđu u Srbiji.

Izvor: B92

Četvrtak, 10.02.2005.

08:11

Default images

Iz Tadićevog kabineta je saopšteno da su profesionalnost i objektivnost Posebnog odeljenja Okružnog suda u Beogradu visoko ocenile međunarodne institucije. "Svako drugo rešenje bilo bi destabilizujuće za čitav region", ocenio je Tadić povodom zahteva Tužilaštva Tribunala da predmet "Vukovarske trojke" bude ustupljen pravosuđu Hrvatske ili Srbije.

Prema proceduri, predsednik Haškog tribunala Teodor Meron će, pošto primi zahtev, narednih dana imenovati sudsko veće koje će razmotriti predlog.

Ljajić: Srbiji veće šanse

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je da je zahtev Tužilaštva očekivan, ali i da postoje veće šanse da taj slučaj bude prepušten pravosuđu Srbije. "Kada govorim o pravnim argumentima, pre svega mislim na činjenicu da se već vodi postupak za zločin počinjen na 'Ovčari'. Na tok tog procesa predstavnici međunarodne zajednice, pa i Tribunala, nemaju nikakve primedbe. Kada je reč o političkim argumentima, prenošenje tog slučaja Srbiji i Crnoj Gori omogućilo bi i pospešilo proces suočavanja s prošlošću i ukupan proces pomirenja u regionu", rekao je Ljajić.

Mile Mrkšić, Miroslav Radić i Veselin Šljivančanin u pritvoru u Ševeningenu čekaju početak suđenja za zločine u Vukovaru, uključujući zločin na "Ovčari". Sva trojica su se pred sudom izjasnila da nisu kriva.

Nada se i Hrvatska

Sastanak hrvatske Vlade
I Hrvatska se nada da će dobiti slučaj. Posle zahteva Haškog tužilaštva, Ministarstvo pravosuđa u Zagrebu sazvalo je hitan zatvoren sastanak, a portparol Ministarstva Vesna Dobranić je posle sastanka rekla da je situacija osetljiva i rekla da bi državni tužilac Hrvatske trebalo da tesno sarađuje s kolegama u Beogadu. "Zagrebački Županijski sud je tehnički potpuno opremljen za moguće suđenje 'Vukovarskoj trojci'", rekla je ona.

Ministar pravosuđa Hrvatske Vesna Škare Ožbolt izjavila je da će Hrvatska učiniti sve kako bi dobila slučaj "Vukovarske trojke". "Naravno da će Hrvatska ponuditi vrlo snažnu argumentaciju, a mislim da nema snažnije od činjenice da je to najteži zločin počinjen u Hrvatskoj, najteži od Drugog svetskog rata. Iza Srebrenice, to je najveći pokolj koji se dogodio na ovim prostorima posle velikosrpske agresije, a to su sve izuzetno važni elementi prilikom odlučivanja o prebacivanju predmeta", kaže ona.

"Vlasti Hrvatske nastavljaju operativne radnje na realizaciji pune saradnje s Haškim tribunalom i nalaženju i hapšenju odbeglog generala Ante Gotovine", saopšteno je u sredu uveče, posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost Hrvatske, prenosi Srna. U saopštenju se navodi da je sednici prethodio sastanak koordinacionih tela policije, tajnih službi i Saveta za koordinaciju bezbednosnih službi, kojima su predsednik i premijer Hrvastke Stjepan Mesić i Ivo Sanader pre osam dana naložili da udvostruče napore na izručenju Gotovine Haškom tribunalu, što je uslov za pregovore o ulasku Hrvatske u Evropsku uniju.  

Policija Hrvatske još nije skinula plakat s likom Ante Gotovine u Kaštelu Starom kod Splita. Policija Splita je saopštila da su njeni pripadnici u sredu obavili uviđaj kako bi saznali ko je postavio plakat i na čijem imanju. Plakat veličine 4x2,5 metara postavljen je na privatnom posedu, obasjan reflektorima, a splitski ratni veterani danonoćno ga čuvaju. Udruženja ratnih veterana zameraju vladi Ive Sanadera da je poklekla pred Hagom, pa su iznad plakata postavila natpis "Svoje neznanje i nesposobnost nećete plaćati Gotovinom".

Porodice žrtava za suđenje u Hrvatskoj

Porodice ubijenih na "Ovčari" smatraju da "Vukovarskoj trojci" treba suditi u Hrvatskoj.

Članovi porodica koji prate suđenje za "Ovčaru" u Beogradu kažu da taj proces doživljavaju kao farsu, ali ne zbog rada Sudskog veća, kojim predsedava Vesko Krstajić. "Zadovoljni smo načinom na koji Tužilaštvo vodi slučaj, ali ne i iskazima svedoka, koji lažu i kod kojih se vidi da su zaplašeni. Najviše nas boli to što puna istina o tom zločinu nikada neće biti poznata", kažu rođaci žrtava za Betu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: