"Šećerna afera" i sankcije

Izvor: B92

Sreda, 26.05.2004.

08:43

Default images

Ministar finansija u Vladi Srbije Mlađan Dinkić negira da "šećerna afera" ima veze s predizbornom kampanjom.

"Šećerna afera" ponovo je aktuelizovana u javnosti odbijanjem vlasnika "MK komerca" da se pojavi na informativnom razgovoru u SUP Novi Sad. Dinkić navodi da bi Srbiji Crnoj Gori povlastice za izvoz šećera mogle da budu vraćene u naredna tri meseca.

"Povučeni su svi sumnjivi sertifikati o poreklu i trenutno se ispituju kako bi bilo utvđeno ko treba da kompenzuje štetu Evropskoj uniji i u kom iznosu", rekao je Dinkić.

Rok od tri meseca može biti povezan s činjenicom da bi u avgustu trebalo da bude odlučeno da li će sankcije za izvoz šećera biti ukinute ili produžene. Tada bi OLAF trebalo da predstavi studiju o tome šta je urađeno na rešavanju problema nelegalnog izvoza šećera.

Radio-televizija Srbije je u utorak uveče javila da je kontrolom uvoza opreme za šećerane utvrđeno da je vlasnik kompanije "MK komerc" Miodrag Kostić vodio duple fakture i praktično trgovao sam sa sobom. RTS ne navodi izvor te informacije i tvrdi da je na taj način iz zemlje izneto oko 3,2 miliona evra, a stvarna vrednost opreme je oko 200.000 evra. 

Kostićev advokatski tim najavio je krivične prijave protiv nekoliko predstavnika MUP Srbije. Advokat Slobodan Šoškić je ponovio da policija nije zakonito Kostiću uručila poziv za informativan razgovor i da je nezakonito raspisala potragu. "Krivična prijava, koja još nije sročena, najverovatnije će biti usmerena prema načelniku Javne bezbednosti Miroslavu Miloševiću, koji tvrdi da su dva uredna poziva dostavljena Miodragu Kostiću i, pošto se nije odazvao i pošto postoje indicije da se nalazi van Srbije, da će ga dovesti, tj. uhapsiti", rekao je Šoškić.

Direktor pravnog sektora "MK komerca" Jovan Purar najavio je da će krivična prijava biti podneta i protiv direktora Agencije za privatizaciju Branka Pavlović zbog njegovih izjava o poslovnim odnosima te kompanije s "Naftnom industrijom Srbije" i privatizaciji šećerana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: