Dvoje dece ubijeno u oružanom napadu na Kosovu

Izvor: B92, Beta

Sreda, 13.08.2003.

14:48

Default images

Dvojica mladih Srba ubijeni su kada je na grupu kupača na reci Bistrici otvorena vatra, preneli su meštani Goraždevca, a potvrdio UNMIK. Na licu mesta stradali su Pantelija Dakić - 11 godina i Ivan Jovović - 20 godina. U ovom oružanom napadu teške telesne povrede zadobili su: Đorđe Ugrenović, Bogdan Bukumirić, Marko Bogićević i Dragana Srbljak.

Zamenik direktora bolnice u Kosovskoj Mitrovici Milan Ivanović izjavio je u sredu uveče da je dvoje od četvoro mladih Srba povređenih u današnjem napadu kod Goraždevca u teškom stanju. Ivanović je kazao da je teško ranjeni Marko Bogićević umesto za Beograd prebačen u nemačku vojnu bolnicu u Prizrenu.

"UNMIK i KFOR su sve vreme tvrdili da su teško povređenog Marka Bogićevića prebacili za Beograd na dalje lečenje. Međutim, mimo saglasnosti roditelja, on je prebačen u nemačku vojnu bolnicu u Prizrenu", rekao je Ivanović agenciji Beta. Ivanović je rekao i da je u toku transport teško povređenog Bogdana Bukumirića do Raške, odakle će helikopterom biti prebačen u Beograd. rema rečima Ivanovića, povređeni Dragana Srbljak i Đorđe Ugrenović su van životne opasnosti i nalaze se u mitrovačkoj bolnici.

Ivanović je najavio da će se u četvrtak u svim srpskim sredinama na Kosovu održati protesti povodom, kako je rekao, terorističkog napada na srpsku decu u Goraždevcu.

Iako su agencije, prema prvim informacijama objavile da su se deca kupala u prisustvu UNMIK-a, meštanin Goraždevca Nenad Dačić u izjavi za B92 kaže da niko iz UNMIK-a nije bio prisutan u trenutku pucnjave. "Svakog dana deca idu na Bistricu da se kupaju. Preko puta je susedno selo Zahać. Danas u 13 časova iz obližnjeg grmlja ispaljeno je tri rafala iz automatskog oružja. U selu je opšta buna. Mi smo ovde 50 metara od mesta događaja. Ja sam uzeo kameru da snimam, ali nam ne daju da snimam, ali nam ne dozvoljavaju, pošto vrše uviđaj. Čekaćemo do kraja da bismo snimili, kako bi se znala istina", rekao je Dačić. Selo Goraždevac jedino je mesto u Metohiji koje Srbi nisu napuštali posle dolaska međunarodnih snaga, u leto 1999. godine. U njemu živi nešto više od hiljadu Srba.

Povodom informacije glasnogovornika UNMIK-a Andrea Anđelija koji je saopstio da je među povređenima i jedna mlada Albanka, Info-služba Eparhije raško-prizrenske saznaje od lokalnih meštana da nikakva Albanka nije povređena i da je reč o dezinformaciji pošto se na tom mestu nisu kupali zajedno Srbi i Albanci. U razgovoru sa Andreom Anđelijem saznaje se da ni UNMIK nema preciznu potvrdu da je nekakva Albanka povređena u napadu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

94 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: