Sreda, 29.05.2019.

23:40

Irak predao Turskoj 188 dece čiji su roditelji navodno članovi Islamske države

Irak je predao Turskoj 188 turske dece za koje se veruje da su deca militanata ID.

Izvor: Beta/AP

Irak predao Turskoj 188 dece čiji su roditelji navodno članovi Islamske države
Foto: Depositphotos/Prazisss

Istog dana je irački sud na smrt osudio dva člana ove ekstremističke orgnizacije, jednog Francuza i jednog Tunižanina koji živi u Francuskoj.

Na bagdadskom aerodormu je 188 turske dece predato zvaničnicima ove zemlje uz prisustvo zvaničnika Iraka i predstavnika agencije UN za decu, izjavio je sudija Abdul Satar Barajktar.

Dvojica osuđenih na smrt su deo grupe od 12 francuskih državljana koje su Sirijske demokratske snage, koje podržava SAD, isporučile Iraku u januaru.

Irački tužilac je izjavio da su oni osuđeni zbog pripadnosti ID gde su učestvovali u zločinima i ugrožavali bezbednost Iraka.

Ove iračke presude su izazvale reagovanja grupa za ljudska prava koje ističu da se one uglavnom zasnivaju na priznanjima, kao i da su osuđeni u zatvoru bili izloženi torturi i mučenjima.

Iako je 15 evropskih članova ID osuđeno na smrt još ni jedan nije pogubljen u Iraku.

Francuska je saopštila da Irak ima pravo da im sudi, ali da će se boriti protiv izrečenih smrtnih kazni.

U utorak je irački predsednik Barham Salih bio u kratkoj poseti Turskoj gde je razgovarao sa turskim predsednikom Redžepom Taipom Erdoganom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: