Utorak, 29.03.2022.

15:25

Čeka se potvrda: Nađene masovne grobnice

Istražitelji UN nastoje da potvrde izveštaje o masovnim grobnicama za koje se smatra da sadrže leševe migranata u Libiji, navodi se u izveštaju koji objavljen.

Izvor: Tanjug

Čeka se potvrda: Nađene masovne grobnice
EPA-EFE /Raphael Alves/Ilustracija

U izveštaju se navodi da su dokumentovani i incidenti poput silovanja, ubistava i torture.

Libija je glavna tranzitna tačka za Afrikance koji žele da krenu na opasno putovanje u Evropu preko Mediterana, ali se mnogi umesto toga nadju u ropstvu milicija i trgovaca ljudima ili bivaju primorani na prostituciju, preneo je Rojters.

Nekoliko migranata je Misiji UN-a za utvrđivanje činjenica reklo da postoje masovne grobnice u pustinjskom gradu Bani Valid, a jedan svedoči da je u jednoj od njih sahranio tri osobe.

Upitan o izveštaju, gradonačelnik Bani Valida, Junis al-Azozi priznao je da je u prošlosti bilo zlostavljanja migranata, ali je rekao da se situacija popravila poslednjih godina i negirao postojanje bilo kakvih masovnih grobnica.

"Negiramo ono što je navedeno u izveštaju... Nijedna grupa ili organizacija već duže vreme nije posetila grad i ne znamo odakle je ova grupa dobila informacije", rekao je u telefonskom razgovoru.

U izveštaju se ne navodi koliko tela mogu da sadrže grobnice, a član misije Čaloka Bejani rekao je da će novoimenovani forenzički veštak pokušati da dalje istraži navode.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: