Ponedeljak, 28.02.2022.

10:46

Ambasada Srbije poslala protestnu notu Ukrajini

Oko 60 vozača sa kamionima i robom srpskih registracija ne mogu da izađu iz Ukrajine u Rumuniju i oni su u teškom položaju. Ambasada Srbije uputila notu.

Izvor: Tanjug

Ambasada Srbije poslala protestnu notu Ukrajini
Tanjug/AP Photo/K.M. Chaudary

Predsednik Udruženja za međunarodni transport Neđo Mandić je za Tanjug ranije danas rekao da srpski teretnjaci napuštaju Ukrajinu ka Poljskoj i Mađarskoj, dok bez objašnjenja ne mogu u Rumuniju preko prelaza Đakovo.

"U koloni je 40 vozila i još oko 20 na odmorištu. Vozače preskaču i u podeli hrane i hleba. A oni nemaju gde bilo šta da kupe. Bukvalno ostaju bez hleba", rekao je on.

Mandić kaže da ukrajinska strana ne daje objašnjenje zašto kamioni registracija drugih država prolaze i sa ruskom i sa ukrajinskom robom, a srpskim kamionima se to ne dozvoljava.

"Mislili smo da je problem što se vozi ruska roba, ali nije jer se ne puštaju ni naši kamioni koji voze ukrajinsku robu", rekao je on.

Dodaje da je o situaciji od početka obaveštavana Privredne komora Srbije i Ministarstvo saobraćaja. "Stalno ažuriramo spiskove sa podacima o vozačima i vozillima koji su u problemu na toj granici", rekao je on.

Dodao je da bi vozači mogli da pređu granicu bez vozila i robe, ali to ne dolazi u obzir jer teško da bi ikada onda ponovo pronašli i vozila i robu.

"Očekujemo da se problem na nivou država, Srbije i Ukrajine, što pre reši, situacija je teško izdrživa", rekao je on. Mandić je rekao i da kamioni iz drugih država prolaze, bez razlike da li voze ukrajinsku ili rusku robu.

Oglasio se ambasador

U međuvremenu oglasio se i ambasador Srbije u Kijevu Aleksandar Jovanović.

On je izjavio da je Ambasada jutros poslala notu Ministarstvu spoljnih poslova Ukrajine i da na sve načine pokušava da reši problem srpskih kamionžija na ukrajinskoj granici s Rumunijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Svet

Svet na ivici: Amerika ulazi u veliki rat?

Bajdenova administracija je sve više zabrinuta da bi se eskalacija sukoba i razmena raketa između Izraela i Hezbolaha mogla proširiti na čitav region, rekli su američki zvaničnici za CBS Nevs u petak.

22:13

15.6.2024.

1 d

Podeli: