Subota, 24.02.2001.

20:58

KONGRES SNP NAPUSTILO PEDESET KANDIDATA

Izvor: B92

Default images
Predrag Bulatovic, jedini kandidat za upraznjeno mesto predsednika nakon ostavke Momira Bulatovica, novi je predsednik Socijalisticke narodne partije Crne Gore, odlucili su predstavnici SNP u subotu na kongresu u Bijeloj, javlja dopisnik Radija B92. Pedeset delegata napustilo je u subotu popodne Drugi vanredni kongres Socijalisticke narodne partije, javlja FoNet. Medju delegatima koji su napustili kongres su i clanovi Glavnog odbora SNP i poslanici te stranke u crnogorskom parlamentu Dusko Jovanovic i Novo Vujosevic. "Necu da ucestvujem u kongresu razbijanja partije. Ovo je kongres nejedinstva, a ne jedinstva", rekao je Jovanovic i dodao: "Onaj ko je sakupljao potpise da odrzi sednicu Glavnog odbora da bi skinuo vrhove partije, taj je i razbio partiju". Vujosevic je izjavio da to nije kongres clanstva, nego lobista i lobiranih, i optuzio potpredsednike SNP da su napravili puc u partiji. Nakon napustanja kongresa, u holu Doma kulture u Bijeloj doslo je, kako se tvrdi, do veoma ruzne i zucne rasprave izmedju pristalica jedne i druge opcije u SNP.

Kako javlja dopisnik Radija B92, pred vise od 400 delegata iz svih krajeva Crne Gore, Kongres je otvorio potpredsednik SNP-a Predrag Bulatovic, nakon cega je intonirana jugoslovenska himna. Skup su potom pozdravili i gosti kongresa, medju kojima su ruski i grcki konzul u SRJ, predstavnik DOS-a i potpredsednik Demokratske stranke Srbije Dusan Budisin, predsednik Stranke srpskog jedinstva Borislav Pelevic, zatim predstavnici Srpske narodne stranke, Jugoslovenske levice, a od pozvanih predstavnika drugih crnogorskih parlamentarnih stranka, u sali se pojavio samo Dragan Ivancevic, clan Glavnog odbora Socijaldemokratske partije Crne Gore. Kao sto je ranije najavio, bivsi lider SNP-a Momir Bulatovic nije se pojavio u sali.

U svom uvodnom izlaganju Predrag Bulatovic je analizirao dosadasnji rad i ucinak te stranke u Jugoslaviji i Crnoj Gori. On je rekao da je vreme liderske partije zavrseno, i da ce SNP nakon ovog kongresa mozda dobiti i nove neprijatelje. On se zahvalio na dosadasnjoj saradnji lideru partije Momiru Bulatovicu. "Crnogorska i ukupna javnost ce se pitati sta se desava na kongresu SNP, da li je ona promenila svoj kurs i program. Osnovna poruka jeste da su temeljna opredeljenja nase partije ostala nepromenjena. SNP ce biti partija gradjanske orjentacija, partija socijalisticke orjentacije, a nadasve partija koja se bori za zajednickui drzavu Crne Gore i Srbije, za SRJ na ravnopravnim osnovama dve stare drzave. Ostajemo privrzeni nasem krajnjem cilju - da vidimo kraj rezima Mila Djukanovica u Crnoj Gori. To podrazumeva da Crna Gora bude pravno uredjena, bez organizovanog kriminala, mafije i onih koji koriste nezakonitosti u privatizaciji da steknu enormno bogatstvo", rekao je Bulatovic. Potpredsednik SNP-a Zoran Zizic je, govoreci o jedinstvi srpskog i crnogorskog naroda u medjunarodno priznatoj zajednickoj drzavi rekao: "Ko moze odvojiti more od obale, Crnu Goru od Srbije? Zajednicka drzava, ni manje ni vise, vrhunski je princip SNP-a. Sudbinom Jugoslavije mi necemo trgovati, postojanje te drzave necemo nicim uslovljavati. Buducnost SRJ ne sme biti podredjena ni partijskim, ni licnim interesima", prenosi Radio B92. Treci potpredsednik SNP-a Srdja Bozovic osvrnuo se na trenutnu ekonomsku situaciju u Crnoj Gori, isticuci da je aktuelna crnogorska vlast privredu i gradjane dovela do totalnog kolapsa. "SNP, pokazace to i ovaj kongres, zaustavice pljackanje naroda od strane crnogorske vlasti i svojim ekonomskim programom spreciti dalje ekonomsko i socijalno propadanje gradjana Crne Gore", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: