Četvrtak, 21.06.2018.

07:07

Tačno u 12 časova i sedam minuta počinje leto

Leto na severnoj zemljinoj hemisferi zvanično počinje danas u 12 časova i sedam minuta, dok na južnoj zemljinoj hemisferi u isto vreme počinje zima.

Izvor: Tanjug

Tačno u 12 časova i sedam minuta počinje leto
Ilustracija: Thinkstock

Na dan početka leta obdanica je najduža, a noć najkraća.

Kako je Sunce u Beogradu izašlo u 4 časa i 52 minuta, a zaćiće u 20 časova i 27 minuta, obdanica će trajati 15 časova i 35 minuta, a noć svega 8 časova i 25 minuta, saopštilo je Astronomsko društvo "Ruđer Bošković".

Nasuprot uobičajenom mišljenju da je leti Zemlja najbliža Suncu, ona je tada najdalja od njega i u tzv. afelu ć‡e biti 6. jula u 18 časova i 46 minuta.

Za stanovnike severne Zemljine polulopte leto počinje u onom trenutku kada je pravac severnog dela Zemljine ose najbliži Suncu. Toga dana visina Sunca u podne je najveća tokom godine.

U istom trenutku za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počinje zima. Ali ni tamo nije pretežno hladno zbog velikog udaljavanja od Sunca, već‡ zbog toga što je tog trenutka južni nebeski pol najudaljeniji od Sunca.

Zato Sunce u podne tog dana dostiže najmanju moguć‡u visinu tokom godine. Naravno da hladnoć‡i doprinosi najkrać‡a obdanica, a tek je na treć‡em mestu po uticaju i pomenuto najveš‡e udaljenje Zemlje od Sunca, objašnjavaju iz Astronomskog društva "Ruđer Bošković".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: