Sreda, 19.02.2020.

13:01

Stigao odgovor Rusije: To je najgori mogući scenario

Turska vojna operacija protiv snaga sirijske vlade u Idlibu bila bi najgori mogući scenario, saopštio je danas Kremlj.

Izvor: Tanjug

Stigao odgovor Rusije: To je najgori mogući scenario
Ilustracija: Getty images/Alexander Aksakov

Moskva se snažno protivi takvoj operaciji, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, dodajući da Rusija i Ankara ostaju u kontaktu da bi pokušale da spreče dalju eskalaciju tenzija u Idlibu, preneo je Rojters.

Prethodno je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio da su razgovori sa Rusijom o sirijskom Idlibu daleko od ispunjavanja zahteva Turske i upozorio da je vojna operacija samo pitanje vremena.

U obraćanju poslanicima njegove vladajuće Partije pravde i razvoja, Erdogan je istakao da je Turska odlučna da Idlib, na severozapadu Sirije, postane bezbedna zona "bez obzira na cenu", čak i dok se razgovori nastavljaju sa Rusijom, koja podržava snage sirijskog predsednika Bašara el Asada.

Portparol turskog predsednika Ibrahim Kalin najavio je juče da će Turska rasporediti još trupa u sirijskoj provinciji Idlib i da će se osvetiti za napad vladinih snaga, dok Ankara nastavlja razgovore sa Moskvom o situaciji u Siriji.

On je rekao da će Turska nastaviti da šalje trupe u Idlib kako bi obezbedila sigurnost civilima i celom regionu.

Nastavljaju se vojni napadi na sirijske i ruske snage

Tokom pregovora u Moskvi, Rusija i Turska nisu postigle sporazum u cilju smanjenja napetosti u vezi sa sirijskom pokrajinom Idlib, izjavio je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov. Lavrov je na konferenciji za novinare rekao da su se snage sirijske vlade, koje sprovode ofanzivu u Idlibu, pridržavale prethodnih sporazuma o Idlibu, ali da su reagovale na provokacije, prenosi Rojters.

On je upozorio da se nastavljaju vojni napadi na sirijske i ruske snage u Idlibu.

Lavrov je dodao da Moskva podržava akcije sirijske vojske, koja odgovaraju na "neprihvatljive provokacije u Idlibu", dodaje TAS. Lavrov je rekao da Rusija nije imala nikakve zahteve tokom bilateralnih pregovora sa Turskom, koji su održani 17. i 18. februara u Moskvi u vezi sa regulisanjem situacije u Idlibu.

"Što se tiče ishoda pregovora između Rusije i Turske u Moskvi juče i prekjuče, nismo došli do zaključka o tome kako se pridržavati dogovora (ruskog predsednika Vladimira) Putina i (turskog predsednika Redžepa Tajipa) Erdogana o Idlibu. Nismo imali nikakve zahteve. Mislimo da moramo da primenimo sporazume koje su postigli naši lideri", rekao je Lavrov govoreći o ishodima razgovora sa kolegom iz Jordana Ajmanom Safadijem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: