Utorak, 16.08.2022.

22:40

Šojgu upozorio: "Zapad želi da stvori kolonijalni poredak"

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je danas da Zapad želi da stvori kolonijalni poredak u Africi, kroz podršku separatizmu i terorizmu.

Izvor: Novosti

Šojgu upozorio:
Foto: Profimedia

"Specifičnost Afrike je u tome što zapadne zemlje žele da vrate poredak karakterističan za kolonijalni period. Političko rukovodstvo država Crnog kontinenta izdržava ovaj udar i sprovodi svoju politiku zasnovanu na nezavisnosti, razvoju sopstvene ekonomije i odbrambenih sposobnosti u multipolarnom svetu", objasnio je Šojgu.

Prema rečima ministra, zapadni igrači su više puta slali trupe u afričke zemlje pod izgovorom borbe protiv terorizma.

Međutim, misije i vojne operacije završile su se neuspehom. Štaviše, takvi događaji su često dodatno pogoršavali situaciju. Kao primer, Šojgu je naveo Libiju, koja se i dalje bori sa posledicama NATO intervencije.

"Ministarstvo odbrane Ruske Federacije nastoji da proširi saradnju sa afričkim državama u vojnoj i vojno-tehničkoj oblasti", zaključio je on.

Podsećamo, ranije su predstavnici ruskog Ministarstva spoljnih poslova saopštili da će Moskva nastaviti da pruža vlastima Malija sveobuhvatnu podršku u borbi protiv terorističkih grupa.

To se desilo nakon što je Rojters objavio detalje iz nemačkih vojnih dokumenata, u kojima je naznačeno da su nemačke trupe na aerodromu u gradu Gao u Maliju uočile desetine pripadnika ruske vojske, ili pripadnika Vagnera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: