Utorak, 16.08.2022.

10:33

Približili se Singapuru: Za 24 sata

Grupa borbenih aviona nemačkog vazduhoplovstva približila se danas Singapuru.

Izvor: Tanjug

Približili se Singapuru: Za 24 sata
EPA/EFE/Daniel Karmann/dpa via AP

Sve to u pokušaju preleta oko 12.800 kilometara od njihove matične baze do jugoistočne Azije za samo 24 sata.

Šest višenamenskih aviona Jurofajter uključenih u tekuću vežbu pratila su četiri transportna aviona i tri tankera, preneo je AP.

Dopunjavani su gorivom u vazduhu tokom dugog leta, a usput su se zaustavljali radi dopunjavanja goriva, pregleda i rotacije pilota.

Tokom zaustavljanja u bazi u blizini Abu Dabija, nemačko vazduhoplovstvo saopštilo je da je utvrđeno da dva Jurofajtera imaju tehničkih problema.

Kako se navodi, jedan je popravljen na licu mesta, ali je drugi imao kvar u svom hidrauličnom sistemu pa je zadržan.

Takođe, dodaje se da je osoblje poslato iz Nemačke da ga dalje popravlja, kako bi bio na raspolaganju za predstojeće vežbe u Australiji.

Vežba dolazi u momentu pojačanih tenzija između Kine i SAD i njenih saveznika oko Tajvana, navodi AP.

Evropska unija je u septembru prošle godine predstavila novu strategiju za jačanje ekonomskih, političkih i odbrambenih veza u Indo-Pacifiku.

Nemačka ministarka odbrane Kristin Lambreht rekla je novinarima da uprkos tome što je rat u Ukrajini trenutno prioritet, misija Jurofajter ukazuje da Azija nije zaboravljena.

"Mi smo na strani svih onih koji se zalažu za naše vrednosti kao što su demokratija, sloboda i bezbednost, a takođe smo voljni da damo svoj doprinos", poručila je Lambreht u momentu dok je letelica poletela iz Nojburga u Nemačkoj.

Kako je rekla nemačka ministarka, njihov fokus je u ovom trenutku prirodno na istočnom krilu, "za šta je kriv ruski brutalni agresorski rat", ali da moraju da paze i na druge regione.

Deo nove strategije EU za azijsko-pacifički region fokusiran je na unapređenje pomorske bezbednosti i osiguravanje bezbednog prolaska morskim putevima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: