Četvrtak, 14.06.2018.

06:48

Stručnjaci upozoravaju: Nepogode kao jučerašnje biće opet

Delovi Srbije juče su bili pogođeni jakim nevremenom. Užicem je jurila reka. Automobili su bili zatrpani ledom. Usevi su nestali začas. Pala i prva žrtva.

Izvor: B92

Stručnjaci upozoravaju: Nepogode kao jučerašnje biće opet
Tanjug, Filip Krainèaniæ

Jakim nevremenom, praćenim obilnim padavinama, snažnim vetrom i gradom, najviše je bila pogođena Zapadna Srbija. Uništeni su usevi, voćnjaci, iščupana su stabla, a pojedine kuće ostale su i bez krovova.

Stručnjaci upozoravaju da će ovakve nepogode biti sve češća pojava u našoj zemlji jer su uslovi koji to omogućavaju danas mnogo pogodniji nego pre 50 godina. To je posledica klimatskih promena i povećanja globalne temperature za jedan stepen.

U Užicu i Priboju su na ulicama nastale prave reke, padao je grad veličine oraha i pojedini delovi grada su se potpuno zabeleli. Snimci nevremena u Užicu preplavili su društvene mreže i na njima je zaista zastrašujući prizor.

Na jednom od snimaka se vidi kako je Omladinska ulica u centru grada pretvorena u reku i kako se automobili jedva probijaju. Korisnici društvenih mreža naveli su da je slično stanje bilo i u drugim delovima Užica.
Tanjug, Dušan Anièiæ
Obilne kiše u Priboju prouzrokovale su začepljenje kišne kanalizacije, pa je grad na nekih 15 minuta bio potpuno paralisan.Grad je padao u nekoliko navrata. Kada je reč o pribojskim seoskim predelima, na zapadnoj strani opštine Priboj, odakle je nevreme i stiglo, potpuno je uništen rod maline.

U selu Mažići potpuno je uništen rod maline, prema rečima poljoprivrednika i onome što su ekipe uspele da snime, oko 80 procenata maline je uništeno, a sve drugo voće i povrće pretrpelo je ozbiljnu štetu.
Screenshot
Meštane sela Teočin, u gornjomilanovačkoj opštini, takođe je zastrašilo jako nevreme. Padao je grad, za koji meštani kažu da je bio gori od prošlogodišnjeg, koji su zapamtili po zlu. Prema rečima Peđe Paunovića, u Biocima, Pavlovićima pa sve do teočinskog doma, kuće su u naletu oluje ostale bez crepa na krovovima.

"Stradalo je sve od voća, povrća...malina, šljive", kaže Paunović. Nevreme je pogodilo i Šumadiju. Zapadna Srbija je najteže pogođena, ali je jedina žrtva nevremena na istoku. Muškarac star 65 godina stradao je u Požarevcu usled snažnog nevremena.

Muškarac se utopio u podrumu zgrade u Jug Bogdanovoj ulici u kome je, kada je pokušao da dođe do automobila, bilo već dva metra vode. Lokalni mediji su preneli da je u trenutku kada se muškarac liftom spustio u garažu došlo do nestanka struje, a vrata se, prema nepotvrđenim informacijama, nisu otvorila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: