Utorak, 12.03.2019.

09:46

Predsednik se povlači, građani skaču po ulicama od sreće

Alžirski predsednik Abdelaziz Buteflika najavio formiranje nove vlade i komisije koja će izraditi nacrt novog ustava o kojem će potom odlučivati građani.

Izvor: Tanjug

Predsednik se povlači, građani skaču po ulicama od sreće
Foto: Tanjug/AP

Ubrzo pošto je Buteflika saopštio da odustaje od kandidature za peti mandat i najavio ekonomske i političke reforme, građani su izašli na ulice prestonice, ali ne da protestuju kao prethodnih dana, već da slave. Više stotina ljudi nosilo je ogromnu zastavu Alžira, a neki su skakali od uzbuđenja.

Foto: Tanjug/ AP
"Naši protesti su urodili plodom! Pobedili smo pristalice petog mandata", rekao je jedan taksista, prenosi Rojters. Iz mnogih automobila začule su se sirene u znak podrške najavljenim promenama.
Foto: Tanjug/AP
U međuvremenu je premijer podneo ostavku, a na njegovo mesto je imenovan dosadašnji ministar unutrašnjih poslova Nuredin Bedui koji nije član Buteflikinog užeg kruga saradnika.

Predsedništvo je saopštilo i da se Buteflika sastao s načelnikom generalštaba vojske.

Buteflika (82) je 20 gdina na vlasti, a od 2013. kada je doživeo moždani udar, retko se pojavljivao u javnosti. U poslednjih nekoliko nedelja održani su masovni protesti sa zahtevom da se ne kandiduje za još jedan mandat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: