Subota, 09.10.2021.

13:30

Preminuo bivši predsednik Irana

Abulhasan Banisadr, prvi iranski predsednik posle islamske revolucije 1979. koji je ubrzo pobegao u egzil u Francusku, preminuo je danas u Parizu u 88. godini.

Izvor: index.hr

Preminuo bivši predsednik Irana
EPA-EFE/GEORG HOCHMUTH AUSTRIA OUT

Banisadr je preminuo u bolnici La Pitie-Salpetriere nakon duge bolesti, objavila je njegova porodica.

Banisadr je postao prvi iranski predsednik u januaru 1980. godine uz pomoć islamskog sveštenstva.

Ali nakon borbe za moć sa radikalnim sveštenicima, sledeće godine je pobegao u Francusku, gde je proveo ostatak svog života. Njegova porodica želi da bude sahranjena u Versaju, predgrađu Pariza, gde je i živeo.

Optužio je vrhovnog vođu za izdaju

U intervjuu za Rojters 2019. godine, rekao je da je ajatolah Ruholah Homeini izdao principe revolucije nakon preuzimanja vlasti 1979. godine, dodajući da je to ostavilo vrlo gorak ukus u ustima nekih od onih koji su se s njim trijumfalno vratili.

On je tada rekao da je 40 godina ranije u Parizu bio ubeđen da će Homeinijeva revolucija otvoriti put demokratiji i ljudskim pravima nakon vladavine šaha.

"Bili smo sigurni da je verski vođa posvećen i da će svi ovi principi biti ostvareni po prvi put u našoj istoriji", rekao je tada Banisadr.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: