Petak, 03.12.2021.

10:09

SAD i EU zabrinuti zbog kineskih akcija na Pacifiku

SAD i Evropska unija izrazile su snažnu zabrinutost zbog kineskih "problematičnih i jednostranih akcija" u Južnom i Istočnom kineskom moru i Tajvanskom moreuzu.

Izvor: Tanjug

SAD i EU zabrinuti zbog kineskih akcija na Pacifiku
Ilustracija: Depositphotos/ ruskpp

Zajedničko saopštenje usledilo je nakon razgovora u Vašingtonu, koje su predvodili Zamenica američkog državnog sekretara Vendi Šerman i generalni sekretar Evropske službe za spoljne poslove Stefano Sanino.

Šerman i Sanino su kopredsedavali danas drugim dijalogom između SAD i EU o Kini i konsultacijama na visokom nivou o Indo-Pacifiku, prenosi Rojters.

Evropska komisija objavila je juče novu evropsku investicionu strategiju "Global gejtvej" kojom će se širom sveta finasirati projekti u oblasti zelene i digitalne tranzicije, energetske i transportne infrastructure kao i jačanje oblasti zdravstva, obrazovanja i istraživanja.

Planirano je da "Global gejtvej" mobiliše do 300 miljardi evra za evropske investicije u svetu do 2027. godine, što se ocenjuje kao snažno nadmetanje s kineskim "Pojasom i putem" koji je veliki transportni i infrastrukturni projekat Pekinga za povezivanje Azije sa evropskim tržištima, kao i za širenje političkog uticaja na međunarodnom nivou.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: