Ponedeljak, 03.06.2019.

19:47

Rusija blokirala izjavu SB UN o Siriji

Rusija je blokirala izjavu SB UN u kom se pozivaju strane u sirijskom konfliktu da potvrde prekid vatre.

Izvor: Sputnjik

Rusija blokirala izjavu SB UN o Siriji
Ilustracija: EPA-EFE/JASON SZENES

U izjava koju je pripremila „humanitarna trojka“ — Belgija, Nemačka i Kuvajt — „pozivaju se sve strane da se vrate potpunom poštovanju rusko-turskog sporazuma o prekidu vatra“, prenosi Sputnjik.

U dokumentu se naglašava da povratak izbeglica „treba da bude bezbedan, dobrovoljan i pristojan“, dok prekršioci međunarodnog prava treba da odgovaraju.

Kako je saopštio Sputnjiku drugi izvor, Rusija nije podržala tu izjavu jer je smatra suvišnom ako postoji memorandum.

„Svima je poznat stav strana o tom pitanju, nisu potrebne posebne izjave“, rekao je sagovornik agencije.

Pregovori predsednika Rusije i Turske — država-garanata primirja u Siriji — održani su u Sočiju 17. septembra 2018. godine. Na kraju su ministri odbrana dveju država potpisali memorandum o stabilizaciji situacije u Idlibu i dogovorili se o formiranju demilitarizovane zone.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: