Petak, 02.12.2022.

09:21

"Srbijo, hvala na oružju"

Ministar odbrane Kipra Haralambos Petrides je tokom sastanka sa ministrom odbrane Srbije Milošem Vučevićem razgovarao o bilateralnoj saradnji u oblasti odbrane.

Izvor: Tanjug

Foto: Ministarstvo odbrane

Haralambos Petride je naglasio da je vojska Kipra modernizovana nabavkom oružja iz Srbije. Petrides je u intervjuu za list Politika podsetio da je Kipar, kako navodi, nezakonito napadnut 1974. godine kao i da je 37 odsto teritorije još uvek pod turskom vojnom okupacijom, te da je međunarodni poredak, zasnovan na pravilima i danas doveden u pitanje.

"U tom cilju nastojimo da održimo sposobne oružane snage, koje deluju kao pouzdana sila odvraćanja. U poslednjih nekoliko godina smo mnogo uložili u odbranu, a ove godine dostigli smo nivo od dva odsto našeg BDP-a za izdatke za odbranu, od kojih se veliki deo odnosi na novo naoružanje i opremu", rekao je Petrides za list Politika.

Ministar je izrazio zahvalnost Srbiji i UNFICIP-u na snažnoj podršci i angažovanju mirovnih snaga duž Zelene linije.

"Njihova uloga i doprinos važni su za održavanje mira i stabilnosti na Kipru, u skladu sa mandatom misije", rekao je Petrides.

Kako se navodi, nacionalna garda Kipra koristi samohodne haubice "nora B52" proizvedene u Srbiji i sada je deo redovnih artiljerijskih vežbi gađanja.

"Mi smo ovaj sistem nabavili od Srbije u okviru naših napora da modernizujemo naše oružane snage. Kao što sam već naveo, imamo uspostavljenu saradnju u oblasti naoružanja, što je unapredilo međusobno poverenje", rekao je Petrides.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: