SE sprema rezoluciju o Iranu

Predsednik LDP-a Čedomir Jovanović podržao je inicijativu za usvajanje rezolucije Saveta Evrope kojom se štite prava opozicije u Iranu i traži prekid nasilja.

Izvor: FoNet, Beta

Utorak, 23.06.2009.

17:05

Default images

Jovanović koji je član delegacije Skupštine Srbije danas je na zasedanju komiteta Parlamentarne skupštine Saveta Evrope podržao ovu inicijativu, a u predlogu rezolucije zahteva se i kažnjavanje odgovornih za sukobe, uz poštovanje univerzalnih ljudskih prava i građanskih sloboda.

Čedomir Jovanović je u Savetu Evrope najavio istu inicijativu iza koje će i u Srbiji stati Liberalno-demokratska partija.

LDP je na ovaj način pokušala da bar donekle umanji štetu nanetu međunarodnom ugledu naše zemlje zbog činjenice da je Srbija pre nekoliko meseci u UN glasala protiv dokumenta kojim se osuđuje kršenje ljudskih prava u Iranu, kaže se u saopštenju LDP-a.

Obama: Nasilje nad civilima

Američki predsednik Barak Obama rekao je danas da su SAD i ceo svet "užasnuti i ogorčeni" zbog nasilnog načina na koji se iranske vlasti obračunavaju sa demonstrantima i osudio "pretnje, batinanje i hapšenja u poslednjih nekoliko dana".

Obama je govoreći na konferenciji za štampu u Beloj kući odbacio optužbe o mešanju SAD u iranske poslove i pozvao Teheran da vlada "konsenzusom, a ne silom" i da prestane da optužuje Zapad da stoji iza demonstranata.

Kako navodi Asošiejted pres njegov ton je mnogo tvrđi nego u prethodnim izjavama o nemirima u Iranu posle izbora 12. juna, što je javnost od njega očekivala posle slika haosa i nemira koji je izbio na iranskim ulicama posle proglašenja izborne pobede dosadašnjeg predsednika Mahmuda Ahmadinedžada.

"Strogo osuđujem ta nepravedna dela", rekao je Obama.

On je rekao da je jasno istakao da SAD poštuju "suverenitet Islamske Republike Irana, ali da takođe moraju da primete hrabrost i dostojanstvo iranskog naroda i značajno otvaranje u iranskom društvu", i naveo da "SAD osuđuju nasilje protiv nedužnih civila gde god da se to događa".

Američki predsednik je takođe doveo u pitanje legitimitet spornih iranskih izbora koji su proizveli višednevne ulične proteste.

On je rekao da je nemoguće znati šta se dešavalo na biralištima tokom izbornog dana zato što nije bilo međunarodnih posmatrača i da ima "velikih pitanja" o legitimnosti rezultata za koje su iranski zvaničnici rekli da su konačni.

Upitan da li će biti posledica po iranske vlasti, Obama je rekao da svet posmatra i da će način na koji se iranske vlasti ophode sa glasovima neslaganja u svom narodu "oblikovati ton ne samo za budućnost Irana nego i za njegov odnos prema drugim zemljama".

Netenjahu i Berluskoni zabrinuti

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu pohvalio je danas hrabrost iranskih demonsranata i rekao da aktuelne vlasti u Iranu predstavljaju najveću pretnju miru.

"Najveća pretnja je agresivno ponašanje Irana koji guši svoj sopstveni narod," rekao je Netanjahu prilikom posete Rimu, prve posete Evropi od izbora na mesto predsednika vlade u martu.

Berluskoni se složio sa njim po pitanju Irana i rekao da su Italijani zabrinuti zbog situacije u toj zemlji posle spornih izbora na kojima je ponovo, po zvaničnim rezultatima, izabran predsednik Mahmud Ahmadinedžad.

Teheran optužuje Ban Ki Muna

Teheran je optužio generalnog sekretara UN Ban Ki Muna za mešanje u unutrašnja pitanja Irana zbog komentara koje je izneo povodom spornih predsedničkih izbora.

Ban je juče pozvao na neodložnu obustavu "hapšenja, pretnji i upotrebe sile" protiv civila u Iranu, zatraživši od vlasti u Teheranu da, povodom demonstracija, poštuju osnovna građanska i politička prava građana.

"Gospodin Ban Ki Mun, pod uticajem nekih sila, ignoriše realnosti iranskih izbora i njegove primedbe su u suprotnosti sa njegovim dužnostima i predstavljaju očito mešanje u iranske državne stvari", rekao je portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Hasana Kaškavija.

Generalni sekretar UN je u saopštenju naveo da je užasnut nasiljem u Iranu, koje je buknulo posle predsedničkih izbora.

Ban je pozvao iranske vlasti da poštuju slobodu izražavanja, okupljanja i pravo na informisanje.

"Generalni sekretar poziva vladu (Irana) i opoziciju da mirno, putem dijaloga i pravnim sredstvima, razreše svoje nesuglasice", navedeno je u saopštenju.

Ban je, takođe, rekao da se nada da će demokratska volja iranskog naroda biti u potpunosti poštovana.

Proterivanje diplomata

Britanski premijer Gordon Braun saopštio je danas da je Iran naložio dvojici britanskih diplomata da napuste zemlju, navodeći da će London uzvratiti istom merom i proterati dvoje iranskih diplomata.

Braun je, u obraćanju u parlamentu, rekao da su iranske vlasti preduzele "neopravdan korak" i naložile britanskim diplomatama da napuste zemlju "pod optužbama koje su potpuno bez osnova".

"Kao odgovor na to, obavestili smo danas iranskog ambasadora da ćemo proterati dvoje iranskih diplomata iz njihove ambasade u Londonu. Razočaran sam što nas je Iran stavio u ovu poziciju", rekao je Braun.

Braun je, nešto ranije naveo da Britanija ne želi da Iran bude izolovan, ali da joj je dužnost da govori o represiji i cenzuri.

Prema njegovim rečima, Britanija želi dobre odnose sa iranskim narodom.

"Takođe poštujemo činjenicu da je na iranskom narodu da izabere vladu. Međutim, kada postoje znaci represije ili nasilja, koje utiče na obične ljude na ulicama, i kada imamo slučajeve cenzure, mislim da nam je dužnost da govorimo o tome i kažemo da želimo da Iran bude deo sveta", kazao je Braun.

Neimenovani iranski poslanik je ranije u toku dana izjavio da će Teheran privremeno povući svog ambasadora iz Britanije, ali ovi navodi nisu zvanično potvrđeni.

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinežad poručio je u nedelju SAD i Britaniji da prestanu da se mešaju u unutrašnje stvari njegove zemlje.

Amnesti: Dozvoliti mirne proteste

Međunarodna organizacija za ljudska prava Amnesti internešenel pozvala je Iran da ne koristi islamsku miliciju Basidži za suzbijanje demonstracija u toj zemlji.

Basidži su paravojne dobrovoljačke jedinice pod kontrolom Revolucionarne garde koje su, prema izveštajima, proteklih dana tukli demonstrante i pucali na njih.

"Vreme je da iranske vlasti dozvole mirne proteste i uklone Basidži milicije sa ulica. Održavanje reda na demonstracijama treba ostaviti policiji i drugim snagama bezbednosti", saopštio je predstavnik Amnestija Hađ Sahrui.

Prema zvaničnim rezultatima, predsednik Mahmud Ahmadinežad osvojio je pobedu na predsedničkim izborima u Iranu, što poraženi protivkandidat Mirhosein Musavi i njegove pristalice osporavaju.

Amnesti internešenel je pozvala iranske vlasti da istraže sva ubistva i privedu pravdi počinioce.

Ova organizacija je saopštila da mnogi demonstranti tvrde da su ljudi koji nisu nosili uniforme, a za koje se veruje da su pripadnici Basidži milicija, koristili prekomernu silu i kršili ljudska prava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: