Svet

Utorak, 29.03.2016.

11:00

Da li svetu preti novi SAD mehur?

Najnoviji nedeljni podaci inicijalnih zahteva za nezaposlene u SAD pokazuju da se za pomoć zbog nedostatka posla prijavilo oko 265.000 ljudi.

Izvor: Sinteza Invest Group

Da li svetu preti novi SAD mehur?
Foto: Econometric Studios

To znači da je prošlo više od godine kako je ovaj pokazatelj ostao ispod važne granice od 300.000.

Gledajući istorijske privredne cikluse, investitori treba da se vrate u prošlost sve do početka 1970. kako bi pronašli sličnu situaciju.

Šta nam to govori?

Inicijalni zahtevi za nezaposlenošću su važan kriterijum koji ekonomisti prate kako bi ocenili situaciju na tržištu rada i šire, u celoj ekonomiji. Kako su SAD najveća privreda na svetu, ovaj pokazatelj je vrlo važan ne samo za tu zemlju, već i za globalnu scenu.

Konstantan nivo ovih zahteva ispod istorijske granice od 300.000 govori da je u SAD već duže izuzetno mala nezaposlenost, koja nije viđena godinama. Takođe pokazuje da ogroman broj ljudi ima posao i da se stalno otvaraju nova radna mesta i to takvim tempom koji nije realan, bar ne prema nekim ekonomistima, s obzirom na trenutnu situaciju u najvećoj privedi na svetu.

Stoga, iako je pad inicijalnih zahteva u stvari podatak koji pokazuje koliko je zdrava neka ekonomija, ovaj pad i konstantan nivo ispod realnih osnova i očekivanja zabrinjava. Utoliko više, jer svaki ekonomski ciklus je, barem do sada, imao periode rasta pa potom kraće ili duže recesije, i svaki je trajao desetak godina, a ponekad i kraće.

Zbog toga, deo ekonomske javnosti smatra da je ovo novi mehur. Ali nije tipičan mehur, kao što je bio tehnološki (tech bubble) 2001, ili balon na tržištu nekretnina (housing bubble) 2007. Ipak, svi mehuri izazivaju krize. A prošlo je skoro 10 godina od kada su SAD bile u recesiji, što bi trebalo da bude relativno normalna kontrakcija nakon snažnog oporavka koji je usledio posle finansijske krize.

Podsetimo, internet-mehur je pukao 2001. godine i viđen je veliki pad onlajn internet-kompanija. Preveliki broj uzetih stambenih kredita stvorio je balon koji je uticao na urušavanje tog tržišta, što je izazvalo poslednju veliku finansijsku krizu 2007. godine.

Neki ovaj novi mehur zovu FED balon, ukazujući da je FED prevelikim uplitanjem stvorio nerealnu situaciju na tržišta rada. Drugi ga nazivaju balon na onlajn tržištu rada.

Naime, u SAD se izgleda dešava strukturna promena na tržištu rada. Okidači za ovakvu situaciju mogu biti prelasci na onlajn rad, samozapošljavanje, rad od kuće, deljenje posla (outsoursing), demografske promene, globalno zapošljavanje, kao i niz drugih faktora.

Ukoliko se ove strukturne promene ne budu odvijale kako treba i ukoliko se pokaže da je tržište u stvari prezasićeno, jedno urušavanje može povući ostale faktore, što će povećati strah i smanjiti i investicija i zapošljavanja, i nastaće kontrakcija u ekonomiji.

Gledano istorijski, sve ukazuje da je prelomna tačka privrednog ciklusa vrlo blizu. Na slici se jasno primećuje takav trend, s obzirom na to da sive vertikalne linije označavaju periode recesije u ekonomiji SAD.

Kako se može zaraditi na svemu tome?

Zahvaljujući pristupu stranim svetskim berzama, sada investitori imaju mogućnost da ostvare profit i kada cene akcija padaju. Više nije jedini izbor bežanje i dugo čekanje za povratak ulaganja i zaradu, već se profit množe ostvariti pravovremenim otvaranjem šort (short) pozicija.

Šort pozicije, odnosno, "short selling" na engleskom, podrazumeva prodaju akcija pa potom kupovinu, iako investitor nema te akcije na računu i nema sva potrebna sredstva. Naime, akcije se pozajmljuju i prodaju, a onda se, kada padne cena, kupuju i vraćaju prethodnom vlasniku ili posredniku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rekli "zbogom" ruskim tenkovima

Češka vlada odobrila je plan pridruživanja Nemačkoj u zajedničkoj kupovini do 77 tenkova Leopard 2A8 kako bi zamenila češko naoružanje iz sovjetskog doba, objavio je premijer Petr Fijala.

9:52

13.6.2024.

1 d

Podeli: