Svet 11

13.06.2024.

9:52

Rekli "zbogom" ruskim tenkovima

Češka vlada odobrila je plan pridruživanja Nemačkoj u zajedničkoj kupovini do 77 tenkova Leopard 2A8 kako bi zamenila češko naoružanje iz sovjetskog doba, objavio je premijer Petr Fijala.

Izvor: Tportal

Rekli "zbogom" ruskim tenkovima
Profimedia

Podeli:

Odobrenje je korak prema konačnom planu zajedničke nabavke od nemačko-francuskog proizvođača KNDS koja se očekuje do kraja godine.

"Vlada je odobrila pridruživanje zajedničkoj kupovini tenkova Leopard koji će potom zameniti sovjetsku opremu iz naših skladišta", rekao je Fijala.

Zajednička nabavka pomoći će u spuštanju konačne cene i omogućiti učestvovanje češke industrije, rekao je, prenosi Tportal.

NATO članica Češka već je primila 15 starijih tenkova Leopard 2A4 od Nemačke, u zamenu za one koje je Prag dao Kijevu.

Češka vlada pristala je i na nemačku ponudu da primi još 15 bez naknade, a kupi još 15. Time će Češka ukupno imati 122 Leoparda različitih modela.

Cena novih 77 tenkova 2A8 do 2030. bi mogla da dostigne 2,29 milijardi dolara, objavilo je ministarstvo. Država je prvobitno bila zainteresovana za kupovinu njih 61, uz opciju za još 16.

Novi tenkovi, uz već dogovorenu kupovinu oklopnjaka CV-90, omogućiće Češkoj formiranje motorizirane brigade.

Podeli:

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Biće viška nafte?

Tržište sirove nafte trenutno je zategnuto, ali će sledeće godine verovatno biti viškova u ponudi, sa cenama za tip Brent koje će pasti u raspon od srednjih do visokih 70 dolara, saopštila je banka Morgan Stanley.

20:36

22.7.2024.

16 h

Podeli: