Svet 15

14.06.2024.

23:34

Rat – dan 842: Jak udar; Pogođeni su – broje se žrtve; Rusi odgovorili

Rat u Ukrajini – 842. dan.

Izvor: B92.net

Rat – dan 842: Jak udar; Pogođeni su – broje se žrtve; Rusi odgovorili
Profimedia

Podeli:

Američki predsednik Džozef Bajden i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potpisali su desetogodišnji bezbednosni sporazum između SAD i Ukrajine.

Bajden je nakon potpisivanja, u italijanskom letovalištu Borgo Enjacija, gde se održava Samit G7, izjavio da je rat u Ukrajini bio "test za ceo svet i to da li će stajati uz Ukrajinu i za "suverenitet i slobodu, protiv tiranije", prenosi CNN.

Završeno

23:11

Rojters: Nemačka sprečila dogovor EU o 14. paketu sankcija prema Rusiji

Evropska unija nije danas postigla dogovor o 14. paketu sankcija Rusiji, nakon što je Nemačka izrazila rezervu zbog uticaja klauzule o podružnicama i partnerima iz trećih zemalja na nemačku privredu, rekle su evropske diplomate za Rojters.

Zvaničnici 27 zemalja EU raspravljaju više od mesec dana o paketu sankcija koji uključuje zabranu pretovara ruskog tečnog prirodnog gasa i plan da operateri iz EU postanu odgovorni za sankcionisanje kršenja sankcija koje počine podružnice i partneri u trećim zemljama.

U okviru paketa sankcija, EU je takođe trebalo da zabrani da u njene luke pristižu brodovi koji doprinose ratnim naporima Rusije.

Ambasadori EU trebalo je večeras da raspravljaju i odlučuju o tom pitanju, ali je tema sankcija povučena sa dnevnog reda sastanka u poslednjem trenutku.

Sledeći sastanak ambasadora zakazan je za sredu. Mađarska je izgleda bila spremna da prihvati 14, paket sankcija prema Rusiji, navodi britanska agencija.

21:12

Proleće na frontu

19:36

U Šebekinu ukrajinska vojska pogodila stambenu zgradu

19:00

Zelenski stigao

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski stigao je danas u Švajcarsku gde sutra počinje dvodnevni mirovni samit o Ukrajini uz učešće više od 100 delegacija iz celog sveta.

"Biće dva dana aktivnog posla sa zemljama iz svih delova sveta, sa različitim državama koje su ujedinjene u zajedničkom cilju da približe pravedan i trajan mir u Ukrajini", napisao je Zelenski na platformi X.

Švajcarska vlada saopštila je da je 100 delegacija potvrdilo učešće, među kojima su 92 zemlje i osam organizacija, prenosi Rojters.

17:42

NATO usvojio plan o dugoročnoj pomoći Ukrajini

Ministri odbrane NATO-a dogovorili su se o planu za koordinaciju vojne pomoći i obuke za Ukrajinu, kao i za rešavanje pitanja odvraćanja i odbrane zemalja članica Alijanse, izjavio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

Ministri odbrane NATO-a završili su danas dvodnevni sastanak koji je održan radi pripreme samita Alijanse u Vašingtonu u julu.

Stoltenberg je istakao da će NATO sa komandom u Visbadenu u Nemačkoj koordinisati obuku i vojnu pomoć Ukrajini i da će u radu komande učestvovati gotovo 700 pripadnika iz zemalja Alijanse i partnerskih zemalja.

15:03

Nemačka poslala Ukrajini oružje i vojnu opremu

Nemačka je poslala danas Ukrajini još jedan paket vojne pomoći, uključujući raketne sisteme "Himars", protivvazdušne sisteme i tenkove.

Ukrajina je dobila 20 jedinica pešadijskog vozila "Marder", 10 komada cisterne Leopard 1 A5 sa rezervnim delovima, po jedan protivvazdušni raketni sistem kratkog i srednjeg dometa, tri jedinice raketnog sistema "Himars", dve jedinice oklopnog vozila "Biber", kao i oklopno vozilo za popravku i spasavanje "Bergepanzer", između jedne i četiri jedinice mašina za čišćenje mina "Visent" i municiju, saopštilo je nemačko ministarstvo.

Nemačka je do sada obezbedila ili obavezala za naredne godine vojnu pomoć Ukrajini u vrednosti od približno 28 milijardi evra.

14:30

"Ukrajina na prihvata"

Ukrajina neće prihvatiti uslove za početak pregovora o prekidu rata koje je izneo ruski predsednik Vladimir Putin, rekao je savetnik Ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, Mihailo Podoljak.

On je odbacio predlog Putina, ocenivši da nije reč o ozbiljnom pokušaju da se postigne sporazum o miru i da nije relevantan za bilo kakve pregovore.

Podoljak je za Rojters dodao da "ne postoji mogućnost da se nađe kompromis" između Putinovih izjava i uslova za kraj rata koje je iznela Ukrajina.

13:16

Vazdušna opasnost u celoj Ukrajini; Odjekuju eksplozije


Vazdušna opasnost ponovo je proglašena na celoj teritoriji Ukrajine, a u Kijevu i u Harkovu odjeknule su eksplozije.

Prema navodima medija, ruska vojska je izvela napad na vojni objekat koji se nalazi na aerodromu Žuljani kod Kijeva.
 

09:42

Napadi na Belgorod

08:21

Oboreno 7 od 14 raketa

Ukrajinska vojska saopštila je da je oborila sedam od 14 raketa i svih 17 dronova koje su lansirale ruske snage u napadu tokom noći.

Snage ukrajinske PVO oborile su sedam krstarecih projektila, a Rusija je takodje lansirala tri balističke rakete Iskander-M i jednu balističku raketu Kinžal, prenosi Rojters.

Ciljevi su oboreni iznad sedam regiona zemlje.

07:05

Udar ruskog Mi-35M

Posada ruskog helikoptera Mi-35M uništila je utvrđenje ukrajinske vojske u zoni odgovornosti ruske vojne grupacije "Sever", sapoštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Tom prilikom likvidirano je i više ukrajinskih vojnika, a prilikom napada korišćene su nenavođene rakete vazduh-zemlja S-8.
 

07:04

Ruska PVO oborila 87 ukrajinskih dronova

Snage ruske PVO oborile su 87 ukrajinskih dronova iznad šest oblasti Rusije, od kojih 70 iznad Rostovske oblasti, saopštila je danas pres-služba Ministarstva odbrane Rusije.

Iznad Kurske i Voronješke oblasti uništeno je po šest dronova, po dva iznad Belgorodske i Kurske oblasti, a jedan dron je uništen iznad Krima, prenosi RIA Novosti.

Usled pada delova oborenih dronova u regionu Voronježa, pričinjena je manja šteta na skladištu za naftu koji se ne koristi, objavio je regionalni guverner Aleksandar Gusev na svom Telegram kanalu. On je precizirao da su oko 3 sata po lokalnom vremenu dežurne snage protivvazdušne odbrane u okrugu Liskinski oborile šest bespilotnih letelica i da je tada skladište oštećeno. Ranije je guverner Rostova Vasilij Golubev objavio da su snage protivvazdušne odbrane odbile masovni napad dronovima i da je poremećeno snabdevanje strujom u Morozovskom okrugu, kao i da preduzimaju mere za obnavljanje snabdevanja korisnika.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: