Aktuelno 143

14.06.2024.

15:01

Ovo je novi Fiat Panda koji će se praviti u Srbiji! FOTO

Fiat nas je sve iznenadio objavivši fotografije nove Pande mesec dana pre svetske premijere.

Izvor: B92, Auto magazin

Ovo je novi Fiat Panda koji će se praviti u Srbiji! FOTO
Fiat

Podeli:

Srpska javnost je nestrpljivo očekivala da konačno vidi novi model Fiata koji će se proizvoditi u Kragujevcu.

Bilo je dosta nagađanja kako će izgledati finalna verzija nove Pande, a imali smo prilike da vidimo i razne koncepte i nezvanične rendere automobila.

Fiat

Sada je produkcijska verzija pred nama, a saznali smo i da vozilo nosi oznaku Grande Panda, što je i razumljivo jer je auto značajno porastao u odnosu na prethodne verzije.

Fiat

Grande Panda je konstruisana je na platformi koja se može koristiti širom sveta i zapravo je prepakovana verzija novog Citroena C3.

Naziv podseća na Grande Punto iz 2005. godine, koji se takođe kratko proizvodio paralelno sa prethodnikom, navodi Auto magazin.

Dobra vest je da će aktuelna Panda biti u proizvodnji do 2026. godine i verovatno će joj promeniti ime u Pandina.

Fiat

To što je nova Fiat Grande Panda prepakovani novi Citroen C3 i nije neko iznenađenje. To je deo Stellantisove strategije po kojoj se STLA Smart mehanička platforma koristi za mnoge modele.

Tako će Grande Panda deliti mehaniku ne samo sa Citroenom C3, već i sa novom generacijom Opel Frontere, ali i modelima Peugeot 2008 i Jeep Avenger.

Fiat

U skladu sa tom strategijom će se do 2027. godine svake godine pojaviti novo vozilo na istoj platformi. Ona omogućava različite pogonske tehnologije i može se koristiti u svim delovima sveta, počevši od Evrope, Bliskog Istoka i Afrike.

Fiat tako ima mogućnost da razvija modele vozila koji odgovaraju lokalnim, individualnim potrebama kupaca širom sveta. Na početku će Fiat Grande Panda biti dostupna sa potpuno  električnim pogonom i hibridnom tehnologijom.

Fiat

Fiat Grande Panda, dizajnirana u Centro Stile u Torinu, dužine 3,99 metara, spada u B-segment. Koji milimetar je kraća od Citroena C3.

Od njega bi trebalo da preuzme povoljne cene, ali i pogone. To znači: potpuno električni sa 113 KS i lako-hibridni 1,2 benzinac sa 136 KS.

Fiat

Još uvek nije jasno da li će kasnije biti dodat osnovni benzinac sa 101 KS iz C3, ali nas ne bi čudilo da za cenovno osetljiva tržišta kao što je naše upravo takva verzija bude dostupna.

Dizajn karoserije Grande Pande se razlikuje od Citroena C3, iako sa njim deli proporcije iz razumljivih razloga. Ipak, ima i brojne stilske elemente koji su omaž prvoj generaciji Pande.

Fotografije unutrašnjosti za sada nisu objavljene.

Fiat

Kada tačno i po kojoj ceni će Grande Panda biti puštena u prodaju, još uvek nije poznato. Trenutno se samo okvirno navodi “početak u Evropi, Bliskom Istoku i Africi”. Fiat još uvek nije objavio slike enterijera.

Do tada, uživajte u galeriji fotografija eksterijera ovog modela.

Više ćemo verovatno saznati 11. jula 2024. tokom velike proslave Fiatovog rođendana, kada će Grande Panda svečano biti predstavljena.

Podeli:

143 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: