Svet 4

14.06.2024.

18:08

"Potpuno neisplativi": Spisak najskupljih gradova

Svako ko je iole pratio tržište nekretnina u poslednje dve decenije zna da je u mnogim zemljama, a naročito u Sjedinjenim Državama, postalo mnogo teže kupiti kuću.

Izvor: bizlife.rs

"Potpuno neisplativi": Spisak najskupljih gradova
Andrey_Popov/Shutterstock

Podeli:

Ali novi izveštaj sumira osećanja mnogih potencijalnih kupaca kuća, kreirajući kategoriju koja neke velike gradove označava kao "potpuno neisplative".

Gradovi na zapadnoj obali SAD i Havaji zauzeli su pet od deset najneisplativijih mesta, prema godišnjem izveštaju Demographic International Housing Affordability, koji prati cene kuća već 20 godina.

Verovatno ne iznenađuje da su najskuplji gradovi u SAD za kupovinu kuće u Kaliforniji, gde su San Hose, Los Anđeles, San Francisko i San Dijego, svi među prvih deset.

Glavni grad Havaja, Honolulu, takođe je zauzeo šesto mesto od 94 velika tržišta koja su istražena u osam zemalja.

Australija je jedina zemlja osim SAD koja dominira listom "neisplativih", predvođena Sidnejom i južnim gradovima Melburnom u Viktoriji i Adelajdom u Južnoj Australiji, piše CNN.

Hong Kong na samom vrhu

Ali na vrhu globalne liste je Hong Kong, kompaktno azijsko finansijsko središte poznato po svojim sićušnim stanovima i vrtoglavim kirijama. Primetno je da je to jedino kinesko tržište obuhvaćeno izveštajem.

Redovan učesnik na listama "najskupljih", Hong Kong, ima najnižu stopu vlasništva nad nekretninama od svih istraženih gradova, sa samo 51 odsto, u poređenju sa azijskim rivalom Singapurom gde vlasništvo nad nekretninama prelazi 89 odsto zahvaljujući višedecenijskoj posvećenosti vlade javnom stanovanju.

Hong Kong je najmanje pristupačan grad na svetu, ali potencijalni kupci kuća mogu da budu ohrabreni činjenicom da nije toliko neisplativ kao nekada.

Cene kuća su pale tokom pandemije 2020. godine, kada je vlada zatvorila granice grada i uvela politiku nulte tolerancije na Covid - uz nove zakone o nacionalnoj bezbednosti koji su imali zastrašujući efekat na grad. Zašto su cene tako visoke?

Izveštaj meri pristupačnost koristeći odnos cene i prihoda, gde se srednja cena kuće deli sa bruto srednjim prihodom domaćinstva.

Top-10 "neisplativih" gradova:


1. Hong Kong

2. Sidnej

3. Vankuver

4. San Jose

5. Los Anđeles

6. Honolulu

7. Melburn

8. San Francisko/Adelejd

9. San Dijego

10. Toronto

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

"Srbija je suštinski postala članica EU"

Srbija je, potpisivanjem Memoranduma o strateškom partnerstvu sa EU o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima - suštinski postala članica EU, poručio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

13:03

21.7.2024.

4 h

Podeli: