Svet

Petak, 26.05.2023.

10:12

Konkurencija Erbasu i Boingu: Kina ima prvi komercijalni avion

Avion je proizveo Commercial Aviation Corp of China kao konkurenta "porodicama" aviona Airbus A320neo i Boeing 737 MAX, a već je obavio letove bez putnika.

Izvor: Al Jazeera

Konkurencija Erbasu i Boingu: Kina ima prvi komercijalni avion
Foto: EPA-EFE/XINHUA/ZHANG LIYUN CHINA OUT

China Eastern Airlines, prvi kupac domaćeg, kineskog uskotrupnog mlažnjaka C919, u nedelju će krenuti s prvim komercijalnim letom tog aviona, pokazala je aplikacija tog avio-prevoznika.

Avion C919 poleteće pod brojem leta MU9191 u 10:45 sati po pekinškom vremenu sa međunarodnog aerodroma Shanghai Hongqiao i sleteti na Beijing Capital u 13:10 sati, javlja Rojters, a prenosi Al Džazira.

Komercijalni rad aviona C919 označava prekretnicu u nadama Kine da će ta letelica razbiti dugogodišnji duopol Airbusa i Boeinga u svetskoj avio-industriji.

Avion je proizvela kompanija Commercial Aviation Corp of China kao konkurenta "porodicama" aviona Airbus A320neo i Boeing 737 MAX, a već je obavio mnoge letove bez putnika.

Glavna baza u Šangaju

China Eastern Airlines prethodno je objavio da će C919 leteti komercijalno sa Šangajem kao glavnom bazom.

Taj avio-prevoznik je potpisao ugovor za izradu pet aviona C919 u martu 2021. godine, te je svoj prvi primjerak, označen brojem B-919A, primio u decembru i počeo 100 sati testnih letova za proveru praznih aviona.

Kineska državna novinska agencija Sinhua najavila je prošle godine da će C919 obaviti svoj prvi komercijalni let u proleće.

Avion sa 164 sedišta dolazi s rasporedom kabine u dve klase, koja se sastoji od poslovnih i ekonomskih sedišta. Iako se sastavlja u Kini, uveliko se oslanja na zapadne komponente, uključujući motore i drugo, prenosi Hina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

22 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Podeli: