Svet

Sreda, 09.03.2022.

11:59

Isporuke gasa Evropi preko Ukrajine redovne

Uprkos ratu u Ukrajini ruski energetski gigant Gasprom saopštava da nastavlja da u redovnom režimu isporučuje gas za tranzit preko Ukrajine.

Izvor: Tanjug

Isporuke gasa Evropi preko Ukrajine redovne
Foto: EPA/SERGEI ILNITSKY

Dnevna količina isporuke danas iznosi kao što je i ugovoreno 109,5 miliona kubnih metara gasa, rekao je portparol Gasproma Segej Kuprijanov za agenciju Interfaks.

Prema njegovim rečima, evropski kupci su povećali zahteve za snabdevanje gasom posle poskupljenja zbog uvođenja sankcija Rusiji.

Fon der Lajen: Gasa u EU ima dovoljno za ovu zimu

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen poručila je danas da EU ima dovoljno gasa za ovu zimu.

Fon der Lajenova je za ZDF izrazila optimizam da EU može svoju zavisnost od energenata iz Rusije brže da smanji nego što se verovalo.

Države EU su, kako je prenela, već kupile velike količine tečnog gasa, dovoljnu da se prebrodi cela zima bez ruskog gasa.

"Zajedno uz veću štednju energije i proširenje izvora obnovljive energije, moćićemo da postanemo nezavisni u toj oblasti", uverena je ona.

Fon der Lajen je branila i stav da EU ne može kao SAD da zabrani uvoz ruske nafte, jer je Amerika nezavisnija od ruske nafte.

Ona je istakla da se radi o tome da sankcije pogode pre svega Rusiju, a ne zapadne države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija pretekla Ameriku

Rusija je u maju pretekla Ameriku po količini izvezenog gasa u Evropu, prvi put nakon skoro dve godine, uprkos naporima regiona da se oslobodi zavisnosti od fosilnih goriva, piše “Fajnenšel tajms”.

14:27

16.6.2024.

1 d

Svet

"Evropa gubi bitku"

Prošle nedelje čuli smo velike vesti iz Evropske centralne banke (ECB) koja je odlučila da smanji kamatne stope iako inflacija nije pala na dva posto.

8:26

17.6.2024.

13 h

Podeli: