Aktuelno 0

17.06.2024.

17:52

Pacijentkinji uklonjen najveći registrovani tumor štitaste žlezde u Evropi

Ove nedelje, u privatnoj klinici u Rumuniji, 33-godišnjoj pacijentkinji je uklonjen najveći tumor štitaste žlezde do sada registrovan u Evropi, preneli su danas rumunski mediji.

Izvor: Tanjug

Pacijentkinji uklonjen najveći registrovani tumor štitaste žlezde u Evropi
Shutterstock/ESB Professional

Podeli:

Agencija Ađerpres navodi da je tumor bio težak 1.580 grama, prečnika 36 centimetara.

"Operacija je izvedena na 33-godišnjoj ženskoj pacijentkinji sa gigantskim adenomom štitaste žlezde. Slučaj je jedinstven jer je uklonjen najveći tumor štitaste žlezde koji je do sada registrovan u Evropskom registru za endokrinu hirurgiju", navodi se u saopštenju klinike.

Dodaje se da je zbog kompleksnosti operacije i radi bezbednosti pacijenta, korišćena napredna medicinska tehnologija intraoperativni neuromonitoring larinksnih nerava.

"Zbog izuzetno obilne vaskularizacije, gigantske veličine tumora težine 1.580 grama, prečnika 36 centimetara, ovakva intervencija obično traje pet do šest sati.

Ali zahvaljujući uređajima za vaskularno zatvaranje i sistemima za neuromonitoring u operacionoj sali, operacija je izvedena za samo dva sata", navodi se u saopštenju klinike.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Diže se uzbuna, preti nam potpuni kolaps?

Planeta Zemlja je u poslednjih 13 meseci rušila temperaturne rekorde, a svaki mesec beleži temperature za 1,5 stepeni Celzijusa više od predindustrijskog proseka, rezultat je nove naučne studije o globalnom zagrevanju.

8:40

11.7.2024.

1 d

Kosovo

Zapaljena zastava Srbije

Kosovska policija saopštila je danas da je zapaljena zastava Srbije u blizini jednog restorana u severnoj Mitrovici.

11:54

11.7.2024.

1 d

Podeli: