Svet 5

17.06.2024.

19:18

Bajden spreman: Ponovo isti potez

Američka administracija spremna je da oslobodi više nafte iz strateških rezervi SAD kako bi sprečila nagli rast cena benzina ovog leta.

Izvor: biznis.rs/vladimir jokanović

Bajden spreman: Ponovo isti potez
EPA-EFE/GIUSEPPE LAMI

Podeli:

Viši savetnik predsednika SAD Ejmos Hokstajn (Amos Hochstein) rekao je da su cene nafte "još uvek prevelike za mnoge Amerikance" i da bi voleo da ih vidi "još malo smanjene".

Govoreći za Fajnenšel tajms u ponedeljak, Hokstajn je naveo da će SAD "nastaviti da kupuju do naredne godine, dok ne procene da strateške naftne rezerve imaju potreban obim da služe svojoj izvornoj svrsi energetske sigurnosti", prenosi Arab njuz.

Ministarstvo energetike kupuje oko tri miliona barela nafte mesečno za strateške rezerve nakon što je prodalo 180 miliona barela 2022. godine, posle početka rata u Ukrajini. Ovaj potez bio je pokušaj da se smanje cene benzina koje su porasle na više od pet dolara po galonu, ali je takođe smanjio rezerve na najniži nivo u poslednjih 40 godina.

Ranije ovog meseca ministarka energetike Dženifer Granholm rekla je za Rojters da bi SAD mogle da ubrzaju dopunjavanje strateških rezervi do kraja godine.

Svaka odluka o izvlačenju nafte iz strateških rezervi u narednim mesecima, koju je američki predsednik Džozef Bajden koristio više nego bilo koji od njegovih prethodnika, ponovo bi naljutila republikance, koji su ga optužili za "političku zloupotrebu" zaliha nafte.

Cene benzina u SAD trenutno iznose u proseku 3,45 dolara po galonu, prema podacima američkog udruženja vozača, što je nešto manje nego prošle godine, ali je i dalje oko 50 odsto više u odnosu na vreme kada je Bajden došao posle Donalda Trampa na mesto predsednika 2021. godine.

Uprkos njegovoj ograničenoj mogućnosti da utiče na cene, mnogi vozači okrivljuju aktuelnog demokratskog predsednika za prevelike cene goriva na pumpama.

5 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Srbija dobija novu saobraćajnicu

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić najavio je da će polovinom novembra biti izdata građevinska dozvola za brzu saobraćajnicu "Vožd Karađorđe" i da bi radovi mogli da počnu već do kraja godine.

20:30

14.7.2024.

23 h

Svet

Nemci se "rešavaju" Kineza

Nemačka će u narednih pet godina ukloniti komponente koje proizvode kineske kompanije Huavej i ZTE iz svoje 5G bežične mreže.

19:56

13.7.2024.

1 d

Svet

Putin doneo odluku

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se predviđa povećanje poreza na dobit preduzeća sa 20 na 25 odsto, objavljeno je na zvaničnom sajtu za pravne informacije.

14:37

14.7.2024.

1 d

Podeli: