Aktuelno 2

17.06.2024.

20:14

Cene padaju najbrže u poslednjih 10 godina

Cene kuća u Kini pale su u maju najbržom stopom u poslednjih 10 godina, nakon što je zasićenost na tržištu nekretnina dovela do smanjenja potražnje u toj zemlji, objavio je danas Nacionalni biro za statistiku (NBS).

Izvor: Tanjug

Cene padaju najbrže u poslednjih 10 godina
Shutterstock/Chizhevskaya Ekaterina

Podeli:

Do ovakvog pada je došlo je uprkos višestrukim pokušajima vlade u Pekingu da podrži sektor nekretnina, preneo je Gardijan.

Prema danas objavljenim podacima, cene novih kuća u 70 gradova (bez subvencionisanog stanovanja) pale za 0,7 odsto u odnosu na april, što je najveći pad od oktobra 2014.

Pored toga, vrednost već izgrađenih kuća manja je za jedan odsto, što je najveće umanjenje otkada je 2011. godine Kina počela da koristi aktuelni metod prikupljanja podataka.

Do ovakve situacije došlo je uprkos najambicioznijim pokušajima vlade u Pekingu da stimuliše rast cena kuća u Kini, napominje medij.

Narodna banka te zemlje u maju je ukinula minimalnu kamatnu stopu i smanjila stope učešća na 15 odsto za kupce koji prvi put kupuju nekretninu i 25 osto za druge kuće.

Pored toga, kineska država namenila je 300 milijardi juana (blizu 39 milijardi evra) za podršku lokalnim državnim kompanijama kako bi ih stimulisala da kupuje kuće po realnim cenama.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

"Srbija je suštinski postala članica EU"

Srbija je, potpisivanjem Memoranduma o strateškom partnerstvu sa EU o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima - suštinski postala članica EU, poručio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

13:03

21.7.2024.

1 d

Podeli: