Svet

Ponedeljak, 29.07.2019.

16:49

Putinova zver: Počela serijska proizvodnja najmoćnijeg vojnog aviona

Započeta je serijska proizvodnja aviona Su-57, navodi se u brošuri objavljenoj povodom 80. godišnjice Konstruktorskog biroa "Suhoj".

Izvor: Sputnik

Putinova zver: Počela serijska proizvodnja najmoćnijeg vojnog aviona
Foto: Epa, YURI KOCHETKOV

"Višenamenski vazduhoplovni sistem je sistem pete generacije sa visokom inteligencijom opreme, smanjene uočljivosti i velikih granica za presretanje vazdušnih i za uništavanje kopnenih ciljeva. Pokrenuta je serijska proizvodnja i potpisan je dugoročni ugovor sa Ministarstvom odbrane za isporuku više od 70 aviona", navodi se u saopštenju.

Krajem juna ministar industrije i trgovine Rusije Denis Manturov izjavio je novinarima da je Ministarstvo odbrane potpisalo ugovor o isporuci 76 aviona.

Ranije je predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku sa rukovodiocima odbrambenih preduzeća izjavio da je neophodno da tri vazduhoplovna puka dobiju nove avione Su-57.

Borbene mogućnosti su velike. Su-57 je za radare "nevidljiv", ima velike manevarske sposobnosti i može da izbegne napade protivnika supersoničnom brzinom.

U stanju je da leti nadzvučnom brzinom, u režimu rada motora bez dopunskog sagorevanja, odnosno superkrstarenja, što mu stvara veliku prednost u borbi za prevlast u vazdušnom prostoru.

Može da razvije brzinu od 2.600 kilometara na sat i ostvari dolet od 4.300 kilometara. Ima izuzetno kvalitetan radarsko-elektronski blok opreme koji omogućuje da na nekoliko stotina kilometara detektuje veliki broj vazdušnih ciljeva i istovremeno prati njih tridesetak.

Ratovao u Siriji

Foto: Depositphotos, Baranov_Evgenii, 186679704
Najveća konkurencija ruskom lovcu Su-57 biće američki "F-22 Raptor" i F-35.

Su-57 je razvijen uz primenu stelt tehnologije i može da se suprotstavi bilo kojem neprijateljskom lovcu, a takođe može i da uništava kopnene i nadvodne mete.

To je pravi "supermanevarski" lovac, avion koji ima "pametni pokrivač", u kojem je objedinjen veliki broj senzora, koji omogućavaju avionskom sistemu i pilotu da integrisano prate situaciju oko aviona.

Ima nagoveštaja da bi hipersonično oružje na osnovu rakete "Kinžal" moglo da uđe u naoružanje najnovijeg lovca pete generacije.

Su-57 prvi put je poleteo 2010. godine, a testiran je i u Siriji u uslovima realne borbe, gde je potvrdio svoje karakteristike.

Za kupovinu tog ruskog lovca pete generacije već se stvara red. Pet zemalja — Kina, Turska, Indija, Alžir i Vijetnam već su na spisku potencijalnih kupaca.

Ruski i inostrani mediji ga zovu "Putinova zver".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ruski tankeri stoje prazni širom sveta?

Gotovo svaki ruski naftni tanker koji je pod sankcijama stoji nekoliko meseci nakon uvođenja ograničenja, što pokazuje kako sankcije SAD mogu da poremete lanac snabdevanja ruskom naftom.

8:03

21.5.2024.

1 d

Svet

Sledi novi talas bankrota? Ovaj sektor puca

Nakon rasta u februaru, nemački ugostitelji su u martu opet poslovali slabije. Promet je realno opao za 2,4 odsto, a nominalno za 1,5 odsto, saopštio je u utorak Savezni zavod za statistiku.

19:22

21.5.2024.

1 d

Podeli: