Svet

Petak, 28.12.2018.

14:16

On je najveći gubitnik 2018.

Najveći gubitnik na svetu, prema Forbsovoj listi ljudi koji su najviše zaradili i izgubili u 2018., je Mark Zakerberg, osnivač i izvršni direktor Fejsbuka.

Izvor: Novac.hr

On je najveći gubitnik 2018.
Foto: Getty images

On na svojoj, ne baš laskavoj tituli, može zahvaliti skandalu u vezi sa povredom privatnosti korisnika te društvene mreže.

Samo dan nakon što je Fejsbuk prijavio razočaravajuće poslovne rezultate u drugom tromesečju u julu, deonice kompanije strmoglavile su se za 19 odsto i tako zbrisale 15,4 milijarde dolara Zakerbergovog bogatstva, piše Novac.hr.

Kada se tome pridoda ispitivanje Kongresa zbog korišćenja privatnih podataka korisnika te društvene mreže i saznanje da je Fejsbuk platio širenje negativnih informacija o njegovom kritičaru Džordžu Sorošu, ne čudi što se Zakerberg našao na prvom mestu ove liste

S druge strane, šef Amazona Džef Bezos je apsolutni pobednik s rastom bogatstva za gotovo 28 milijardi dolara u samo godinu dana, pa je njegova trenutna vrednost 126,2 milijarde dolara.

Amazon je ovu godinu odlučio da iskoristi za proširenje svog poslovanja na rastuća tržišta kao što su Turska i Indija i uspeo je da postigne rekordnu zaradu. Uz to, kompanija je najavila i otvaranje novih sedišta u SAD.

U septembru su Amazonove deonice dosegle najveću cenu u istoriji kompanije i, iako su od tada pale za čak četvrtinu, i dalje su 30 odsto veće nego prošle godine.

Deset najvećih svetskih pobednika 2018. godine zajedno su na svoje račune dodali 64 milijarde dolara. Ipak, kako naglašava Forbs, to nije ništa u poređenju s prošlom godinom kada je taj rast iznosio 204 milijarde dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Evropa gubi bitku"

Prošle nedelje čuli smo velike vesti iz Evropske centralne banke (ECB) koja je odlučila da smanji kamatne stope iako inflacija nije pala na dva posto.

8:26

17.6.2024.

1 d

Podeli: