Svet

Sreda, 24.07.2019.

17:38

Kriza: Pad zaliha u SAD i tenzije oko Irana podigli cenu nafte

Cene nafte su porasle usled oštrog pada zaliha u SAD-u i tenzija izmedju zapadnih zemalja i Irana.

Izvor: Tanjug

Kriza: Pad zaliha u SAD i tenzije oko Irana podigli cenu nafte
Foto: Depositphotos, sukmaraga

Severnomorska nafta "brent" poskupela je za pet centi na 63,88 dolara za barel, a američka WTI nafta za 15 centi na 56,92 dolara za barel, prenosi agencija Rojters.

Zalihe nafte u SAD su u nedelji zaključno sa 19. julom pale više od očekivanja, budući da su "potonule" za 11 miliona barela na 449 miliona, saopštio je Američki institut za naftu (API).

Analitičar su, s druge strane, očekivali pad zaliha za 4,0 miliona barela.

Podaci API su pokazali i da su zalihe benzina porasle za 4,4 miliona barela.

U medjuvremenu, znaci narastanja tenzija na Bliskom istoku neutralisali su rezanje projekcije Medjunarodnog monetarnog fonda o rastu globalne ekonomije, dok je mogućnost obnavljanja kinesko-američkih trgovinskih pregovora pomogla porastu cena "crnog zlata", ocenjuju analitičari.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ruski tankeri stoje prazni širom sveta?

Gotovo svaki ruski naftni tanker koji je pod sankcijama stoji nekoliko meseci nakon uvođenja ograničenja, što pokazuje kako sankcije SAD mogu da poremete lanac snabdevanja ruskom naftom.

8:03

21.5.2024.

1 d

Svet

Sledi novi talas bankrota? Ovaj sektor puca

Nakon rasta u februaru, nemački ugostitelji su u martu opet poslovali slabije. Promet je realno opao za 2,4 odsto, a nominalno za 1,5 odsto, saopštio je u utorak Savezni zavod za statistiku.

19:22

21.5.2024.

1 d

Podeli: