Srbija

Četvrtak, 10.10.2013.

16:33

Kompenzacija za švajcarce do 2014.

Hypo Alpe Adria banka će do kraja godine obavestiti korisnike stambenih kredita u švajcarskim francima o iznosima koji će im biti kompenzirani.

Izvor: Tanjug

Default images

Trebalo bi da budu kompenzirani iznosi na ime razlike između prvobitno ugovorenih i kasnije korigovanih kamata na te kredite, izjavio je danas predsednik Izvršnog odbora te banke Zoran Vojnović.

"Obe preporuke Narodne banke Srbije smo prihvatili i sada smo u postupku izračunavanja iznosa koji bi trebalo da se kompenzira korisnicima tih kredita i kada budemo završili taj posao obavestićemo svoje klijente", rekao je Vojnović u intervjuu Tanjugu, dodajući da očekuje da će to biti do kraja ove godine.

Prva preporuka se odnosi na to da se otplata jednog dela rate odloži za naredni period i odobri relaksacija od tri godine za plaćanje tih kredita, a druga se odnosi na vraćanje razlike između kamatnih stopa koje su bile prvobitno ugovorene i koje su u međuvremenu korigovane u periodu od 2009. godine do donošenja Zakona o zaštiti potrošaca.

"Imali smo u septembru migraciju na novi IT sistem i zbog toga smo čitavu tu akciju malo pomerili", objasnio je Vojnović i precizirao da Hypo banka ima oko tri hiljade partija stambenih kredita indeksiranih u "švajcarcima".

Prema njegovim rečima, naplata kredita indeksiranih u švajcarskim francima je lošija od onih u evrima zbog rasta kursa "švajcarca" u odnosu na evro za preko 30 odsto u prethodnom periodu, tako da su mesečne rate korisnika kredita u švajcarcima znatno veće nego što su bile na početku otplatnog perioda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

10 h

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Podeli: