Vulin: Zakon povećava prava radnika

Ministar Vulin ocenjuje da se predlogom izmena Zakona o radu povećavaju radnička prava, olakšava poslovanje, ali i stvaraju uslovi za priliv investicija.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 15.07.2014.

13:39

Default images

Obrazlačući izmene Zakona o radu pred poslanicima u Skupštini Srbije, ministar za rad Aleksandar Vulin je kazao da je osnovni cilj izmena Zakona o radu povećanje zaposlenosti i obezbeđivanje pravne sigurnosti kako za poslodavce, tako i za zaposlene.

“Ovaj zakon nikako ne ide na štetu radnika, već isključivo na zaštitu zaposenih koja je svakako pojačana“, rekao je Vulin.

Razlozi izmene Zakona, koji su vezani za potrebe privrede, ogledaju se, prema njegovim rečima, u činjenici da radno zakonodavstvoo utiče na funcionisanje privrednih subjekata, na troškove poslovanja, zarade, druga primanja, obim administrativnih poslova, odnos poslodavaca i zaposnih.

“Nužno unapređenje zakonodavnog okvira treba da pruži doprinos privlačenju poslovanja i investiranja u Srbiji, kao i prevazilaženju ekonomske krize", rekao je Vulin.

Preme njegovim rečima, usvajanjem izmena Zakona o radu, koji je delimično uskađen sa Direktivama EU, Srbija se približava uspešnim modernim zemljama.

Vulin je napomenuo da je o pitanjima o kojima sindikati nisu hteli da razgovaraju Vlada predložila rešenja koja su u korist zaposlenih, a i odbila je zahtev poslodavaca da se ukine minuli rad.

Munuli rad ostaje i, kako je objasnio, obračunavaće se samo kod poslednjeg poslodavca.

Izmene Zakona o radu, prema rečima Vulina, omogućiće novo zapošljvanje i od novih rešenja će imati koristi poslodavci koji legalno posluju.

Kako je precizirao, izmenama je predviđeno produžavanje rada na određeno vreme sa jedne na dve godine, a kod firmi koje tek počinju da rade na 36 meseci. Ta odredba je, kako je istakao, značajna, jer omogućava poslodavcima da lakše zapošljavaju u trenutku kad razvijaju posao.

Poslodavcima će novo zapošljavanje, prema rečima Vulin, olakšati i to što u slučaju otpremnina za obračun uzima samo vreme provedeno kod poslednjeg poslodavca. Dosašnje rešenje da se kod otpremnina računa celokupan radni staž je, kako je rekao, sprečavalo poslodavce da zapošljavaju starije radnike.

“Ograničavanje isplate otpremnina samo na period proveden u radnom odnosu kod poslednjeg poslodavca treba da doprinese podsticanju zapošljavanja, naročito starijih lica, kao kategorije teško zapošljivih“, naveo je Vulin.

Ministar za rad Srbije je istakao da nova rešenje štite prava trudnica, dodajući da proširuje ta prava i na dojiljle i sprečava poslodavca da trudnice proglasi viškom.

“Predlaže se da zaposlena žena za vreme trudnoće, kao i zaposlena koja doji dete, ne može da radi prekovremeno i noću, ako bi takav rad bio štetan za njeno zdravlje i zdravlje njenog deteta“, rekao je on i naveo da je uvedeno i da zaposlena za vreme trudnoće ima pravo na plaćeno odsustvo sa radnog mesta u toku dana radi obalvjanja zdravstvenih pregleda.

“Ništa od ovoga nije bio ranije slučaj“, precizirao je Vulin.

On je rekao da je ovim zakonom predviđeno i zaključivanje posebnih kolektivnih ugovora u situacijama kada je osnivač javnih preduzeća ili javnih službi autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave, pri čemu se utvrđuje da ga tada zaključuje Vlada.

Usklađuje se i odredba o proširenju dejstva kolektivnog udogovra po međunarodnim standardima.

“Uslovi za proširenje dejstva kolektivnog ugovora su izmenjeni u delu koji se tiče procenta zaposlenih, na koji treba da se primenjuje kolektivni ugovor čije se dejstvo proširuje. Tako će umesto dosadašnjih 30 odsto biti neophodno da kolektivni ugovr pokriva više od 50 odsto zaposlenih u određenoj delatnosti, da bi Vlada mogla da donese odluku o proširenom dejstvu, zaključio je Vulin.

U objedinjenoj raspravi, pored Zakona o radu, poslanici raspravljaju i o izmenama Zakona o PIO.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: