Svet 5

24.04.2024.

7:56

Nekome se žuri: Gradnja fabrike municije može i bez dozvole

Litvanski poslanici su juče usvojili amandmane koji će olakšati velikim lokalnim i zapadnim proizvođačima, da brže i lakše grade fabrike u toj baltičkoj zemlji, prenosi javni servis LRT.

Izvor: Tanjug

Nekome se žuri: Gradnja fabrike municije može i bez dozvole
Shutterstock/ChameleonsEye

Podeli:

Zakonske izmene podržalo je 118 parlamentaraca, četiri su glasala protiv, a jedan je bio uzdržan.

Amandmani dozvoljavaju, između ostalog, da izgradnja velikih projekata, koje vlada zvanično prepoznaje kao zadovoljavanje hitnih potreba bezbednosti i odbrane zemlje, počne bez redovne dozvole. Ove promene će se odnositi i na druge velike odbrambene projekte.

Ministarka ekonomije i inovacija Litvanije Aušrin Armonajte izjavila je da su isti uslovi obezbeđeni i za litvanske investitore, dodajući da su im brze odluke države često važnije od finansijske podrške.

"Ponekad su investitorima važniji državni aparat koji donosi brze odluke, nizak nivo birokratije i digitalna rešenja od bilo kakvih subvencija, državnih zajmova, garancija ili drugih finansijskih instrumenata", rekla je ona.

Ministarstvo ekonomije i inovacija zemlje saopštilo je da je cilj da ove jeseni počne izgradnja fabrike municije Rajnmetal u Litvaniji. Lokacija za objekat može biti odobrena u bliskoj budućnosti, navodi se u saopštenju tog ministarstva.

Ministar nacionalne odbrane Litvanije Laurinas Kašunas ranije je izrazio nadu da će Rajnmetal otvoriti fabriku za proizvodnju projektila u Litvaniji do kraja 2025. godine.

Litvanska Vlada i nemačka kompanija Rajnmetal potpisale su protokol o namerama za izgradnju fabrike za proizvodnju municije u Litvaniji.

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

1 d

Srbija

Velika prevara u Srbiji: Evo kako varaju

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje obaveštava penzionere i ostale građane Srbije da nije tačna informacija koja je ovih dana objavljena na društvenim mrežama da će im biti isplaćena naknada od 6.000 dinara.

10:34

30.5.2024.

11 h

Svet

Oglasila se Rusija: "Biće promena"

Izmene poreskog zakona u Rusiji, koje je predložilo ministarstvo finansija te zemlje, uticaće na donošenje odluke o određivanju referentnih kamatnih stopa, objavila je Ruska centralna banka, a preneo je danas Interfaks.

22:16

29.5.2024.

23 h

Podeli: