Svet 0

26.04.2024.

7:18

U Indiji počela druga faza glasanja na parlamentarnim izborima

U Indiji je danas počela druga faza glasanja na parlamentarnim izborima, od ukupno sedam.

Izvor: Tanjug

U Indiji počela druga faza glasanja na parlamentarnim izborima
Tanjug/AP Photo/Khalil Hamra

Podeli:

U ovoj fazi glasanja će u 13 indijskih saveznih država biti izabrano 88 poslanika od ukupno 543 u donjem domu indijskog parlamenta, a pravo glasa u ovoj fazi glasanja ima 160 miliona ljudi.

Za tih 88 mesta kandidovalo se 1.200 kandidata, prenosi Rojters.

Gotovo milijardu ljudi, odnosno oko 970 miliona ljudi, ima pravo glasa na parlamentarnim izborima u Indiji koji su počeli 19. aprila i traju do 1. juna u sedam faza.

Glasovi na parlamentarnim izborima u Indiji, koji su najveći na svetu, biće prebrojani 4. juna, kada će biti i objavljeni rezultati.

Indijski premijer Narendra Modi nada se da će osvojiti treći uzastopni mandat u zemlji sa 1,4 milijardi stanovnika.

Na izborima učestvuje šest nacionalnih stranaka, 57 partija iz indijskih saveznih država i 2.597 manjih stranaka.

Glavna trka će se voditi između dve najveće političke stranke u Indiji - vladajuće Indijske narodne partije (BJP) i opozicionog Indijskog nacionalnog kongresa (INC), odnosno Kongresne partije.

Da bi se suprotstavila vladajućoj BJP i premijeru Modiju, Kongresna partija je formirala savez od 28 stranaka pod imenom Indijski nacionalni razvojni inkluzivni savez ili INDIA.

Prema ispitivanjima javnog mnjenja, očekuje se da će premijer Modi i njegova hinduističko-nacionalistička BJP pobediti na izborima.
 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zatreslo se jako: Zemljotres jačine 7,4 stepena

Zemljotres jačine 7,4 stepena po Rihterovoj skali pogodio je u četvrtak uveče sever Čilea, u blizini granice sa Argentinom, a za sada nema izveštaja o povređenima ili većoj šteti, objavio je Američki geološki zavod.

7:18

19.7.2024.

1 d

Podeli: