Srbija

Petak, 11.01.2013.

10:16

Posle Moskve Dinkić ide kod šeika

Ministar Mlađan Dinkić najavio je da će u nedelju, 13. januara, potpisati ugovor o zajedničkom ulaganju Srbije i emiratske kompanije Al Dahra u poljoprivredu.

Izvor: Beta

Default images

"U nedelju potpisujemo prvi ugovor sa Al Dahrom, koja će postati većinski vlasnik osam srpskih poljoprivrednih kombinata, među kojima je i '7. juli'", rekao je Dinkić za Blic.

Prema njegovim rečima, Srbija će imati udeo od 20 odsto vlasništva u tim preduzećima, dok će arapska kompanija posedovati 80 odsto vlasništva kombinata.

Dinkić je kazao će po tom osnovu srpski budžet imati priliv od 100 miliona evra.

Srpski ministar finansija i privrede uputiće se u Abu Dabi na potpisivanje ugovora sa Al Dahrom nakon današnje posete Moskvi. Dinkić je kazao da će prilikom posete biti konkretivozan i projekat izgradnje kompletne infrastrukture za navodnjavanje u koji će strani partneri uložiti 100 miliona evra.

"Sa Razvojnom bankom Abu Dabija ćemo krenuti u finansiranje izgradnje infrastrukture za navodnjavanje i odvodnjavanje u celoj Srbiji, ne samo na području Vojvodine", rekao je on navodeći da se o tome razgovaralo i u Beogradu.

Prema rečima Dinkića, taj fond Srbiji nudi uslove povoljnije od onih koje daje Svetska banka, a deo novca bi se koristio i za dugoročne kredite seljacima za kupovinu opreme za navodnjavanje.

"Treći sastanak u Abu Dabiju je ugovoren sa kompanijom Mubadala, koja je zainteresovana da ulaže u srpsku pamet, tačnije u izgradnju nove fabrike čipova ili poluprovodnika u Srbiji", istakao je Dinkić.

Kako je naveo Dinkić, princ prestolonaslednik Ujedninjenih Arapskih Emirata (UAE) šeik Muhamed bin Zajed al Nahjan izrazio je želju da uloži 150 miliona evra u proizvodnju složenih borbenih sistema, a investitori iz Emirata zainteresovani su da ulažu i u Jat tehniku, jer hoće da naprave najveći centar za popravku aviona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

74 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nećemo da napustimo Rusiju"

Kineska kompanija "Hikvižn" ("Hikvision"), koja je jedan od glavnih dobavljača opreme za video nadzor, nije napustila rusko tržište, rekao je danas izvor blizak kompaniji.

16:12

28.5.2024.

20 h

Podeli: